Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Dom i Rodzina » Ile posilkow dal 11 m-cznej dzidzi

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Dom i Rodzina" opiekują się: frelcia, Nenna1

Strona główna » Dom i Rodzina » Ile posilkow dal 11 m-cznej dzidzi

Nowy tematNowy post

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 2 z 2
butterfly42

Post #1

2008-05-12 21:25:21 (2 miesiące temu)

butterfly42

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

Pamiętaj jednak,ze wapń to nie tylko mleko.Jak już pisałam,starsza córka miała nietolerancje laktozy,nie mogła pić normalnego mleka,tylko mieszankę sojową,a ta była naprawdę paskudna w smaku.Przestała ją pić jak miała jakieś piętnaście miesięcy.Zaczęłam wiec podawać jej inne produkty zawierające wapń:jajka,ryby,ser żółty itp.czasami dawałam jej białą czekoladę,bo ta również zawiera wapń.Nietolerancja na laktozę okazała sie przejściowa,ale córka nadał nie chciała pic mleka,wiec jej nie zmuszałam,jadła różnego rodzaju serki i jogurty ale nie piła mleka i jakoś wyrosła na zdrowa dziewczynkę.Ma mocne kości i zdrowe zęby(pierwszy wypadł jej jak miała 7 lat)wiec nie jest powiedziane,że trzeba pić mleko litrami...:)
Najważniejsze to odnalezć swoje miejsce pośród tych,którzy dają szczęście...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

karolain211

Post #2

2008-05-13 11:13:03 (2 miesiące temu)

karolain211

Kobieta

Z nami od: 29-04-2008

zgadzam sie z Krakn gdyz najlepiej jest urozmaicac dziecku posilki, dzieki temu dostarcza organizmowi potrzebnych mu witamin, wapnia itd. ja moze i korzystalam z porad babcinych ale rzadko, jakos sama wiedzialam od poczatku ze nie bede mojemu szkrabowi podawac zadnych gotowcow bo sama wole sie zdrowo odzywiac.Kazdy malec jest inny, moj np. chcial jesc to co my wiec coz jadl hihi rowniez podaje mu kanapeczke z wedlinka i serkiem, codziennie zjada serek, kubusia mu daje ale nie codziennie, banany tez, jablka po prostu na co ma ochote a ztym nie mam problemu. I nie podaje mu posilkow o okreslonej porze, jakos nigdy tak nie robilam,
Karmilam go 10 miesiecy, w tym czasie malo przepajalam, dopiero po 7miesiacu a zupki wprowadzilam od 4 po lyzeczce. jak maly mial miesiac ja jadlam wszystko i rosl jak na drozdzach hehe (2 misiace a wazyl 7,300)teraz ma 18 miesiecy i wazy 15kilo, byku z niego:-]
czekoladke tez daje mu co jakis czas, a tak to zjada mleczne ciasteczka jak chce cos slodkiego chodz niedlugo pojedziemy do babci to pewnie bedzie w niego wpychac rozne paskuctwa hehe;-):-o
A a mleko zjada od 16 miesiaca rano i wieczorem, to jest mus:-]
kukurydze z puszki tez uwielba, brzoskwinie:-D moim zdaniem kazda dzidzia jest inna i to prawda ze przesadne dmuchanie to tylko na jego niekorzysc! dziecko powinno miec mozliwosc jedzenia raczkami, nawet jesli sie bawi ale w koncu wezmie do buzki i w ten sposob nie boi sie jedzenie czyli z checia chce jesc;-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

marcheweczka

Post #3

2008-05-13 11:22:58 (2 miesiące temu)

marcheweczka

Moderator

Z nami od: 27-07-2007

witajcie mamusie,
ja mam dwoje małych szkrabów (Julia ma 22 miesiace a Olaf ma 8 miesiecy)...Julia od 3 miesiaca dostawała juz zupki,piła juz soki i nawet dawalam jej lody...do tej pory nie mialam z nia ani jednego problemu...mleko pije nadal 3 razy dziennie,do ktorego dosypuje kakao owocowe(banan,truskawka i czekoladowe),zawsze jadla i je w momencie kiedy chciala,najwzniejsze jest sniadanko...Olaf jest delikatniejszy i zupki wprowadzilam mu w 5 miesiacu,obecnie pije mleko na żądanie,czasami dostaje kakao,popoludniu dostaje zupe a wieczorem np. twarożek ,jogurt czy tarkowane owoce...mial skaze bialkowa,ale ja nie wprowadzalam mu mleka na skaze,dostawal nabial i wszystko juz przeszlo...ja daje im to,na co maja ochote(oczywiscie w granicach rozsadku)...mamusie spokojnie-dziecko potrafi juz sobie samo dawkowac a organizm ma silny...dbajcie o zasoby witamin i bedzie dobrze...
✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anioł, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

karolain211

Post #4

2008-05-13 15:04:47 (2 miesiące temu)

karolain211

Kobieta

marcheweczka zgadzam sie z toba:-]:-]:-] jesli dzidzi chce pic mleko 3 razy dziennie to niech pije, ja swojemu daje tylko dwa razy dziennie gdyz potezny chlopczyk z niego chodz i tak nadrobi to inna zywnoscia hehe Na wlasnym przykladzie wiesz ze kazde dziecko jest inne :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Nycza

Post #5

2008-05-13 18:49:04 (2 miesiące temu)

Nycza

Kobieta

Z nami od: 25-01-2007

ojej ja nie napisalam ze moja 11-sto miesieczna corcia zyje tylko na mleku :( dotaje oprocz niego na sniadanie kaszke na lunch ziemniaczka pieczonego z jakimis warzywami czy cos w tym stylu do tego jogurt sojowy, potem obiadek jakas zupka warzywa na parze, miesko, rybka itp w miedzyczasie oczywscie owoce soczki rozne przekaski. niestey nie moze jesc tego co my bo po pierwsze ma uczulenia na wiele rzeczy np banan bialko jajaka orzechy no i nie toleruje laktozy. takze danonki odpadaja, serki w roznej postaci tez, maselko tym bardziej itd. dla niej mleko jest jednak podstawowym nosnikiem wapnia. i stad moje pytanie ile razy dziennie wasze dzieci jedza mleko. aaa i jeszcze jedno napewno nie zmuszam jej do jedzenia je ile chce, mamy w miare ustalony schemat posilkow ale uwazam ze to tylko wychodzi jej na dobre.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

karolain211

Post #6

2008-05-13 19:33:03 (2 miesiące temu)

karolain211

Kobieta

jesli tak to niech pije nmleczko nawet 3 razy dziennie (a ma dopiero 11 miesiecy wiec jest jeszcze mala) byle by zjadla jak napisalas rybke, warzywka itd. nie widze przeciwskazan abys jej ograniczala mleczko hehe jak napisalas jest jedynym nosnikiem wapnia wiec niech pije na zdrowie:-] urozmaicaj jej to co moze jesc i dobrze ze chce pic mleczko bo bylby problem gdyby nie chciala:-D a tak super:-D;-) (powiem szczerze ze ja jadlam kaszke na mleku rano i wieczorem do 7 roku zycia hehe z butli od orenzadowki);-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony