Str 8550.8 z 9770 |
|
---|---|
Gabryska1234 | Post #1 Ocena: 0 2013-07-15 19:05:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2010 Skąd: Bradford |
katarzynka mnie dzis tez gardlo zaczelo bolec - ale to chyba od klimy w pracy... rano bylo bardzo goraco wiec wlaczylismy i byla niska temp ustawiona i chyba mi za duzo powialo ;-(
|
aniusia935 | Post #2 Ocena: 0 2013-07-15 19:24:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-04-2013 Skąd: Belfast |
Czesc Dziewczyny
![]() Ja bez nadrabiania :D Niby jestem na wakacjach a czasu brak ![]() ![]() ![]() A ja po prostu wiem, że tak zwany dobry adres to człowiek, nie ulica...
|
katarzyna85 | Post #3 Ocena: 0 2013-07-15 19:31:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2009 Skąd: manchester |
Cytat: 2013-07-15 19:05:25, Gabryska1234 napisał(a): katarzynka mnie dzis tez gardlo zaczelo bolec - ale to chyba od klimy w pracy... rano bylo bardzo goraco wiec wlaczylismy i byla niska temp ustawiona i chyba mi za duzo powialo ;-( Mnie z pewnoscia tez wzielo od siedzenia przy wiatraku:/ |
Matti123 | Post #4 Ocena: 0 2013-07-15 20:54:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2013 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-07-15 13:31:57, Sandra12 napisał(a): No kwoka... ;/ ale ten Czech tak samo nigdy tu nie pracował legalnie nigdy..a mu przyznali po za tym wiesz jak oni nie chcą, żeby ludzie lądowali na ulicy a ja im jasno powiem, że za tydzień czy dwa ja ląduje na ulicy. Byłam na stonie Councilu i tam pisze ze jeśli wiesz ze ktoś jest zagrożony bezdomnością lub żebrze na ulicy to jest to obowiązek poinformowania ich i że oni postarają się pomóc. ---> nie wiem ile w tym prawdy i jak to wygląda. Ale ten Czech dokładnie tak powiedział i tak dostał pomoc. W sumie mi to nie zależy mogą mnie nawet dać do jakiegoś przytułku czy kij wie gdzie . Ja chce mieć ino dach nad głową jak urodzę . Chcę mieć wodę i ciepły kąt ( wiem że teraz przesadzam ale czasami jak tak myślę o tym wszystkim to na serio już mi wszystko jedno) Muszę spróbować coś załatwić bo inaczej będzie dupa zbita jak sie okaże, dziecko na świecie a ja nie mam się gdzie podziać..... ![]() Ja na twoim miejscu raczej bym na to nie liczyla, nie masz ani ty ani twoj chlopak przepracowanych tutaj min 3 mies legalnie wiec male szanse na jsa- choc aplikuj a moze cud sie wydarzy. Druga sprawa to mieszkanie z councilu, teraz juz nie tak latwo jak lata temu, poza tym musisz mieszkac na terenie danego councilu od roku do pieciu lat, to ze nie pracujecie pogarsza sytuacje bo w tej chwili nie macie prawa do tzw public founds. Mojej znajomej w podobnej sytuaci council zorganizowal spotkanie w ambasadzie i bilet do polski i wrocila. Poza tym przeciez mozesz mieszkac z dzieckiem w wynajmowanym pokoju. Co do hb to tez jesli nie masz prawa a obecnie nie masz do public founds to ci sie nie nalezy. Sorki za bledy ale pisze z telefonu. Nie czytalam ile tu jestes ale teraz aplikowac o jsa ib mozesz po 3 miesiacach pobytu- nie mylic pracy!- ale zeby dostac to trzeba miec kupe szczescia. |
katarzyna85 | Post #5 Ocena: 0 2013-07-15 21:01:34 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-07-15 20:54:33, Matti123 napisał(a): Cytat: 2013-07-15 13:31:57, Sandra12 napisał(a): No kwoka... ;/ ale ten Czech tak samo nigdy tu nie pracował legalnie nigdy..a mu przyznali po za tym wiesz jak oni nie chcą, żeby ludzie lądowali na ulicy a ja im jasno powiem, że za tydzień czy dwa ja ląduje na ulicy. Byłam na stonie Councilu i tam pisze ze jeśli wiesz ze ktoś jest zagrożony bezdomnością lub żebrze na ulicy to jest to obowiązek poinformowania ich i że oni postarają się pomóc. ---> nie wiem ile w tym prawdy i jak to wygląda. Ale ten Czech dokładnie tak powiedział i tak dostał pomoc. W sumie mi to nie zależy mogą mnie nawet dać do jakiegoś