Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Dom i Rodzina » Samotna matka z 2-jką nastolatków! |
| Autor | Strona: 3 z 5 |
|---|---|
| basis_1969 | Post #1 2008-04-29 13:26:14 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 28-04-2008 |
Ja prosilam o porady..nie o kpiny z tego co napisalam .Z gory rowniez dziekuje osobom,ktore staraja sie zrozumiec.Nie chce zerowac na innych..Z mieszkaniem nie powinno byc problemu,poniewaz mam na to fundusze,a stare znajomosci staram sie odnowic.Pracy szukam,zwlaszcza ze nie mam zamiaru wyjezdzac 'juz',a sprawdzonych ofert pracy mialam juz duzo.Jesli chodzi o dzieci to tak chca wyjechac oboje..corka jak juz pisalam wczesniej ma 17 lat..i z angielskim miala do czynienia..dogadac sie potrafi.Ja caly czas poduczam sie.Oczekiwalam porad w sprawie szkoly i formalnosci to tak dla przypomnienia!!!!
|
| basis_1969 | Post #2 2008-04-29 13:35:48 (2 miesiące temu) |
Po 1 drogi Krzysztofie..nie 'pasozyt'! bo tu nikt nie ma zamiaru zyc tylko na zapomogach,a po 2 skoro nie masz ani porady,ani nie chcesz pomoc to dlaczego piszesz?
Pozdrawiam. |
| lady2912 | Post #3 2008-04-29 13:38:09 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Woking-St.Johns |
co do szkoly to nic Ci nie moge poradzic, ale jesli chodzi o mieszkanie to nie wystarczy miec fundusze. z agencji nie wynajma Ci od reki bez potwierdzenia adresu.
na poczatek proponuje wynajac pokoj(poszukaj na mojej wyspie w ogloszeniach albo zamiesc swoje- ja tak znalazlam nasz pokoj:)) a pozniej jak sie rozeznasz co i jak w cenach i formalnosciach, jak bedziesz miala potwierdzenie adresu to wtedy mozna myslec o mieszkaniu. musisz wiedziec, ze ceny mieszkan sa przerozne. w moim miescie jednopokolowe kosztuje ok.650+rachunki. wychodzi ok.800-900 na miesiac. (w innych czesciach anglii jest sporo taniej ale woking niestety jest blisko londynu stad ta cena:( ) jesli chcesz wynajac takie mieszkanie i sciagnac jeszcze dzieci, to musisz przekalkulowac czy dasz rade to wszystko ogarnac! piszesz ze chcesz rady w sprawie formalnosci. ale jakich tych ze szkola, czy ogolnie? [ Ostatnio edytowany przez: lady2912 29-04-2008 13:40 ] Cos, podobnie jak nic, moze zdarzyc sie wszedzie....
|
| ewamik | Post #4 2008-04-29 13:42:07 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London/Neasden |
dzieci chcą wyjechać...ja wiem,Londyn,wielkie miasto,zazdrośc kolegów.Żeby tylko dzieci nie rozczarowały się.
Córka ma 17lat,czyli gimnazjum ma za sobą.Dobrze by było,by i syn skończył gimnazjum. Wiesz,proponuje bys na początku sama przyjechała.Naprawde czasem nie jest słodko.z praca tewz różnie bywa,zwłaszcza na początku.Jak juz odłożysz coś,możesz sprowadzić dzieci.Sa duże i zrozumieją to. Mój mąz przyjechał tu 4lata temu.Miał pieniędze ale ta kupka szybko topniała i juz był na pożyczce u brata.Po ok roku stał silnie na nogach.Pomógł całej mojej rodzinie.Po kolei przyjechało tu 7osób.Każdemu zapewnił pokój w mieszkaniu(bez brania opłaty),pomógł otworzyć konto,wyrobić NIN,udostępnił komputer,kupił travelke na komunikacje,dał komórke do ręki..i na tym koniec.Pracę każdy sam juz sobie szukał.I tak każdy mieszkał po m-c,2 m-ce za darmo u męża w mieszkaniu.To była pomoc.Do tej pory każdy super stoi i ma fajna pracę.Ja z dziećmi przyjechałam jako ostatnia:) czyli 1,5roku temu. Żeby tu mieszkac z dziećmi,trzeba mieć stałą pracę,dochody.Nie możan liczyc tylko na benefity. przemyśl wszystko i nie podejmuj pochopnie decyzji |
| basis_1969 | Post #5 2008-04-29 13:44:25 (2 miesiące temu) |
Szkola i ogolnie ..Ja rozumiem z tym mieszkaniem wiem ze na poczatku musze znalezdz cos innego,ze nie odrazu bede mogla miec swoje.Chodzi mi o formalnosci,gdzie,co i jak.
|
| ewamik | Post #6 2008-04-29 14:00:03 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London/Neasden |
Jesli chodzi o formalnosci,to wejdź na-pytania.Albo na stronie głównej albo w prawym górnym roku widzisz-katalog,ogłoszenia,forum i..pytania.Tam sobie wszystgko poczytasz.
A szkoła? Normalnie.Idziesz do szkoły i zapisujesz dziecko.Weź akt urodzenia,świadectwa i już.Jesli do katolickiej,potrzebny akt chrztu i musisz sie tu zapisac do parafii.Później ksiądz wyda zaświadczenie,że jestes zapisana do parafii.Banalne. Ale te pytania koniecznie poczytaj.Tam masz wsyzstko |
| basis_1969 | Post #7 2008-04-29 14:02:27 (2 miesiące temu) |
Dziekuje i pozdrawiam ..
|
| jaania32 | Post #8 2008-04-29 14:24:24 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 25-11-2007 Skąd: Londyn |
jeżeli chodzi o pokój to w Londynie będzie kosztował minimum 150 funtów tygodniowo ( 3 dorosłe osoby ) plus depozyt za 1 lub 2 tyg oferty możesz znaleźć na londynku lub gumtree lub też napisać swoje ogłoszenie , moim zdaniem ze szkołą będą kłopoty bo dzieci są duże ( jak pisałam obowiązek nauki do 16 roku życia ) ale wystarczy iść do szkoły i zapytać
|
| marzena23 | Post #9 2008-04-29 14:54:17 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 13-08-2007 Skąd: bristol |
ja widze ze ci wszyscy ludzie zapomnieli cie droga basis poinformowac ze zeby dostac benefity musisz miec legalna prace i co za tym idzie WRS jest to dokument potwierdzajacy ze pracujesz legalnie,bez tego papierka nie nalezy ci sie nic.Formularz pewnie znajdziesz w internecie ale koszt jest wysoki 90f plus 10f koszt przesylki.Aby moc wyslac ten formularz musisz miec stala prace.Nie znam twojej obecnej sytuacji ale ja na twoim miejscu nie bralabym dzieci dopuki nie zalatwisz tutaj najwazniejszych spraw,wierz mi jestem tu prawie 3 lata i na poczatku bylo baaardzo ciezko a bide czasem mialam wieksza niz w polsce takze naprawde na spokojnie przemysl wszystko i podejmij dobra decyzje.Zycze powodzenia
|
| lady2912 | Post #10 2008-04-29 15:13:50 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Woking-St.Johns |
Marzena ci wszyscy ludzie nie rozpisywali sie o formalnosciach bo wszystko jest dokladnie opisane w dziale "pytania".
Cos, podobnie jak nic, moze zdarzyc sie wszedzie....
|