MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Karmienie niemowlat.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Angelika9

Post #1 Ocena: 0

2008-07-02 10:47:08 (17 lat temu)

Angelika9

Kobieta

Z nami od: 26-02-2007

Moze ktoras z mam mi doradzi. Mam przeszlo 5 miesieczna coreczke. To moje pierwsze dziecko i naprawde nie mam pojecia o opiece i nie mam sie kogo poradzic. Urodzilam ja w Anglii i mam fatalna opinie o poloznych i lekarzach.
Moja mala na poczatku super jadla i doskonale przybierala na wadze. Wyprzedzala nawet chlopcow w tym samym wieku. Jak miala 3 miesiace praktycznie przestala jesc. Nieraz jest glodna to pociagnie tylko troszeczke i wiecej nie chce. Bardzo malo przybiera na wadze. Myslalam ze to chwilowe ale jest coraz gorzej. Teraz ma 5 mies i 1 tydzien i tylko 6.15kg. Myslalam ze moje mleko jest slabe bo karmie piersia i jak miala 4miesiace zaczelam dawac normalne obiadki. Po tym tez nie przytyla. Zaczela tylko gardzic mlekiem w efekcie czego juz prawie go nie mam. Mam jeszcze mleko w nocy ale w dzien to prawie nic. Wczoraj lekarz angielski powiedzial ze zle wyglada jej waga i zeby nie dawac jej tyle jedzenia tylko mleko z proszku to przytyje. Problem w tym ze probowalam kilka rodzajow mleka ale ona placze z glodu a pic nie chce. Czasem chce mojego mleka ale ja mam bardzo malo. Jak jej dam herbate z butelki to pije a jak poczuje mleko to wypluwa. W koncu ustepuje i daje jej obiadek ze sloiczka bo przeciez musi cos jesc. Doradzcie co robic. Ile ona powinna zjesc i jak czesto. Martwie sie juz strasznie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nenna1

Post #2 Ocena: 0

2008-07-02 11:10:16 (17 lat temu)

Nenna1

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Kochana Angeliko..w tym okresie zycia dzieci czesto staja sie tzw."niejadkami".Ale zaczne od Ciebie...przystawiaj tak czesto jak to mozliwe,dziecko do piersi...stosujac rownoczesnie srodki mlekopedne/koper,kminek-herbatka,tzw.bawarka..itp/
A co do malucha-probuj robic jej przerwy w jedzeniu-takie np.5 minutowe,ponadto dawaj jedzenie urozmaicone smakowo-kaszki smakowe,budynie,grysik z sokiem czy tez jablkiem tartym,zupki,probuj tez roznego rodzaju mleka modyfikowanego-nawet zmieniajac jego smak soczkami/w niektorych wypadkach dziala wlasnie zmiana smaku mleka/.
Pamietam jak jedna z corek ,tez nie chciala mleka-pomoglo wlasnie sukcesywne podsuwanie jej mleka o zmienionym smaku ;-)Moje dzieci bardzo szybko chcialy jesc to co my ...dlatego nieraz dostawalam "bure" od lekarza,kiedy przyznalam ,ze np.mojemu 7 miesiecznemu synkowi daje juz...kotlet na obiad../oczywiscie bardzo rozdrobniony/.uwielbiaja tez dzieciaki -ziemniaki ze smietanka-serio tak palaszowaly,ze nie moglam uwierzyc :-]Wszystkie-cala piatka -sa zdrowe i nic zlego im sie nie stalo,niekiedy nie warto sie kierowac "ksiazkowa wiedza" a wlasnie -intuicja i...stopniowa praktyka.Kazde dziecko jest inne i w innym czasie potrzebuje roznego rodzaju pokarmow.Bardzo wazne jest tez -regularne karmienie..tzn.dawanie posilkow/niezaleznie od tego ile zjadlo dziecko poprzednio/o tej samej porze.../nie dotyczy karmienia piersia - na zadanie ;-)/

Pozdrawiam i zycze powodzenia w stopniowym(!) wdrazaniu coraz bardziej "doroslych" pokarmow - Nenna1
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Angelika9

Post #3 Ocena: 0

2008-07-02 11:15:30 (17 lat temu)

Angelika9

Kobieta

Dzieki za rade. Sprobuje jej jeszcze dac mleko Cow&Gate. A jak nie to chyba bedzie jadla normalne jedzenie. Ja tez nigdy nie lubilam mleka i bylam chuda. A teraz jem jak smok. Moze ma to po mnie. Wielkie dzieki. Troche sie uspokoilam. Moze ona poprostu nie potrzebuje wiecej.

