Dobrze kochana kosmetyczko,ze Ty odpowiedziałas na pytanie,bo nikt sie nie kwapił
Dyrektorke można prosic i błagać na kolanach ale jak nie ma miejsca w klasie,to koniec.W klasie może byc tylko 30uczniów i ani jednego wiecej.
Jeżeli nie ma miejsca,dziecko trafia na liste oczekujących.I tu duzo zalezy od miejsca zamieszkania.
Nigdy nie słyszałam o testach IQ i,ze od wyniku zależy do kt,órej klasy będzie chodziło dziecko.To chyba cos nowego.
To prawda,że najlepiej jak złozy sie aplikacje do kilku szkół.Najlepiej bedzie jak zrobi sie to tak:
Idzie sie do urzędu dzielnicowego(Counsil) do wydziału Educational Service.Oni pomoga wypełnic niezbedne dokumenty i informują,gdzie są wolne miejsca w szkołach.Za pośrednictwem tego urzedu przyjmowane są zgłoszenia do szkół publicznych.
Do wniosku potrzebne sa nastepujące dokumenty:
potwierdznie adresu zamieskzania(rachunek za gaz,prąd itp)
akt urodzenia
paszport lubdowód osobisty(kopia)
świadectwa z Polski,mozna dodac dyplomy za osiągnięcia szkolne
Serwis www.ofsed.gov.uk/reports/-jest odpowiednikiem naszego kuratorium.Dowiesz się tam o szkołach,ranking szkół,raporty itp.
Klikasz swój kod i czytasz raport o interesującej Cie szkole.
To jest w szkołach podstawowych i gimnazjum.
acha,każda szkoła ma sój termin przyjowania zgłoszeń.Chyba,że w czasie roku skzolnego chce się zapisac dziecko do szkoły.
o szkole katolickiej gdzieś tam juz pisałam.
Moja córka czekała na miejsce w szkole katolickiej 6 mies,a mieszkam obok szkoły,dosłownie za płotem.
Jak coś mi sie przypomnie-napisze