Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Dom i Rodzina » Samotna matka z 2-jką nastolatków!

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Dom i Rodzina" opiekują się: frelcia, Nenna1

Strona główna » Dom i Rodzina » Samotna matka z 2-jką nastolatków!

Nowy tematNowy post

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 5 z 5
Nenna1

Post #1

2008-05-01 11:51:54 (2 miesiące temu)

Nenna1

Kobieta

Moderator

Z nami od: 22-05-2007

Vitku..chociazby dlatego,ze dzieci ktore w tym wieku przyjezdzaja tu z Polski aby kontynuowac nauke w College.../A level/powinny miec zdany egzamin GCSE(General Certificate of Secondary Education) i oczywiscie miec opanowany jezyk angielski ...co jest rzadkoscia wsrod nowoprzyjezdnych/nauka w Polsce/
A co do edukacji tutaj...cytuje
Cytat:
Chociaż egzamin GCSE nie jest obowiązkowy,ułatwia kontynuowanie nauki w kierunku A Level. Zwiększa też szanse zatrudnienia. Po zaliczeniu GCSE uczniowie mogą nadal uczyć się w pełnym wymiarze czasowym w szkole lub college’u, aż do 19 - tego roku życia. Ten etap nazywa się „six form” lub „further education” – dalsza edukacja. Ci, którzy wybierają Further Education Colleges mogą podjąć program nauczania zawodowego(National Vocational Qualification), zamiast przygotowywać się do A Level.College’e te są otwarte dla każdego, m.in dla tych, którzy chcą raz jeszcze przystąpić do egzaminów, żeby poprawić wyniki lub osób dorosłych, które przerwały naukę, a teraz chcą nadrobić zaległości. Szkoły te obejmują: six-form colleges,technical colleges, community colleges, colleges of art, technology, a także bardziej wyspecjalizowane jak np.: Colleges of Food czy Fashion.

Uczniowie, którzy planują kształcić się na poziomie wyższym(highier education), muszą zaliczyć A Level (Advance Level). Egzamin ten zdawany jest przez uczniów w wieku 16-18 lat. Mają prawo wybrać 2-4przedmioty,. ale tylko te, z których zdali wcześniej GCSE, po czym składają podania o przyjęcie na uniwersytet bezpośrednio, lub poprzez Universities and Colleges Admission Service (centralny system przyjęć na uniwersytety i do kolegiów). W Wielkiej Brytanii istnieją cztery rodzaje szkół wyższych. Są to:uniwersytety, politechniki, kolegia i instytucje szkolnictwa wyższego (Collegesand Institutions of Higher Education). Studia w Wielkiej Brytanii sądwustopniowe, 3-4 letnie undergraduate (studia licencjackie) i postgraduate(studia magisterskie) trwające 1-2 lat. Tytuł Bachelor of Arts (BA) nadawanyjest absolwentom studiów humanistycznych i artystycznych na poziomie undergraduate, Bachelor of Science otrzymują studenci studiów niehumanistycznych,Bachelor of Education nadawany jest po ukończeniu studiów pedagogicznych,natomiast studenci uczelni technicznych otrzymują tytuł Bachelor ofEngineering, odpowiednik polskiego „inżyniera”.

Po ukończeniu studiów licencjackich można kontynuować naukę na studiach magisterskich, po których otrzymuje się tytuł Master’s Degree:Master of Arts (MA) na kierunkach humanistycznych, Master of Science (M.Sc.) nakierunkach niehumanistycznych, Master of Business Administration (MBA) nadawanyprzez uczelnie ekonomiczne

Chyba ze dziecko idzie na jakis kurs zawodowy/nie mysli o edukacji wyzszej../to jest latwiej,chociaz tez nie...bowiem w czasie kiedy przyjezdzaja tu dzieciaki/po roku szkolnym..najczesciej to lipiec/wtedy juz za pozno na skladanie aplikacji...Do tego jeszcze dochodzi poziom szkoly,ilosc chetnych ..itp...Wiec jak mowilam - prosto nie jest .
Inaczej tez przedstawia sie sprawa dzieci , ktore tu ucza sie wczesniej../secoundary school/im duzo latwiej bo automatycznie po zdaniu egzaminu moga aplikowac do college..