Do góry stronyOffline

Nycza

Post #4 Ocena: 0

2008-07-02 12:35:42 (17 lat temu)

Nycza

Kobieta

Z nami od: 25-01-2007

hey
moja mala jak miala 5 m-cy to wazyla 6.52kg i jakos lekarze sie tym nie martwili :) wazne zeby szla po siatce centylowej wmiare po tej samej lini. co do mleka ja dawalam malej comfort c&g jest to mleko o obnizonej zawartosci laktozy a jak po grypie zoladkowej nie mogla juz go jesc i dostalysmy ochydne mleko dla alergikow to dietetyczka powiedzila zeby dodawala jej jakis soczek do smaku np jabkowy. w tym wieku dziecko powinno jesc glownie mleko, ale wiesz kazde dziecko jest inne. zycze powodzenia

Do góry stronyOffline

nadusia

Post #5 Ocena: 0

2008-07-02 15:49:45 (17 lat temu)

nadusia

Z nami od: 31-03-2008

nie martw sie moja coreczka ma 8miesiecy i wazy 6,200 i wszystko znia oki!mialam ten sam problem mala wrecz plula gdy tylko poczula mleko.ja rowniez przeszlam na normalne jedzenie a tylko na noc dawalam jej kaszke z dodatkiem mleka modyfikowanego taka na gesto do podania lyzeczka!pomimo ze tak malo wazy to okaz zdrowia i lekarze nie maja co do niej zadnych zastrzezen pozdrawiam

Do góry stronyOffline

kasiamartins

Post #6 Ocena: 0

2008-07-02 19:55:18 (17 lat temu)

kasiamartins

Kobieta

Z nami od: 21-07-2007

jak moja Olivcia nie chciala mleczka to podawalam jej przez sen i nawet nie wiedziala co pije. Po trzech dniach picia podczas snu zaczelo jej znowu smakowac i potem juz nie bylo problemow. A co do wagi Twojego malenstwa to mysle ze nie powinnas sie przejmowac bo kazde dziecko jest inne a Ty bedziesz wiedziala najlepiej kiedy jest cos nie tak. Powodzenia

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

jola_ooo

Post #7 Ocena: 0

2008-07-02 23:13:46 (17 lat temu)

jola_ooo

Kobieta

Z nami od: 07-06-2008

To jest świetny sposób, podawanie napitków przez sen, sama tez to stosowałam. Choć moje dziecko niejadkiem nie jest i nie mam podobnych doświadczeń, uważam że w tej sytuacji lepiej będzie jak przejdziesz na mleczko modyfikowane. Spróbuj dosładzać ... to może zachęcic, choć nie jest to zbytnio wskazane, próchnica itd. ale trzeba próbowac wszystkiego, dziecko w tym wieku powinno otrzymywać, z tego co pamietam, 500 ml mleczka dziennie pod rózną postacia,możesz sprawdzić na internecie, położne w Anglii polecaja mleczko smg, podobno najlepsze.

Do góry stronyOffline

mcdonesco

Post #8 Ocena: 0

2008-07-02 23:40:50 (17 lat temu)

mcdonesco

Konto usunięte

Cytat:

2008-07-02 23:13:46, jola_ooo napisał(a):
To jest świetny sposób, podawanie napitków przez sen, sama tez to stosowałam. Choć moje dziecko niejadkiem nie jest i nie mam podobnych doświadczeń, uważam że w tej sytuacji lepiej będzie jak przejdziesz na mleczko modyfikowane. Spróbuj dosładzać ... to może zachęcic, choć nie jest to zbytnio wskazane, próchnica itd. ale trzeba próbowac wszystkiego, dziecko w tym wieku powinno otrzymywać, z tego co pamietam, 500 ml mleczka dziennie pod rózną postacia,możesz sprawdzić na internecie, położne w Anglii polecaja mleczko smg, podobno najlepsze.

Zamiast dosładzania proponuje dosypać łyżeczkę kleiku ryżowego lub błyskawicznej kaszy manny.
Nie ucz dziecka jedzenia sztucznie słodkich pokarmów, mleko tak jak najbardziej ale nie słodzone

Do góry stronyOffline

Angelika9

Post #9 Ocena: 0

2008-07-05 12:23:07 (17 lat temu)

Angelika9

Kobieta

Moja mala to okaz zdrowia. Jest bardzo silna. Chodzi juz po calej podlodze sposobem dzdzownicy. Ale niepokojace jest nie to ze malo wazy tylko spada na coraz to nizsze centyle. Urodzila sie z waga 3600g czyli ponad 50 centyli potem wskoczyla na 75 a od 3 miesiaca zycia spada. Przez ostatni miesiac przybrala tylko 250g i jest juz ponizej 9 centyla. Jest dluga, ma juz 73cm wiec powinna wiecej wazyc. Nie moge ja zmusic do picia mleka z butelki wiec probuje znow na sile przymuszac do piersi. Ostatnie dwa dni nawet troche pociaga. Ale caly dzien ganiam ja z cycem no i czasem ssie. Za kilka dni ide do baby clinic zeby ja zwazyc. Mam nadzieje ze bedzie jakas poprawa. Myslalam ze to chwilowy spadek, ale jak tak dalej pojdzie to za miesiac juz calkiem wypadnie z siadki centylowej. no i dziecko w tym wieku potrzebuje mleka do prawidlowego rozwoju. Za dwa tygodnie jade do Polski i licze ze dziadkowie ja troche podtucza. teraz wiem co moi rodzice przechodzili jak musieli mnie calymi godzinami trzymac za stolem zebym cos wreszcze zjadla.

Do góry stronyOffline

roksana82

Post #10 Ocena: 0

2008-09-22 13:00:27 (17 lat temu)

roksana82

Kobieta

Z nami od: 15-09-2008

witam wszystkie mamy! mam pytanie-czy dajecie swoim dzieciaczkom kasze manna? jesli tak to na czym ja gotujecie?moja coreczka ma juz ponad 7 miesiecy i chce jej dac przed spaniem kasze ale nie mam pojecia na czym ja ugotowac. na krowie mleko niby za mala, mleka w proszku gotowac nie mozna...moze wy cos poradzicie...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,