MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Koniec urlopu macierzynskiego

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Angelika9

Post #1 Ocena: 0

2008-07-02 10:56:50 (17 lat temu)

Angelika9

Kobieta

Z nami od: 26-02-2007

Moj urlop macierzynski konczy sie w lipcu. Mam kontrakt ale nie moge wrucic do pracy bo jestem w Anglii tylko z mezem i nie ma sie kto zajac coreczka. Zreszta zarabialam bardzo kiepsko wiec nie ma sensu wracac Mam kontrakt. Nie wiem co zrobic zeby mi sie jakies lata pracy liczyly. Czy musze sie zwolnic czy wziac bezplatny. Nie znam przepisow i nie wiem co jest korzystne w tej sytuacji. Moze ktos mi doradzi. Teraz nalezy mi sie tylko £2tygod child tax credit. Czy dostane cos wiecej po macierzynskim bo przeciez nie liczy sie to do dochodu wiec nasz dochod nie spadnie?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

punk50

Post #2 Ocena: 0

2008-07-02 11:32:35 (17 lat temu)

punk50

Z nami od: 11-05-2007

jestem w tej samej sytuacji. Owszem, trzeba zlozyc wypowiedzenie. W moim przypadku, musze to zrobic 2 tyg przed planowanym powrotem. Ot i tak, nasz dochod spadnie, bo bedziemy juz bezrobotne.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Nycza

Post #3 Ocena: 0

2008-07-02 12:28:46 (17 lat temu)

Nycza

Kobieta

Z nami od: 25-01-2007

hey
wytarczy ze child benefit bedzie na ciebie i wtedy lata spedzone z dzieckiem w domu licza ci sie do emerytury. acha i nie zapomnijcie za nalezy sie wam jeszczee 13 tyg urlopu bezplatnego jest to o tyle wazne ze za te tygodnie naliczany jest urlop wiec jak sie juz calkiem zwalniasz to dostaniesz jeszcze pieniazki na ten urlop
pozdawiam

Do góry stronyOffline

butterfly42

Post #4 Ocena: 0

2008-07-02 14:14:59 (17 lat temu)

butterfly42

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

W marcu skończył mi sie bezpłatny urlop macierzynski,nie wróciłam do pracy,złożyłam wypowiedzenie,dostałam P45 ale ksiegowa nie wspomniała,że naleza mi sie pieniadze za 3 miesiace urlopu bezpłatnego.Czy takie sa przepisy wszedzie czy to zalezy od firmy(dodam ze od ksiegowej niewiele mozna sie dowiedziec,bo jest jak sama twierdzi:"niezorientowana".

Do góry stronyOffline

ktosktos

Post #5 Ocena: 0

2008-07-02 14:56:20 (17 lat temu)

ktosktos

Kobieta

Z nami od: 04-04-2008

"Zgodnie z prawem osobie w ciąży przysługuje zasiłek macierzyński, tzw. Statuory Maternity Pay – od 11 tygodnia przed planowaną datą porodu, wypłacany przez 39 tygodni (dotyczy porodu planowanego po 01.04.2007). Pieniądze wypłaca pracodawca.

Warunki, jakie należy spełniać, aby otrzymać zasiłek macierzyński:

Zatrudnienie przez tego samego pracodawcę bez przerwy, przez co najmniej 26 tygodni do tygodnia kwalifikującego (qualifying week), czyli do 15 tygodnia przed planowaną datą porodu;
Średnie wynagrodzenie, które otrzymujemy, powinno wynosić przynajmniej 84 funty tygodniowo, czyli nie może być mniejsze od minimalnych zarobków (Lower Earnings Limit) – dopiero od tej stawki potrącane są składki na ubezpieczenie (National Insurance Contributions)

Wysokość zasiłku macierzyńskiego zależy od naszego wynagrodzenia i wynosi 90% średniego wynagrodzenia (bez górnego ograniczenia) przez pierwsze 6 tygodni. W pozostałych tygodniach otrzymujemy 90% średniego wynagrodzenia lub tzw. Standard Rate - jest to podstawowa stawka wynosząca £108.85 tygodniowo. Z praktyki wynika, że wypłacana jest niższa kwota.

