MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Będe mamą - jestem mamą.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9733 z 9770 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9732 | 9733 | 9734 ... 9768 | 9769 | 9770 ] - Skocz do strony

Str 9733 z 9770

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2014-07-03 21:23:05 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Koszt wychowania dziecka od urodzenia do 21 roku zycia wg ostatnich badan: cost-raising-child-surges

baby-costs-calculator

how-much-does-it-cost-to-raise-a-child-in-the-uk/

Pierwszy rok zycia dziecka- kalkulator

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aisuga

Post #2 Ocena: 0

2014-07-03 21:32:21 (11 lat temu)

aisuga

Kobieta

Z nami od: 09-02-2010

Przeliczam bo obiecalam sobie ze moje dziecko nie bedzie mialo takiego dziecinstwa jak ja. Do dzis pamietam jak kolezanki na podworku mialy lalki barbie, jezdzily na rolkach albo rowerze a ja sama siedzialam na lawce bo moich rodzicow nie bylo stac na rower czy lalke. Jak musialam prosic sie zeby mi daly jednego chipsa bo moi rodzice nie mieli mi na czekolade czy inne slodycze.Czulam sie przez to gorsza od innych i nie wyobrazam sobie zebym sama racjonalnie skazala na to samo dziecko bo to zostaje w pamieci niestety.
Chcialabym swojemu dziecku zapewnic wszystko to czego ja nie mialam a ze z w zawodu finansitka jestem to takie zboczenie zawodowe ze najpierw robie wycene projektu "dziecko" ;)

Do góry stronyOffline

aisuga

Post #3 Ocena: 0

2014-07-03 21:37:04 (11 lat temu)

aisuga

Kobieta

Z nami od: 09-02-2010

Cytat:

2014-07-03 21:23:05, Adacymru napisał(a):
Koszt wychowania dziecka od urodzenia do 21 roku zycia wg ostatnich badan: cost-raising-child-surges

baby-costs-calculator

how-much-does-it-cost-to-raise-a-child-in-the-uk/

Pierwszy rok zycia dziecka- kalkulator

Te badania to tylko przerazaja albo prowadzone sa na grupie bardzo bogatych ludzi bo wychodzi rocznie 20tys a mnostwo rodzin tyle nawet nie zarabia a maja kilkoro dzieci.

Do góry stronyOffline

jotkadakotka

Post #4 Ocena: 0

2014-07-03 21:41:51 (11 lat temu)

jotkadakotka

Kobieta

Z nami od: 05-12-2008

Effimd, to sie nie dostaje tych kuponow za darmo. Mozesz je 'wykupic' z wyplaty przed odciagnieciem podatkow. Max mozesz dostac F250 (zaokraglam kwoty) na osobe. To daje ci oszczednosc w wysokosci F80.

Czyli podsumowujac, jedna osoba placi F170 z wyplaty, a kuponow otrzymuje na £250. Oszczedza F80. Przy dwoch osobach, wszystko razy dwa.

Aiduga, oczywiscie, ze bylo by dobrze, zeby przyszly ojciec nie palil, nie pil i zdrowo sie odzywial. Ale nie popadajmy w paranoje jakis specjalnych 'diet'. Nie sadze, zeby te 3 miesiace zrobily jakas kolosalna roznice. Zreszta mozecie o dzidziusia starac sie miesiacami/latami. Myslisz, ze twoj facet wytrzyma takie rystrykcje? Co nie znaczy, ze nie ma dbac o swoje zdrowie.

No i tak jak pisala MamaMyszow, lykaj kwas foliowy i zrowo sie odzywiaj.

MM, oczywiscie, ze sie liczysz! Tylko malo :-P. Zartuje. Tylko ty musisz opisywac swoje doswiadczenia przy pierwszym dziecku. Trojka dzieci, to juz prawie produkcja tasmowa *ROFL*.

Aniu, tak jak MM napisala, ja mam darmowe mleko, bo na recepte. Takie specjalne dla alergikow.

W Aldiku maja Baby Event. Ale ja tej bramki nie kupuje. Mam jednopoziomowe mieszkanie :-].

No co jest DZIEWUCHY? zadnych ciekawych pomyslow na jadzonko?

U nas bylo na sniadanie - baby rice z mango. Jutro to samo plus truskawki.
Objad jutro dla wszystkich wspolny - makaran z sosem smieciowym (tzn wszystko wrzucilam, co mialam). Pieczarki, czosnek, cebula, papryka, pomidory, szpinak i wolowina. Miesko i wiekszosc warzywek z hodowli i upraw ekologicznych. Juz zrobione. Jutro tylko dodam swierze ziola i zageszcze.

