MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pozar w wynajmowanym mieszkaniu

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jakobs

Post #1 Ocena: 0

2008-04-16 12:59:09 (17 lat temu)

Jakobs

Konto usunięte

Witam.
Wraz z zona i 3 miesiecznym synkiem wynajmujemy 2 pokojowy flat pre agencje mieszkaniowa.
Podczas nasego 2 tygodniowego urlopu w naszym mieszkaniu byl prowadzony remont lazienki. Kontraktor ktory ja remontowal zapruszyl ogien od papierosa na wykladzinie przy schodach pry wejsciu do domu, po czym wyszedl. Ogien strafil prawie cale schody. Sasiadka z dolu wezwala straz itd. W sumie wykladzina palila sie kilka godzin i pozar zatrzymal sie dzieki strazaka w ostaniej chwili, wiec ogien nie rozniosl sie na reszte mieszkania.
W calym mieszkaniu byl gesty ciemny dym, prez nastepne 10 dni mieszkane bylo wietrzone. JEdnak po powrocie z urlopu, po wejsciu do domu okazalo sie ze dalej czuc mocny sapach wedzonej wykladziny.

Agencja zaczela dziac dopiero po naszym powrocie. Obecnie szukaja nam hotelu na ich koszt. Wlasciciel mieszknai chce je wyremontowac, mowi ze zajmie to kilka dni.
Powiedzino mi rowniez ze dym i zapach dymu nie stanowi zagrozenia dla mnie i mojej rodziny. Ciezko mi w to uwierzyc bo po 1h w mieszkniu mielismy bol glowy.

Napewno bede domagal sie odszkodwoania za straty materialne i zepsutego olidaya.

Mam pare pytan:

Czy dym z palonej wykladziny zeczywiscie jes nie szkodliwy.
Jakimi metodami i ile czasu zajmie remont mieszkania zeby nie bylo czuc dymu ?
Jakie sa nasze prawa w takiej sytuacji ?

Ogolnie jezeli ktos byl w podobnej sytuacji lub ma jakas fachowa wiedze na te tematy bede wdzieczny za szybka odpowiedz.

Pozdrawiam
Si vis pacem, para bellum.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dominika-essex

Post #2 Ocena: 0

2008-04-16 13:10:19 (17 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Z nami od: 19-10-2007

jedyne co znalazlam w necie:

"Sadza i zapach spalenizny możesz usunąć ze ścian, mebli oraz podłóg przy pomocy środków chemicznych zawierających chlor. Pamiętaj o założeniu gumowych rękawiczek. Po umyciu spłucz wszystko czystą wodą i wysusz."

Osobiscie mysle, ze opary, ktore nadal moga sie znajdowac w mieszkaniu moga byc w jakims stopniu szkodliwe.

Bardzo mi przykro i mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

dominika-essex

Post #3 Ocena: 0

2008-04-16 13:12:06 (17 lat temu)

dominika-essex

Kobieta

Z nami od: 19-10-2007

i cos jeszcze tutaj.......

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2008-04-16 14:48:04 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jedyna rzecz jaka przychodzi mi do glowy do zadzwonic do urzedu miasta/gminy i porozmawiac z housing officer. Najlepiej by bylo, zeby oni stwierdzili, ze "flat is inhabitable" i agencja/landlord beda musieli zakwaterowac Cie gdzie indziej na czas remontu. Chociaz nie zaprzeczaja temu, bo piszesz, ze beda Cie kwaterowac w hotelu.
Jesli po remoncie uznasz, ze mieszkanie nie jest doprowadzone do uzytku to ponownie zadzwon do urzedu.

Co do strat materialnych to mozesz negocjowac z landlordem wysokosc odszkodowania, a jak nie bedziecie mogli dogadac sie to pozostaje Ci small claim court. Landlord moze potem pozwac osobe/firme, ktora przeprowadzala remont na jego zlecenie i doprowadzila do pozaru.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #5 Ocena: 0

2008-04-16 14:54:22 (17 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Od siebie dodam,ze dym z palonej wykladziny jest bardzo szkodliwy i usuwanie smrodu po pozarze bywa niezwykle trudne i czasochlonne.Niekiedy trzeba skuwac tynki.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Jakobs

Post #6 Ocena: 0

2008-04-16 17:52:09 (17 lat temu)

Jakobs

Konto usunięte

Wlasie rozmawialem z agencja, ktora mnie ponformowala za Landlord stwierdzil ze mieszknaie jest OK i nie rozumie dlaczego niechemy w nim mieszkac. Nie oplaci hotelu ani nieche zapewnic zadnego zastepczego lokum. Koles ktory spowodowal pozar nie ma kompletnie wiedzy co zrobic, umyl sciany i odkurzyl, caly czas wietrzy i twierdzi ze juz nic nie czuc.
Powiedzial mi rowniez ze dzwonil do strazy pozarnej i NHS i powiedziano mo ze jest ok i nie ma zadnego zagrozenia !!!
Z kim kolwiek ja nie rozmawiam w PL i UK z Polakami czy Anglikami, wszysyc mowia mi kompletnie na odwrot.

Nawet Pani z naszej agencji powiedziala mi ze na naszym miejscu z malym dzieckiem tez by sie nie wprowadzila i zebys my ich pozwali do sadu.

RECE OPADAJA !!!

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #7 Ocena: 0

2008-04-16 18:21:49 (17 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Cytat:

Nawet Pani z naszej agencji powiedziala mi ze na naszym miejscu z malym dzieckiem tez by sie nie wprowadzila i zebys my ich pozwali do sadu.

Ja bym sie tego trzymal:-W
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2008-04-16 19:33:49 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zadzwon do urzedu tak jak pisalam. Niech przysla kogos sprawdzic to.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Jakobs

Post #9 Ocena: 0

2008-04-16 19:58:57 (17 lat temu)

Jakobs

Konto usunięte

Cytat:

2008-04-16 19:33:49, Richmond napisał(a):
Zadzwon do urzedu tak jak pisalam. Niech przysla kogos sprawdzic to.

Dzwonilem, spisala dane bo niebylo tej osoby ktora sie tym zajmuje i mieli oddzwonic ale nic na razie.
Jutro mam spotkanie z agencja, landlordem tym debilem i jakims kolesiem z environment agency... zobaczymy

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2008-04-16 22:49:42 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »