Cytat:
2008-01-30 07:55:39, pota napisał(a):
hejka ja jestem na etapie kompletowania wyprawki dla dzidzi bo jeszcze nie urodziłam,w jakie kosmetyki dla noworodka powinnam sie zaopatrzyć?
No to znowu ja

az do znudzenia
Napewno kup nozyczki i obcinacz do paznokci.Ja swoim dzieciom na początku...obgryzałam paznokietki
Przyda się oliwka,byle nie Johnsona ewentualnie płuna do kapieli Oilatum.Gdy wlejesz nakrętke płynu,woda robi sie mleczna.Nie trzeba wtedy stosowac oliwki.
Jesli zdecysujesz sie na oliwke czy tez balsam,nie uzywaj talku.Zreszta talk czyli zasypka,puder i jeszcze jakos tam-lekarze w Polsce powoli wycofują.Tzn.nie zalecaja.gdy używa sie talk czasteczki unosza sie i dziecko to wdycha.Może to powodowac rózne zapalenia,alergie i cos tam jeszcze.
Dobrze jest kupic krem-SUDOCREM.Jest to krem na wszelkiego typu odparzenia.Ale powiem Ci też jedno.Raz moja córeczka bardzo ale to bardzo odparzyła sobie pupe.W nocy zrobiła kupkę,spała i rano jej pupa...aż mi sięjej szkoda zrobiło.SUDOCREM tym razem nie pomógł.Poszłam do pediatry(w Polsce).Pediatra-dinozaur wsród lekarzy,popatrzyła i powiedziała,żebym pupke nasmarowała zwykłym kremem nivea,tym niebieskiem.ale taka gruba warstwę.przy każdej zmianie pieluszki znowu gruba warstwa kremu.zaledwie cały jeden dzień stosowania tej terapii i pupka sliczna.Tak więc polecam tez ten sposób.
Tobie no dziecku przyda sie krem -BEPANTHEN.jest to krem na brodawki ale dobry tez przy zmianie pieluszki.Ty napewno bedziesz miała popekane brodawki,a ten krem-maść łagodzi ból i przyśpiesza gojenie.
Ja buzie swoich dzieci przemywałam wacikiem umoczonym w przegotowanej wodzie,ewentualnie w rumianku.Tylko nie w granulkach

Moja znajoma robiła herbatkę-rumianek w granulkach i tym przeywała buzie.Do mnie tylko miala pretensje dlaczego ta buzia sie klei?Tak więc zaparzamy saszetke.
Jak nacieramy maluszka,nie zapominajmy o miejscu za uszkami.
Jesli chusteczki nawilżające,to bez alkoholu.Ja w domu dzieci przemywałam wodą tzn.kawałek pieluszki tetrowej moczyłam w wodzie i tym przemywałam pupę,ewentualnie cała pupcia szła pod kran
Jakoś nie lubie sie z chusteczkami,chyba ze na wyjeździe.Co woda,to woda.sprobujmy same tak myc sie tylko chusteczkami.Taką pieluszke prałam i znowu mogłam uzywac.A jaka oszczędność!
i to chyba wszystko.Jeszcze jakis kremik do buzi ale z faktorem,najlepiej bambino,oilatum lub nivea.
dziewczyny,co tam jeszcze?
Juz chyba to wszystko