dzieki pozdrawiam
Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Dom i Rodzina » samlotem z dzieckiem!!! |
| Autor | (Odpowiedzi: 14) |
|---|---|
| stokrotka_monika | Post #1 2008-05-08 10:14:16 (tydzień temu) |
Z nami od: 23-09-2007 |
pod koniec maja lece z moim 4 miesiecznym synkiem do Polski i mam pytanie. wiem ze wozek daje sie do luku bagazowego a co z fotelikiem czy maly moze w nim siedziec w samolocie bo ja uwazam ze to raczej logiczne ze tak ale uslyszalam ostatnio inna informacje i nie wiem. i jeszcze jedno czy oprocz potwierdzenia lotu ii paszportu musze miec jakies dodatkowe dokumenty dla malego czy nie????
dzieki pozdrawiam |
| marcheweczka | Post #2 2008-05-08 10:19:56 (tydzień temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿Rochdale✿✿ |
poczytaj
✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anioł, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿
|
| anika84 | Post #3 2008-05-08 10:20:46 (tydzień temu) |
Z nami od: 14-03-2006 Skąd: manchester |
co do fotelika to wszystko zalerzy od lini lotniczych. ale przewaznie nie pozwalaja wnosic go na poklad, musisz go oddac wraz z bagazem glownym. kupujac bilet nie placisz za dziecko, wiec nie ma ono wykupionego miejsca, musisz miec go na kolanach
a co do dokumentow to dla dziecka wystarczy tylko paszporcik pozdrawiam Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie.
|
| Nenna1 | Post #4 2008-05-08 10:24:46 (tydzień temu) |
Z nami od: 22-05-2007 Skąd: London |
Dużo zależy od tego, czy samolot jest wypełniony po brzegi czy też są puste miejsca.
- generalnie dzieciom do lat 2 nie przysługują osobne fotele w samolocie. standardowo każde dziecko musi podróżować na kolanach rodzica lub opiekuna. Dostaje się taki specjalny mały pas, który zaczepia się o pas przy fotelu, a w niego zapina dziecko. Przy starcie i lądowaniu dziecko powinno siedzieć pionowo i być przypięte do rodzica. Potem można rozpiąć pas i zmienić pozycję. - do samolotu wolno wziąć dziecko w foteliku. Jeśli będą wolne miejsca w samolocie, to dzieci mogą podróżować na swoich siedzeniach - fotelik przypina się pasami analogicznie jak w samochodzie . Tak jest najwygodniej, jednak często taka opcja nie jest możliwa. Warto dowiedzieć się o wypełnienie samolotu przed odlotem - w innym przypadku fotelik będzie uciążliwy, bo może być go trudno schować w schowkach na bagaż podręczny. A co do dokumentow...to wystarczy paszport. Pozdrawiam Nenna1 "... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem.
Jeśli chcemy pofrunąć, musimy mocno się objąć...
....."
|
| _Arik_ | Post #5 2008-05-08 18:04:57 (tydzień temu) |
Z nami od: 29-12-2007 Skąd: Kegworth/Nottingham |
Cytat: 2008-05-08 10:20:46, anika84 napisał(a): co do fotelika to wszystko zalerzy od lini lotniczych. ale przewaznie nie pozwalaja wnosic go na poklad, musisz go oddac wraz z bagazem glownym. kupujac bilet nie placisz za dziecko, wiec nie ma ono wykupionego miejsca, musisz miec go na kolanach a co do dokumentow to dla dziecka wystarczy tylko paszporcik pozdrawiam moja droga, nie zgadzam sie z Toba, za dziecko placisz w Ryanair £10, w pozostalych podobnie. Jezeli fotelik stanowi czesc wozka to nie dajesz go z bagazem glownym. Pewnie juz widzialas takie wozki co sa w komplecie. Wozek ten zostawiasz przed wejsciem do samolotu, a oni Ci go dadza do luku bagazowego, jak wysiadziesz z samolotu to bedzie juz czekal. Dziecko siedzi na kolanach, jedynie co dostaniesz to dodatkowy pas dla dziecka, taki ktorym sie przypinasz do fotela, dziecko wowczas bedzie przypiete do Ciebie :) aa i jeszcze jedno, nie mozna miec fotelika w samolocie [ Ostatnio edytowany przez: _Arik_ 08-05-2008 18:06 ] ... Alfa Romeo ...
... ànimo ...