[ Ostatnio edytowany przez: jotkadakotka 03-07-2014 21:47 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2014-07-03 22:01:17 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie mozna powiedziec, ze dziecko nic prawie nie kosztuje, bo wystarczy podliczyc obnizke dochodow na czas urlopu, wyprawke, miesieczne wydatki, i sumy ida w tysiace, a co jesli powrot do pracy nie bedzie mozliwy zupelnie?

Suma, w odniesieniu do calosci okresu wychowywania dziecka, zalezy z jakiej perspektywy sie patrzy... Z dochodami jakie macie aisuga, a wlasciwie dzieki twoim dochodom, poradzicie sobie (w sensie utrzymacie niezaleznosc od zasilkow, ktore dzisiaj sa, a jutro moze ich nie byc, i w zalozeniu nie opierasz swoich planow o zasilki), jesli wrocisz do pracy, bo jesli podstawowe rachunki rownaja sie dochodom, to sa dwa wyjscia:
1. o dziecku myslec, i tylko myslec bo realia nie pozwalaja tych mysli spelnic
2. odlozyc wczesniej jak w przypadku kazdej innej inwestycji (nikt przy zdrowych zmyslach nie podjalby sie decyzji o zaciagnieciu kredytu jak nie ma dochodow zeby splacic raty, a nieprzemyslana inwestycja w dziecko bez zabezpieczenia to nie tylko widmo miejsca na liscie dluznikow).

PS Ja nie pisze tego zupelnie w kierunku obencych na forum mam, ale jak znam zycie to niejedna osoba bez pomyslu na dalsze zycie moglaby pomyslec ze dziecko nic nie kosztuje.

PS2- Tak na dodatek, to z wlasnego doswiadczenia wiem, ze dzieci powyzej 21 roku zycia dalej kosztuja...niby to juz "dobrowolne" datki sa, ale jeszcze nie doczekalam sie czasow kiedy moje zarobki sa tylko moje...*DONT_KNOW**DONT_KNOW* :-]:-]
Ada

Do góry stronyOffline

angela89223

Post #6 Ocena: 0

2014-07-03 22:57:56 (11 lat temu)

angela89223

Kobieta

Z nami od: 29-05-2013

Hej kobitki, mam pytanie jak to z ta praca na maternity mam jednorazowa oferte zarobienia okolo 200f w weekend za kilka nascie godzin na F1 czy moge isc?! Nie moge odnalesc za cholere postow, w ktorym byla mowa o pracy na smp. Pamietam ktoras pytala, ale niestety nie czytalam... Chetnie bym dorobila;-)

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2014-07-03 23:24:12 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2014-07-03 22:57:56, angela89223 napisał(a):
Hej kobitki, mam pytanie jak to z ta praca na maternity mam jednorazowa oferte zarobienia okolo 200f w weekend za kilka nascie godzin na F1 czy moge isc?! Nie moge odnalesc za cholere postow, w ktorym byla mowa o pracy na smp. Pamietam ktoras pytala, ale niestety nie czytalam... Chetnie bym dorobila;-)

Moze ta informacja pomoze:
can-i-work-during-my-maternity-leave

http://www.workingmums.co.uk/advice-and-support/q-and-a/all/3159026/starting-a-new-job-during-maternity-leave-ask-the-expert.thtml%27

http://www.maternityaction.org.uk/wp/advice-2/languages/advice-in-polish/ciaza-i-uprawnienia-macierzynskie-dla-pracownic-z-polski/

PS Z tego co sie orientuje, to mozesz pracowac 10 dni u pracodawcy, ktory placi ci SMP, albo u pracodawcy u ktorego bylas rowniez zatrudniona w 15stym tygodniu przed porodem, a ktory nie placi ci SMP. Zatrudnienie u innego pracodawcy zakonczy SMP.

Mozesz pracowac jako Self Employed w czasie SMP.

W przypadku MA musisz zglosic do Job Centre jesli pracujesz ponad 10 dni w trakcie otrzymywanego zasilku.
Ada

Do góry stronyOffline

angela89223

Post #8 Ocena: 0

2014-07-04 06:21:21 (11 lat temu)

angela89223

Kobieta

Z nami od: 29-05-2013

dziekuje za informacje:-) nici z pracy...