przytułku czy kij wie gdzie . Ja chce mieć ino dach nad głową jak urodzę . Chcę mieć wodę i ciepły kąt ( wiem że teraz przesadzam ale czasami jak tak myślę o tym wszystkim to na serio już mi wszystko jedno) Muszę spróbować coś załatwić bo inaczej będzie dupa zbita jak sie okaże, dziecko na świecie a ja nie mam się gdzie podziać..... ![]() Ja na twoim miejscu raczej bym na to nie liczyla, nie masz ani ty ani twoj chlopak przepracowanych tutaj min 3 mies legalnie wiec male szanse na jsa- choc aplikuj a moze cud sie wydarzy. Druga sprawa to mieszkanie z councilu, teraz juz nie tak latwo jak lata temu, poza tym musisz mieszkac na terenie danego councilu od roku do pieciu lat, to ze nie pracujecie pogarsza sytuacje bo w tej chwili nie macie prawa do tzw public founds. Mojej znajomej w podobnej sytuaci council zorganizowal spotkanie w ambasadzie i bilet do polski i wrocila. Poza tym przeciez mozesz mieszkac z dzieckiem w wynajmowanym pokoju. Co do hb to tez jesli nie masz prawa a obecnie nie masz do public founds to ci sie nie nalezy. Sorki za bledy ale pisze z telefonu. Nie czytalam ile tu jestes ale teraz aplikowac o jsa ib mozesz po 3 miesiacach pobytu- nie mylic pracy!- ale zeby dostac to trzeba miec kupe szczescia. To mieli szczescie ze wogole sie zainteresowali,tej parze o ktorej pisalam wszedzie odmowili,polecili kontakt wlasnie z polskim konsulem.. Kazdy by przyjezdzal,nie mialby gdzie mieszkac a panstwo by mysialo dawac lokum..szukajcie legalnej pracy,tylko to wam pomoze i ulatwi wszystko,ja jak szukalam pracy dzwonilam do agencji dzien w dzien od7rano.. W man naprawde jest duzo agencji pracy i zawsze cos sie znajdzie.. |
|
|
katarzyna85 | Post #6 Ocena: 0 2013-07-15 21:31:45 (12 lat temu) |
Kobitki wiece moze gdzie mozna kupic ladne wiszace domowe kwietniki?
[ Ostatnio edytowany przez: katarzyna85 15-07-2013 21:32 ] |
agarudii | Post #7 Ocena: 0 2013-07-15 22:05:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Sandra obawiam sie, ze jak zaczniecie chodzic po urzedach to predzej, czy pozniej was odesla do kolnsula po bilety do PL. Narazie to niespelniacie warunkow pobytu tutaj. Pierwszm i najwazniejszym warunkiem jest miec z czego zyc, moga to byc oszczednosci, badz praca. Nie majac tu legalnego zrodla dochodu, nie liczcie na jakakolwiek pomoc od panstwa, a i twoja darmowa opieka medyczna stoi pod znakiem zapytania.
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
Sandra12 | Post #8 Ocena: 0 2013-07-15 22:26:56 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-06-2013 Skąd: Manchester |
Dziękuję Wam ogromnie za rady
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2013-07-15 22:32:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Sandra, a ile razy dzwonilas w te miejsca, gdzie skladalas aplikacje, ile razy sie odzywalas, dzien po dniu, po agencjach?
To samo partner. Zeby sie ubiegac o mieszkanie scojalne, trzeba pomieszkac na terenie danego council (mieszkac, tzn. miec umowe na wynajem, placic coucil tax itp.) od roku wzwyz. Predzej mozna starac sie o housing benefit, ale tez trzeba miec umowe wynjmu w grasci. Pozostaje znalezienie drugiej, juz legalnej pracy dla partnera i szukanie do skutku dla siebie. W przeciwnym razie moze byc, jak Agarudi napisala. A niemoznosc zapewnienia podstawowej opieki dziecku moze miec powazniejsze konsekwencje tu niz w Pl. |
katarzyna85 | Post #10 Ocena: 0 2013-07-15 22:41:02 (12 lat temu) |
Do domu samotnej matki tez cie nie wezma bo ty nie jestes rezydentem w uk..a dostaja ludzie ktorzy kiedykolwiek pracowali..nie dadza ci domu jesli nie masz za co go oplacac...tak jak mowilam idz jako self employed,dzwon do agencji dzien w dzien..twoj facet tez niech szuka normalnej pracy..a twoj znajomy naopowiadal ci raczej glupot..
[ Ostatnio edytowany przez: katarzyna85 15-07-2013 23:21 ] |