Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Dom i Rodzina » Samotna matka z 2-jką nastolatków!

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Dom i Rodzina" opiekują się: frelcia, Nenna1

Strona główna » Dom i Rodzina » Samotna matka z 2-jką nastolatków!

Nowy tematNowy post

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 4 z 5
basis_1969

Post #1

2008-04-29 15:39:43 (3 miesiące temu)

basis_1969

Kobieta

Z nami od: 28-04-2008

Cytat:
PROSZĘ CIĘ!!!... Co Ty wygadujesz??? My też mamy benefity i płacimy podatki!!
Basiu,na dzień dobry nic Ci sie nie należy.Każdy by tak chciał.
Nic tu nie jest za darmo.Przemyśl dobrze decyzje przyjazdu tu.
Żeby tu przyjechać,trzeba mieć gdzie sie zatrzymać.Znaleźć prace,odłożyć troszke pieniędzy,poszukac mieszkania.Jak juz popracujesz troche,możesz starać się o benefity.
Nie słuchaj ludzi,że tu Królowa wszystkim daje łatwo kasę.
Twoje dzieci chca tu przyjechać? Czy to Twoja decyzja.Dzieci znają dobrze język? Jesli we trójke tu przyjedziecie,nikt po angielsku nie kuma,to...co to będzie? Jak sama widzisz,na obczyźnie nie każdy chce pomóc.Prędziej zgnoja Cię,zdepczą niż pomogą.Mówie tu o rodakach.
Znajdzie sie wielu uczciwych ale....

I to wlasnie jest smutne..ze rodak rodakowi nie pomoze.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

marcheweczka

Post #2

2008-04-29 15:45:10 (3 miesiące temu)

marcheweczka

Moderator

Z nami od: 27-07-2007

o.k...spokojnie...wszyscy w kółko piszą to samo i padają obraźliwe słowa...proszę o większą kulturę i konkretne odpowiedzi a nie posty typu: Polak Polakowi wilkiem....pozdrawiam
✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anioł, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

monikaspodymek

Post #3

2008-04-29 21:58:47 (3 miesiące temu)

monikaspodymek

Kobieta

Z nami od: 11-10-2006

No to jeszcze sie dopisze: Basiu - twoje dzieci moga tu w UK isc legalnie do pracy. Co prawda nie za wielkie pieniadze - ale kazdy grosz sie przyda. Wiem, wiem - u nas w Polsce pracujacy 16-stolatek to cos dziwnego i zazwyczaj komentarze sa: no wiesz co??? Dziecko do pracy chcesz wyslac??? (tak powiedziala moja mama) natomiast moj syn juz planuje odkladac kase na samochod:-] (jak tylko skonczy 16 lat). Oczywiscie nie musza pracowac Full Time, ale te 15-20 godzin tez sie przyda a tutaj to normalka ze takie dzieci po restauracjach biegaja, gazety roznosza, w sklepach obsluguja i zmywaja naczynia. Jesli dzieci znaja angielski - maga czegos poszukac, chocby byle sie zaczepic. Moze sie okazac ze im latwiej bedzie z praca niz tobie. Chyba nie doczytalam - ale gdzie sie wybierasz? Jakie miasto?

A jeszcze dopisze o szkole: jesli dzieci skonczyly 16 lat - to juz nie maja obowiazku szkolnego. Maga isc do Collegu - ale bez jezyka to kiepska sprawa. Najlepiej jesli sie zalapia do szkoly jezykowej - chyba jeszcze za darmo??? Nie wiem dokladnie ale moze ktos inny sie dopisze na ten temat. No a tak po roku maga myslec o jakims konkretnym kursie zawodowym w collegu (NVQ). Bodajze do 21 lat wiekszosc takych kursow (nawet 3-letnich) jest darmowa - ale tez nie jestem pewna na 100%. Tutaj takie szkoly to zazwyczaj 2-3 dni w szkole, a reszta to praktyki, oczywiscie platne (samemu trzeba znalezc).

[ Ostatnio edytowany przez: monikaspodymek 29-04-2008 22:11 ]

...XXX...

Do góry stronyOffline

kosmetyczka

Post #4

2008-04-30 09:43:53 (3 miesiące temu)

kosmetyczka

Kobieta

Z nami od: 15-05-2006

Widze ze nie uzyskasz Basiu odpowiedzi....