Pozdrawiam Nenna1
"... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem. Jeśli chcemy pofrunąć, musimy mocno się objąć... ....."

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ewasz32

Post #2

2008-05-01 12:27:52 (2 miesiące temu)

ewasz32

Z nami od: 15-02-2006

na wymioty mnie wzbiera czytacjac te wszystkie przesaczone jadem bzdury!!!Mam wrazenie ze w tak wredny sposob odpisuja tylko nieudacznicy ktorzy nie moga przebolec ze ktos moze miec lepiej od nich:-[ Zenada!!!Droga Basiu ja juz wczesniej Ci opisalam droge zalatwiania szkol dla dzieci.Zasilek na dziecko ktore nie u konczylo 16-tu lat albo uczy sie w pelnym wymiarze czasu nalezy sie od pierwszego dnia podjecia przez nie nauki.Czesto sie zdaza ze szkola pomaga w formalnosciach.W tym przypadku nie musisz pracowac i bez tego otrzymasz NIN.Po przyznaniu otrzymasz jednorazowo trzykrotnosc benefitu.Jezeli chodzi o pozostale taxy to mozesz sie o nie starac od momentu zatrudnienia na kontrakt i sa to nie male pieniadze (rocznie ok.5000 funtow).Sprawa jest prosta,placisz podatki, otrzymujesz zasikli.Jestem przekonana ze sobie poradzisz.W kazdym miescie sa bezplatne kursy jezyka angielskiego a dzieci otrzymuja pomoc i dodatkowe lekcje w szkole.Moje dzieci 16 i 7 lat po 2,5 roku mowia b.dobrze.Powodzenia
:-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Nenna1

Post #3

2008-05-01 12:36:22 (2 miesiące temu)

Nenna1

Kobieta

Moderator

Nie rozumiem ..do kogo ten obrazliwy tekst ewasz32 ???
Jesli wiesz lepiej...to przeciez mozesz po prostu o tym napisac nie obrazajac nikogo...
Prosze wiec o odrobine kultury w swoich wypowiedziach!
Pozdrawiam Nenna1
"... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem. Jeśli chcemy pofrunąć, musimy mocno się objąć... ....."

Do góry stronyOnline

Numer gadu-gadu

vitek

Post #4

2008-05-01 15:38:53 (2 miesiące temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Nenna jak sama sobie odpowiedziałaś gsce nie jest niezbędnym warunkiem przyjęcia do collegu. Jeżeli ktoś z powodu braku gsce nie zostanie przyjęty na kurs A-level ciągle może iść na kurs nvq (odp. polskiej szkoły zawodowej /technikum) to nie jest nic gorszego bo na nvq można dojść do poziomu akademickiego
'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Nenna1

Post #5

2008-05-01 16:10:47 (2 miesiące temu)

Nenna1

Kobieta

Moderator

Vitku....skoro mowimy o tej samej rzeczy ..to nie ma sie o co klocic...;-)
Ale ja dodalam jeszcze inne aspekty tego problemu,jakim jest np.procedura przyjecia/skladania aplikacji/ do college../czytaj wyzej/i z doswiadczenia na wlasnej skorze/raczej syna;-)/wiem jakie mial problemy,mimo ,iz jezyk znal bardzo dobrze/dodam ze skladal apilkacje do Croydon College/Nie wiem jak to wyglada w innych miastach czy tez dzielnicach.Tu byly problemy,bo syn chcial dalej sie uczyc/A level/a nie mial GCSE ale w tej chwili wszystko jest OK. Konczy 1 rok collegu/jak mowilam wczesniej-stracil rok -I kl.liceum w Polsce i rok tutaj...w oczekiwaniu na przyjecie/.Jesli macie inne doswiadczenia..to po to jest te forum , aby sie nimi podzielic. Autor pytania sam sobie wyciagnie odpowiednie wnioski../ w sumie dalej nie wiemy w ktore miejsce dokladnie w UK przyjezdza :-?/
Pozdrawiam Nenna1

Do góry stronyOnline

Numer gadu-gadu

beatrycze

Post #6

2008-05-12 23:20:20 (2 miesiące temu)

beatrycze

Kobieta

Z nami od: 11-03-2008

Z tymi dodatkowymi lekcjami angielskiego to jest różnie, w jednych szkołach są a w innych nie ma:-(

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony