Przegl±daj forum |
|
Strona g³ówna » Dom i Rodzina » Ile posilkow dal 11 m-cznej dzidzi |
| Autor | (Odpowiedzi: 15) |
|---|---|
| Nycza | Post #1 2008-05-10 09:24:07 (2 miesi±ce temu) |
Z nami od: 25-01-2007 Sk±d: Londyn |
Hey dziewczyny mam pytanie ile posilkow powinno jesc 11 miesieczne dziecko. Moja niunia z rana zjada kaszke potem okolo 12 lunch o 16 obiadek i o 19 butelke mleczka. nie wiem czy nie powinna jesc mleka w ciagu dnia, ale wtedy gdzie je wprowadzic do poludnia czy po?
z gory dziekuje za rady Magda&Emma |
| butterfly42 | Post #2 2008-05-10 15:41:43 (2 miesi±ce temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Sk±d: Yeovil |
Cze¶æ.Mam podobny problem,córcia ma 12 miesiêcy i oprócz butelki przed snem nie tyka mleka przez ca³y dzieñ.To znaczy zjada je tylko pod postaci± kaszki rano i ewentualnie Danonka na podwieczorek.Mam tak odk±d skoñczy³a pó³ roku i przesta³am j± karmiæ piersi±,nie chce butelki ani rano,ani w ci±gu dnia.Kiedy by³am z ni± na Baby Clinic po³ozna powiedzia³a,ze rozwija sie prawid³owo i wszystko jest ok.Nie zmuszam wiec mojej córci do picia butelki w ci±gu dnia,za to staram sie jej podawaæ na podwieczorek Danonka,czasami budyñ.
[ Ostatnio edytowany przez: butterfly42 10-05-2008 15:43 ] Najwa¿niejsze to odnalezæ swoje miejsce po¶ród tych,którzy daj± szczê¶cie...
|
| Nycza | Post #3 2008-05-10 19:15:29 (2 miesi±ce temu) |
dzieki za odpowiedz
tylko ze ja mam troszke wiekszy problem bo mala nie toleruje laktozy, mamy przepisnae specjalne mleczko C&G pepti. a ile razy dziennie je twoja dzidzia? |
| butterfly42 | Post #4 2008-05-10 21:27:20 (2 miesi±ce temu) |
Wiem co¶ na ten temat,moja starsza córka mia³a nietolerancje laktozy,zdiagnozowano to dopiero jak mia³a 3 miesi±ce wiec do tego czasu prze¿ywa³am piek³o.Ona te¿ do¶æ wcze¶nie zaczê³a je¶æ sta³e posi³ki,bo preparat sojowy który dostawa³a mia³ okropny smak i szybko zorientowa³a sie,¿e s± smaczniejsze rzeczy.Ale wracaj±c do Twojego pytania,moja córeczka je 4 czasami 5 posi³ków dziennie.Rano kaszkê(ok.7.00),pózniej daje jej jaki¶ owoc(banana,jab³ko,czasami jaki¶ deserek ze s³oiczka)(ok.10.00),oko³o 14.00 je obiad,podwieczorek zjada po 16.00 i przed snem po 19.00 dostaje butelkê.Niekiedy zjada tylko cztery posi³ki,za to wypija do¶æ du¿e ilo¶ci Kubusia i my¶lê,¿e to jej w zupe³no¶ci wystarcza,bo gdyby tak nie by³o na pewno domaga³a by sie jedzenia.Starsza tez jad³a tyle samo razy tylko serki i przetwory mleczne zastêpowa³am owocami a czasami gotowa³am jej kisiel.
Najwa¿niejsze to odnalezæ swoje miejsce po¶ród tych,którzy daj± szczê¶cie...
|
| elizabet | Post #5 2008-05-10 22:29:40 (2 miesi±ce temu) |
Z nami od: 13-03-2008 |
Szkoda,ze moja dzidzia ma dopiero 4 m-ce bo moze skorzystalabym z waszych rad a mam podobny problem tzn. nie wiem ile i w jakiej ilosci podawac jaj posilkow bo zamierzam wprowadzic kleik i kaszki bezmleczne.Teraz jadla rano cyca potem 2x180 mleka,znowu piers i 180 mleka na noc.W nocy juz nic nie jadla.Mam coraz mniej pokarmu i nie wiem,czy podawac jej 5x180 bo tak zalecaja i do tego raz albo dwa dodac kleik.Moze mi poradzicie jako bardziej doswiadczone mamusie?Nie chcialabym jej utuczyc a nie chce tez zeby byla glodna.
