Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Dom i Rodzina » moja ex chce mnie oskubac

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Dom i Rodzina" opiekują się: marcheweczka

Strona główna » Dom i Rodzina » moja ex chce mnie oskubac

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 5)
batek12

Post #1

2008-01-19 18:35 (10 miesięcy temu)

batek12

Z nami od: 19-01-2008

Witam mam pytanie do uzytkownikow forum.
Rzwiodlem sie z zona w Polsce sad zasadzil alimenty ktore uczciwie placilem wyjechalem do UK i moja ex nagle zapalala nowa miloscia do mnie wiec postanowilem dac nam druga szanse .Po przyjezdzie tutaj szybko znalazla sobie nowa milosc i wyprowadzila sie z dzieckiem.Teraz otrzymalem list z child support agency ze oczekuje odemnie alimentow rowniez w tym kraju czy to jest legalne pobieranie alimentow w dwoch krajach : Polsce i UK.Ex straszy mnie ze jak niebede placil jej rowniez w Polsce to zrobi mi sprawe o nieplacenie alimentow.Prosze o pomoc bo wyglada mi to na probe oskubania mnie z kasy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Julia2005

Post #2

2008-01-19 19:08 (10 miesięcy temu)

Julia2005

Z nami od: 17-10-2007

Z tego co sie orientuje to nie ma czegos takiego ze bedziesz placil w PL na alimenty i w UK jeszcze dodatkowo. Jedynie co ona moze zrobic w takiej sytuacji to zlozyc pozew do sadu w PL o podwyzszenie alimentow uzasadniajac swoja podwyzke czyms oraz jesli chce wiekszej kwoty takiej adekwatnej do zycia w UK musi to udowodnic w sadzie ze cie stac na placenie takiej kwoty. Wtedy cos takiego jak child support agency moze pomóc jej tylko i wyłacznie w uzyskaniu ich od ciebie. Jesli ty migał bys sie od placenia. Ale musi to byc najpierw zasadzone przez Sad w PL. Bo rozumiem ze oboje jestescie Polakami? Nic wiecej ci nie zrobi nie masz sie czego bac.

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #3

2008-01-19 19:33 (10 miesięcy temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

Mysle, ze powinnienes zglosic do agencji, ze placisz juz alimenty w Polsce. Oni powinni to uwzglednic i odpowiednio dostosowac wielkosc alimentow placonych przez ciebie w UK.

Do góry stronyOffline

batek12

Post #4

2008-01-19 19:36 (10 miesięcy temu)

batek12

Z nami od: 19-01-2008

Dzieki za szybka reakcje
Ale nie wiem czy masz racje ja dostalem juz pismo z Child support agency gdzie oni automatycznie chca sciagac ze mnie okreslona kwote w zaleznosci od moich zarobkow nie pytaja o nic tylko mam wypelnic wniosek podajac moje dochody i payroll rozumiem ze beda sciagac to bezposrednio z mojej pensji.
Nie uchylam sie od obowiazku lozenia na dziecko tylko nie wiem dlaczego skoro jestem obywatelem Polski podlegam jurysdykcji jakiejs angielskiej agencji ktorej nie interesuja zreszta pozostale okolicznosci tej sprawy .

Do góry stronyOffline

Vezyrek

Post #5

2008-01-19 19:47 (10 miesięcy temu)

Vezyrek

Mężczyzna

Z nami od: 01-08-2006

Idź do citizens advice bureau tam na pewno ci doradzą :)
Wydaje mi się że to bezprawne pobieranie od ciebie podwójnie alimentów na dziecko :-Y
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ex-rak

Post #6

2008-01-19 21:43 (10 miesięcy temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

Zajrzyj na ich strone. Przeczytaj sobie wszystko co ciebie dotyczy i zobacz jak sie mozna odwolywac. I skontaktuj sie z nimi telefonicznie lub listowie. Na razie tego formularza nie wypelniaj. Poinformuj ich, ze juz placisz child support, wyjasnij w jaki sposob, podaj kwote. Mozesz zalaczyc kopie wyroku sadu, rachunkow i zobaczymy jak na to zareaguja w CSA, co Ci powiedza. Podejrzewam, ze to nie pierwszy taki przypadek i maja juz doswiadczenie w takich sprawach.

Wedlug mnie powinnienes placic na swoje dziecko tyle ile jest standardem w UK, czyli chyba 15% twoich zarobkow netto.
Ale jak to technicznie rozwiazac musisz sie ich poradzic, albo w CAB albo u prawnika (tu, a moze i w Polsce).
Moze mozesz placic w UK zmniejszona kwote, albo przestac placic w Polsce (uznac kwote jaka placisz w UK jako placenie zasadzonych w Polsce alimentow, co jest zgodne dosc logiczne).

W Polsce tez mozna sie odwolywac w sadzie rodzinnym.

Do góry stronyOffline