... caràttere ...
|
| Nenna1 | Post #6 2008-05-08 18:26:12 (tydzień temu) |
Arik...to zalezy od linii lotniczych..niektore pozwalaja jesli taki fotelik spelnia pewne kryteria np.:
Fotelik Maxi-Cosi City posiada homologację zgodnie z wymaganiami wymienionymi w przepisach Docket/ID-No.8811410300. Może on być używany w zakwalifikowanych do tego celu kabinach samolotów na siedzeniach wskazanych przez przewoźnika - linie lotnicze. Patrz informacje na stronie www.tuv.com... Najlepiej upewnic sie na stronie danego przewoznika lub po prostu zadzwonic i zapytac. "... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem.
....."
|
| marcheweczka | Post #7 2008-05-08 18:33:03 (tydzień temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿Rochdale✿✿ |
no własnie,najlepiej jest zadzwonic i problem z głowy...takie informacje uzyskamy również przy odprawie,wiec nie ma problemu,bo w razie czego na drugim stanowisku mozemy fotelik puscic na tasmie...pamietajmy o tym,ze do 2 lat tak jak piszecie dziecko nie ma miejsca swojego,wiec co zrobicie jak sie okaze ,ze jest komplet na pokładzie i nie ma miejsca na fotelik....
p.s i pamietajcie jeszcze o jednym: fotelik czy nosidełko,bo roznica jest w wygodzie a zapewniam,ze z fotelikiem nikt was nie wpusci na poklad,z nosidelkiem liczylabym raczej na uprzejmosc takze obsługi ✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anioł, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿
|
| Nenna1 | Post #8 2008-05-08 19:41:57 (tydzień temu) |
Marcheweczka...wpuszcza nas z fotelikiem...popatrz:
1. Pasażer ma prawo do przewozu 1 sztuki bagażu w kabinie dla pasażerów. Waga bagażu podręcznego na osobę, nie może przekroczyć limitu 5 kg oraz suma trzech wymiarów nie może przekraczać 115cm (np. 55x40x20 cm). Przewoźnik jest uprawniony do sprawdzenia wagi oraz wymiarów bagażu. 2. Do limitów dotyczących Bagażu Podręcznego, o których mowa w ust. 1 niniejszego § 14, nie są wliczane następujące przedmioty osobistego użytku, niezbędne pasażerowi w czasie podróży, które znajdują się pod opieką Pasażera, takie jak: • mała torebka damska, • płaszcz, • parasol lub laska, • aparat fotograficzny, kamera video, lornetka, komputer przenośny, • kołyska, gondola lub fotelik do przewożenia niemowlęcia oraz jedzenie dla niemowlęcia na czas trwania lotu, • kule i przyrządy ortopedyczne. Jest to paragraf 14 o przewozie bagazu podrecznego w liniach lotniczych Centralwings..TU a to tylko jeden ze sprawdzonych przeze mnie tanich przewoznikow... Prosze sprawdzic tego , ktorym polecisz/mowie do autorki tematu/ najlepiej sie upewnic. Sprawdzilam tez Wizz Air..wprawdzie o fotelikach nic nie pisza ale...Oprócz bagażu podręcznego, pasażer może wnieść na pokład następujące przedmioty: * małą torbę podręczną; * płaszcz lub koc; * parasol lub laskę; * mały aparat fotograficzny, kamerę wideo lub lornetkę; * telefon komórkowy; * materiały do czytania w czasie lotu; * dla dzieci poniżej drugiego roku życia: jedzenie, składany wózek dziecięcy, małe łóżeczko dziecięce; * kule dla osób niepełnosprawnych. TU Pozdrawiam Nenna1 "... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem.
....."
|
| Nycza | Post #9 2008-05-08 20:31:00 (tydzień temu) |
Z nami od: 25-01-2007 Skąd: Londyn |
hey
z tego co sie orientuje to musi byc foteli ktory montuje sie przodem do kierunku jazdy (widzilam sytuacje w ryanair jak zabrano fotelik bo byla to tzw kolyska). tak male dziecko 4 m-czne podrozuje raczej w foteliku motowanym tylem do kierunku jazdy, wiec odpada. |
| Arikowa_zona | Post #10 2008-05-08 21:24:50 (tydzień temu) |
Z nami od: 08-05-2008 Skąd: Kegworth |
Tydzien temu wylatywalam z EMA do Krakowa linia Ryanair z czteromiesiecznym babelkiem :)
Fotelik nalezy zostawic przed wejsciem na poklad lub, zgodnie z informacja przy odprawie, mozna zapakowac go wraz z bagazem glownym na tasme. Do srodka samolotu nie mzona wnosi tego rodzaju sprzetu. Kazdy fotelik ma swiadectwo homologacji, inaczej nie zostalby dopuszczony do obrotu w zadnym panstwie, a co za tym idzie - bez tego swiadectwa nie zostalby uznany za bezpieczny. Pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: Arikowa_zona 08-05-2008 21:27 ] Take me as I am
And don't try to understand
Where love is hard to find
I'll keep it in my mind ...
|