|
| butterfly42 | Post #6 2008-05-11 06:15:47 (2 miesi±ce temu) |
Musisz sama zaobserwowaæ czy twoja dzidzia dostaje wystarczaj±c± ilo¶æ pokarmu.Moja córcia jad³a ma³e ilo¶ci,za to jad³a do¶æ czêsto.Kaszkê zaczê³am podawaæ jej dwa razy na dobê,jak mia³a cztery miesi±ce,pózniej jeden posi³ek mleczny zast±pi³am zupk±.Moja ma³a bardzo wcze¶nie zaczê³a je¶æ ³y¿eczk±,bo zaraz jak skoñczy³a cztery miesi±ce,zaczê³am podawaæ jej kaszkê,potem zupki,deserki itp.Moja córcia ma idealna wagê dla dziecka w swoim wieku,wiec wiem,¿e prawid³owo ja karmiê.
|
| krakn | Post #7 2008-05-11 13:55:56 (2 miesi±ce temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Sk±d: London |
ja tam sie nie znam, ekspertem nie jestem, ale g³upot± jest pchanie w dzieciaka jak w worek, jak nie chce je¶c to nie ja by³em takim niejdakiem, mam co jaki¶ czas lecia³a do szpitala i robi³a mi badania krwi czy ja aby nie mam anemi, w sumie by³em zasze chudy, efekt taki ¿e mam 40 lat umieraæ nie umar³em ¿yje niexle szpitale omijam z daleka, a moja kuzynka ktora siê zachwycano ¿e tak "dobrze wyglada" ... no có¿ szczê¶liwa to ona nie jest, nie wa¿ne ile posi³ków, wazne by urozmaicone i nie na si³ê, najlepiej w miarê regularnie jak nauczysz je¶æ owoce, jarzyny i mieso a nie jakie¶ paskudztwo mama³ygi i margaryny to dziecko bêdzie silne i zdrowe, najgorzej jest z tymi wychuchanymi, ci±gle z nimi problem, jak by nie patrzeæ kiedy¶ ludzie wychowali siê w jaskiniach bez centralnego ogrzewania i nie wygineli hehehe,
Rozs±dku i spokoju zycze :D ccpl somee com . Oczywi¶cie mogê siê myliæ co nie znaczy ¿e nie mam racji ;-)
|
| butterfly42 | Post #8 2008-05-11 20:57:51 (2 miesi±ce temu) |
Nigdy nie zmusza³am moich dzieci do jedzenia,gdy nie chcia³y to nie podawa³am im na si³ê.Nie faszerujê córki mama³ygami,stara³am siê gotowaæ jej domowe jedzenie,nigdy nie stosowa³am sie do zasad podawanych w ksi±¿kach,bardziej ufa³am radom mojej babci i mamy(obie radzi³y mi ¿ebym podawa³a dzieciom domowe jedzenie a nie "gotowce" ze s³oiczków.Staram sie gotowaæ córce domowe jedzenie,ze s³oiczków korzystam tylko wtedy gdy naprawdê nie mam czasu!
|
| pako1279 | Post #9 2008-05-11 21:11:15 (2 miesi±ce temu) |
Z nami od: 06-03-2008 Sk±d: Whitchurch |
tak na chlopski rozum, tyle ile moze lub nie moze zjesc
nasz szkrab ma juz 15 miesiecy, stosujemy t± (tê:)) zasade i wszystko jest w porzadku, wlaczajac dobry nastroj zainteresowanego teraz jak juz jest pelny to kiwa glowa ze juz nie, a wczesniej ¯onka chyba korzystala ze swojego instynktu macierzynskiego |
| Nycza | Post #10 2008-05-12 13:15:13 (2 miesi±ce temu) |
wszystko oki poki jestes pewien ze dzidzia dostaje wystarczajaco wszytskich skladnikow odzyeczych a przede wszytkim wapnia w tym wieku jednak mleko jest bardzo wazne. Emmcia zaczela jesc mleczko w ciagu dnia wiec problem sam sie rozwiazal. pyanie zadalam mama ktore maja dzieci, troszke ciezko tu tak samej z pierwszysm dzieckiem jak nie mam baci zeby poradzic
dzieki za odpowiedzi Magda&Emma |