Aby otrzymać zasiłek macierzyński należy:

Poinformować pracodawcę o zamiarze pójścia na urlop macierzyński do 15 tygodnia przed przewidzianą datą porodu
Dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie (Maternity Certificate MATB1), wydawane w okolicy 21 tygodnia ciąży, przez lekarza lub położną potwierdzające kiedy ma się urodzić dziecko.
Warto pamiętać, że poza zasiłkiem macierzyńskim w Anglii funkcjonuje zasiłek o nazwie "Child Benefit". Są to wolne od podatku świadczenia, które otrzymuje każda osoba opiekująca się dzieckiem mieszkającym w Wielkiej Brytanii do osiągnięcia przez nie wieku 16 lub 19 lat, jeśli dziecko uczy się w pełnym wymiarze godzin. Co najważniejsze, można się o to świadczenie ubiegać od razu po rozpoczęciu pracy na terenie Anglii, najlepiej w ciągu trzech miesięcy od urodzenia.

Istnieje też możliwość ubiegania się o tzw. Maternity Allowance, o ile kobieta zmienia pracę podczas ciąży, jest samozatrudniona, bezrobotna, albo zarabia zbyt mało, by ubiegać się o wspomniany wcześniej Statutory Maternity Pay). Przyszłe mamy zatrudnione na podstawie umowy o pracę mają prawo do wykorzystania 26 płatnego tygodnia urlopu macierzyńskiego i w razie potrzeby 26 tygodni bezpłatnego urlopu wychowawczego."

[ Ostatnio edytowany przez: ktosktos 02-07-2008 15:01 ]

" teraz serca mam dwa, smutki dwa i miłość po kres, i radość do łez"

Do góry stronyOffline

Nenna1

Post #6 Ocena: 0

2008-07-02 14:59:17 (17 lat temu)

Nenna1

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Mala poprawka..Od 1 Kwietnia 2008 kwota zasiłku ChB się zmienila z £18,10 na £18,80 tygodniowo
Na każde następne: odpowiednio z £12,10 na £12,55 tygodniowo.

Pozdrawiam Nenna1
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

ewela05

Post #7 Ocena: 0

2008-08-10 23:00:00 (17 lat temu)

ewela05

Kobieta

Z nami od: 10-08-2008

Witam!Mam takie pytanko czy po urlopie macierzynskim musze wrucić do pracy?Słyszalam ze jak nie to trzeba zwracac ten zasilek? Czy ktos się oentuje jak z tym jest ,a co jeśl przejde na wychowawczy? Dziekuje za odp

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2008-08-11 13:17:20 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ania341

Post #9 Ocena: 0

2014-04-27 18:16:55 (11 lat temu)

ania341

Kobieta

Z nami od: 11-08-2013

Może ktoś z Was bedzie wiedział..
czy musze informować pracodawce że chce wykorzystać urlop do konca macierzyński wraz z 3 miesiącami bezpłatnymi czyli pełny rok??
ogolnie na stronie hmrw napisane jest ze powinnam powiadomić szefa 8 tygodnie przed powrotem do pracy, natomiast ale o tym bezpłatmym nie jest wspomniane, w sumie to nie pamietam jak sie umawiałam, panowało wtedy małe zamieszanie u mnie w pracy ;/

Z 52 tyg. macierzynskiego płatnych jest 39, myslicie ze bede miała problemy z hause benefit na bezpłatnym urlopie?? mogą mi go zatrzymać??

Do góry stronyOffline

wasabia

Post #10 Ocena: 0

2014-04-27 19:42:30 (11 lat temu)

wasabia

Kobieta

Z nami od: 24-01-2012

Cytat:

2014-04-27 18:16:55, ania341 napisał(a):
Może ktoś z Was bedzie wiedział..
czy musze informować pracodawce że chce wykorzystać urlop do konca macierzyński wraz z 3 miesiącami bezpłatnymi czyli pełny rok??
ogolnie na stronie hmrw napisane jest ze powinnam powiadomić szefa 8 tygodnie przed powrotem do pracy, natomiast ale o tym bezpłatmym nie jest wspomniane, w sumie to nie pamietam jak sie umawiałam, panowało wtedy małe zamieszanie u mnie w pracy ;/

Z 52 tyg. macierzynskiego płatnych jest 39, myslicie ze bede miała problemy z hause benefit na bezpłatnym urlopie?? mogą mi go zatrzymać??

Nie mogą Ci nic zatrzymać. Powinnaś poinformować swój cuncil tydzien wczoesniej ze przechodzisz na urlop bezpłatny na np 13 tygodni. Jeśli Twoje dochody się zmnienią natychmiast poinforuj ich o tym. Skoro będziesz na bezpłatnym to HB powinni Ci adekwatnie zwiększyć i CT być może naliczyć z jkąś ulgą.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,