Do góry stronyOffline

effimd

Post #9 Ocena: 0

2014-07-04 07:29:01 (11 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Cytat:

2014-07-03 21:41:51, jotkadakotka napisał(a):
Effimd, to sie nie dostaje tych kuponow za darmo. Mozesz je 'wykupic' z wyplaty przed odciagnieciem podatkow. Max mozesz dostac F250 (zaokraglam kwoty) na osobe. To daje ci oszczednosc w wysokosci F80.

Czyli podsumowujac, jedna osoba placi F170 z wyplaty, a kuponow otrzymuje na £250. Oszczedza F80. Przy dwoch osobach, wszystko razy dwa.

Aiduga, oczywiscie, ze bylo by dobrze, zeby przyszly ojciec nie palil, nie pil i zdrowo sie odzywial. Ale nie popadajmy w paranoje jakis specjalnych 'diet'. Nie sadze, zeby te 3 miesiace zrobily jakas kolosalna roznice. Zreszta mozecie o dzidziusia starac sie miesiacami/latami. Myslisz, ze twoj facet wytrzyma takie rystrykcje? Co nie znaczy, ze nie ma dbac o swoje zdrowie.

No i tak jak pisala MamaMyszow, lykaj kwas foliowy i zrowo sie odzywiaj.

MM, oczywiscie, ze sie liczysz! Tylko malo :-P. Zartuje. Tylko ty musisz opisywac swoje doswiadczenia przy pierwszym dziecku. Trojka dzieci, to juz prawie produkcja tasmowa *ROFL*.

Aniu, tak jak MM napisala, ja mam darmowe mleko, bo na recepte. Takie specjalne dla alergikow.

W Aldiku maja Baby Event. Ale ja tej bramki nie kupuje. Mam jednopoziomowe mieszkanie :-].

No co jest DZIEWUCHY? zadnych ciekawych pomyslow na jadzonko?

U nas bylo na sniadanie - baby rice z mango. Jutro to samo plus truskawki.
Objad jutro dla wszystkich wspolny - makaran z sosem smieciowym (tzn wszystko wrzucilam, co mialam). Pieczarki, czosnek, cebula, papryka, pomidory, szpinak i wolowina. Miesko i wiekszosc warzywek z hodowli i upraw ekologicznych. Juz zrobione. Jutro tylko dodam swierze ziola i zageszcze.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>jotkadakotka</i> 03-07-2014 21:47 ]

Dzieki jotkadakotka za objasnienie jesli chodzi o childcare vouchers.I dodatkowo poczytalalm ten schemat na internecie.

Do góry stronyOffline

MamaMyszow

Post #10 Ocena: 0

2014-07-04 10:14:44 (11 lat temu)

MamaMyszow

Konto usunięte

My po wazeniu. Dzieki, ze Higgs zaczal sie troche obracac, bardziej wierzgac noziolami i byc bardziej active, bo przestal zbytnio przybierac na wadze. Wazy 8.5 kilo, ale wyciagnelo go. Dzis mu ubieram spodnie, a 6-9 miesiecy w sam raz :-o no to czas zaczac kompletowac 9-12. Dzis przychodzi nowy fotelik, bo stary za maly :-o ten juz powinien wystarczyc na dluzej :-]

Koszty utrzymania dziecka wzrastaja wraz z jego wzrostem :-] I nie mowie tylko o ciuchach :-] zajecia dodatkowe, stroje, paliwo, czas poswiecony na dojazdy, ksiazki. Na szczescie doksztalcamy dzieci na wlasna reke. U nas takie zajecia i dojazdy to kilka funtow miesiecznie...

Jotka, u nas nie ma pomyslow na jedzenie. Zaraz sie zacznie jajecznica, nalesniki, grysiki z owocami. Moje dzieci na deserki bardzo lubily jak im gotowalam takie makaronowe rurki (nie pamietam jak sie ten makaron nazywa), a do srodka nakladalam im dzieciece miesko/pasztecik wymieszane z warzywami. Kolorowe sosy do makaronow na obiadek. Jednak takie wymyslania byly glownie z Dominika, bo ona niejadek straszny i pierwsza w kolejce, wiec nie miala u kogo podpatrywac. Z Juniorem bylo o wiele prosciej. A Misiek zjadl mi dzis na sniadanie caly sloik rice pudding i tylko buzie otwieral raz za razem. A ze starszyzna jestesmy teraz na etapie wymyslania smoothies, robimy z nich czasem lody, a po dodaniu zelatyny wychodzi cos a la ptasie mleczko ;-)

Do góry stronyOffline

Strona 9733 z 9770 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9732 | 9733 | 9734 ... 9768 | 9769 | 9770 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,