Zapisac dzieci do szkoły nie jest wcale łatwo.Zawsze patrza na miejsce zamieszkania aby dzieci miały blisko do szkoły.Czyli po 1 musisz udac sie z dziecmi lub sama osobiscie po aplikacje ktora daja w szkole do wypełnienia ,wypełaniasz ja :) zanosisz do szloły i czekasz na decyzje czy dziecko zostanie przyjete do szkoły od czasu do czasu interesujac sie oczywiscie dzwoniac lub idac do szkoły czy dziecko zostało przyjete czy tez nie.Najlepiej złozyc w jednym czasie kilka aplikacji zawsze wiekszy wybór oczywiscie juezeli przyjma dzieci :) Lub poprostu idziesz do Dyrektora szkoły i pieknie prosisz ze bardzo byłabys zadowolona gdyby Twoje dzieci chodziły do tej szkoły gdyz wiele słyszałas superlatywow o tej szkole.. Hmmmm Coz wiecej ..mysle ze pytac chodzic od szkoły do szkoły ...Po drugie wpisz sobie w google np.. school in Dover naprawde wszystko mozna na internecie znalesc o szkołach w Anglii..Po trzecie najwazniejsza jest znajomosc jezyka u dzieci poniewaz moga im dac w kazdej szkole testy na IQ lub inne sprawdzajace do jakiej klasy dziecko maja umiescic chca czasem rozeznac sie na jakim poziomie jest Twoje dziecko ... Mysle ze to chyba tyle ..Zycze powodzenia... A benefity na dzieci toraczej do 16 roku zycia dziecka najwiecej sie dostaje. Jakies pytania odpowiem ...Nika
Trzeba marzyć tak, jakby się miało żyć całš wiecznoœć i żyć tak, jakby się miało umrzeć jutro.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5

2008-04-30 10:13:48 (3 miesiące temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

kosmetyczka, jesli jej dziecko skonczylo 16 lat, to nie ma sensu latac po szkolach, bo go zwyczajnie nigdzie nie przyjma. pozatym dobrze mowia, ze lepiej niech najpierw przyjedzie sama i przygotuje grunt, bo jesli ma znajomych, ktorzy sie nie odzywaja, hmm kiepsko to wyglada. jak dzieci by dokechaly, to ewentualnie do councilu i tam prosic o skierowanie na kursy doszkalajace esol. sa w takim wieku , ze lepiej jakby szkoly skonczyly w polsce. poltora roku tem znajoma przyjechala z synem w takim wieku i po 3 m-cach oczekiwania poszedl wlasnie na taki esol i obecnie jest z podstawowym wyksztalceniem, bo to tylko kurs jezykowy. fakt sa tez rozne inne kursy,ale nigdzie nie przyjma bez znajomosci jezyka. pozatym pozalatwianie pracy i dokumentow , to min miesiac, benefity - jesli dzieci nie beda uczyc sie w systemie full time, nic nie dostanie. przykre , ale prawdziwe. jedynie co to wtc, a pozniej ewentualnie hausing itp.

Do góry stronyOffline

Numer MSN MessengerNumer gadu-gadu

ewamik

Post #6

2008-04-30 10:28:14 (3 miesiące temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Dobrze kochana kosmetyczko,ze Ty odpowiedziałas na pytanie,bo nikt sie nie kwapił;-)
Dyrektorke można prosic i błagać na kolanach ale jak nie ma miejsca w klasie,to koniec.W klasie może byc tylko 30uczniów i ani jednego wiecej.
Jeżeli nie ma miejsca,dziecko trafia na liste oczekujących.I tu duzo zalezy od miejsca zamieszkania.
Nigdy nie słyszałam o testach IQ i,ze od wyniku zależy do kt,órej klasy będzie chodziło dziecko.To chyba cos nowego.
To prawda,że najlepiej jak złozy sie aplikacje do kilku szkół.Najlepiej bedzie jak zrobi sie to tak:
Idzie sie do urzędu dzielnicowego(Counsil) do wydziału Educational Service.Oni pomoga wypełnic niezbedne dokumenty i informują,gdzie są wolne miejsca w szkołach.Za pośrednictwem tego urzedu przyjmowane są zgłoszenia do szkół publicznych.
Do wniosku potrzebne sa nastepujące dokumenty:
potwierdznie adresu zamieskzania(rachunek za gaz,prąd itp)
akt urodzenia
paszport lubdowód osobisty(kopia)
świadectwa z Polski,mozna dodac dyplomy za osiągnięcia szkolne
Serwis www.ofsed.gov.uk/reports/-jest odpowiednikiem naszego kuratorium.Dowiesz się tam o szkołach,ranking szkół,raporty itp.
Klikasz swój kod i czytasz raport o interesującej Cie szkole.
To jest w szkołach podstawowych i gimnazjum.
acha,każda szkoła ma sój termin przyjowania zgłoszeń.Chyba,że w czasie roku skzolnego chce się zapisac dziecko do szkoły.
o szkole katolickiej gdzieś tam juz pisałam.
Moja córka czekała na miejsce w szkole katolickiej 6 mies,a mieszkam obok szkoły,dosłownie za płotem.
Jak coś mi sie przypomnie-napisze

Do góry stronyOffline

basis_1969

Post #7

2008-04-30 20:28:01 (3 miesiące temu)

basis_1969

Kobieta

Z nami od: 28-04-2008

Jestem bardzo wdzieczna za wszystkie wasze rady i pomoc..:)

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #8

2008-04-30 20:57:23 (3 miesiące temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

No to moze i ja dorzuce garsc moich opini -osobiscie uwazam ze warto tu przyjechac jesli....nie zakladasz powrotu w najbliszych latach 5 , 10 lub wcale nie masz zamiaru wracac -taka przeprowadzka to naprawde rewolucja ..pytanie co cie tak naprawde z kraju wygania...?
1. najtrudniejszy jest poczatek ...mieszkanie - praca - praca mieszkanie - takie zamkniete kolo jak nie masz pracy to nie masz mieszkania.......wiec najlepiej na poczatek wyladowac u kogos znajomego lub jesli ktos kto ma stala prace poreczy za ciebie , zaplaci depozyt mozesz startowac z wlasnego kata i szukac pracy....
2. jezyk ....czasy ze bez znajomosci angielskiego mozna tu cos zdzialac minely .....chyba ze ..bedziesz miala wsparcie w kims mowiacym kto bedzie cie prowadzil za reke
3. dzieci - moim zdaniem najwiekszy problem - odwaze sie nawet napisac tak ...jesli jestescie dobra , mocno sie kochajaca i rozumiejaca rodzina ....dacie rade choc bedzie szczegolnie na poczatku ciezko i tobie i dzieciom....a to rodzi konflikty ktore trzeba umiec rozwiazywac....
4. jesli nie za bardzo mozecie sie dogadac.....moze byc cieko szczegolne ze tutaj mlodzi moga szybko racowac, zakupy, lekkie latwe zycie pociaga i wciaga, i cos co mnie przeraza latwosc dostepnoc i przyzwolenie na narkotyki - wszelkie
5. wsparcie finansowe dostaniesz z pewnascia od panstwa tyle ze na to sie czeka...szczesliwcy kilka tygodni ...inni kilka miesiecy....
6. moim skromnym zdaniem taki okres adaptacji do tutejszych warukow to czasem rok a czasem jeszcze dluzej ...znajomosc jezyka znacznie ten okres skaraca i obecnosc rodziny tez

Staralam sie pokazac pare innych aspektow emigracji bo nie zawsze sie o nich mowi ...z reguly o pieniadzach a one fakt wazne sa ale to nie wszystko.

Do góry stronyOffline

Nenna1

Post #9

2008-04-30 20:57:26 (3 miesiące temu)

Nenna1

Kobieta

Moderator

Z nami od: 22-05-2007

Niestety ..ewamik..Counsil nie ma juz nic do tego ,dzieci sa w wieku 16 i 17 lat .Musi na wlasna reke zalatwiac szkole /college/ i wiem , ze nie jest to latwe.
Syn przyjechal tu w wieku niespelna 17 lat ...i przez rok czekal na przyjecie/w tym czasie zeby nie tracic zupelnie tego roku - robil dodatkowy kurs angielskiego/ .Doczekal sie ale po licznych rozmowach i korowodach../.dodam iz jezyk musza te dzieci znac i to nie tylko "sie dogadac"/W kazdym razie ...swiadectwo z 1 kl.liceum w ogole nie bylo brane pod uwage..liczyl sie jednak test po gimnazjum/potwierdzony przez szkole w Polsce-papiery dal college do wyslania i wypelnienia przez wychowawce i dyrektora gimnazjum/Duzo dalo tez to , ze zaczal uczeszczac do sobotniej polskiej szkoly na A level...potwierdzenie z tej szkoly dopiero przewazylo sprawe przyjecia...
Jesli autorka ma jakies pytania ...to zapraszam na moje gg lub PW.../moge skontaktowac tez pociechy z synem,ktory bezposrednio wyjasni wszystkie sprawy zwiazane z nauka w tej szkole/

Pozdrawiam Nenna1
"... Każdy z nas jest Aniołem z jednym skrzydłem. Jeśli chcemy pofrunąć, musimy mocno się objąć... ....."

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

vitek

Post #10

2008-05-01 11:22:14 (3 miesiące temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Nie rozumiem dlaczego według was są problemy z przyjęciem do szkoły, moja córka w ub. roku skończyła 16 lat, zapisała się do collegu bez najmniejszych problemów, w tym roku syn kończy właśnie odwiozłem go na rozmowę wstępną do tego samego college, też nie przewiduję trudności, colleges dostają fundusze na każdego ucznia byłoby dziwne gdyby odrzucali chętnych (co nie znaczy że każdy może pójść na każdy kurs). Owszem nauka jest obowiązkowa do 16 lat ale potem także każdy może się uczyć, a nie dobre rady typu wyślij 16latka do pracy :-o

Co do benefitów to na uczącą się młodzież przysługują na identycznych zasadach co na młodsze dzieci, aż do 21 roku. Uczniowie college otrzymują ponadto Ł30 kieszonkowego tygodniowo.

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 01-05-2008 11:30 ]

'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony