MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wysuszona skóra u noworodka???

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nycza

Post #1 Ocena: 0

2008-01-30 13:24:37 (17 lat temu)

Nycza

Kobieta

Z nami od: 25-01-2007

witam
moja corcia zaraz po urodzeniu tez miala bardzo sucha i luszczaca sie skorke na raczkach i nozkach visitorka poradzila mi smarowanie przesuszonych miejsc zwykla oliwa z oliwek (taka jadalna) bradzo pomoglo i nie ma w niej tych wszystkich chemicznych skladnikow ktore dodaja do kosmetykow. potem stosowalysmy kosmetyki nivea, niestety nie mozna ich dostac w anglii, byly suuuper. obecnie krem i plyn do kapieli oliatum, ale to tylko dlatego ze lekarz przepisal (mala ma lekka egzeme). nie wiem czy stosowanie tych kosmetykow przy zdrowym dziecku, ktore ma tylko przesuszona skore nie jest dzialaniem na wyrost, skora sie przyzwyczaja i potem trzeba przez cale zycie stosowac juz kosmetyki bardzo nawilzajace.
apropo jonsona to tez slyszalam ze jest bardzo uczulajacy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #2 Ocena: 0

2008-01-30 14:07:21 (17 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

wiesz co,myślę że chyba nie.Te kosmetyki sa do skóry wrazliwej i chyba nie zrobia nic złego.Moje dziewczynki 6 i 3 latka do tej pory smaruje mazidłami.Oliwka z tesco albo balsam do ciała,kremik nivea na buzie.
Myślę,że jak dzidziuś ''wróci''do normy,to mozna zmienić kosmetyk.
Ja swoim dziewczynkom wcieram kremik na buziunię czy to lato czy zima i zawsze z faktorem.Latem,to juz lekki kremik.
Lekarz przepisuje,bo przepisuje.Mi stomatolog przepisał ibuprom(to cos nowego,co? nie paracetamol:) tez na recepte.
Najważniejsze,by ulzyc dziecku.To swędzi a maleństwo nie podrapie się.
O Matko,jakie my wszystkie mądre:)
Tak nas zebrać do kupy...:)
Im więcej dzieci mamy,tym mądrzejsze.
a oliwa z oliwek to dobra sprawa.Sama mam oryginalną od greckich rolników.Dostałam 12litrów oliwy od przyjaciół-Greków.To nie ta oliwa ze sklepu,oj nie.
MOżna dodac kilku kropel oliwy do kapieli ale kilka kropli.Ja jak jeszcze mieszkałamw Grecji,to dałam do wanny pół szklanki.Czułam sie jak ptaszyna w wodzie,gdzie miał wypadek tankowiec z ropą.
tak więc..nie przesadzajmy z tym:)

Do góry stronyOffline

justys22

Post #3 Ocena: 0

2008-01-30 16:46:40 (17 lat temu)

justys22

Kobieta

Z nami od: 31-08-2007

Wlasnie wybieram sie na zakupy kupic najzwyklejsze kosmetyki dla mojej corci.Oliatum smaruje tylko,gdy widze,ze skora jest az szorstka i sie luszczy-to na policzkach i czasem za uszkami.Na szczescie kremy Bambino mam,mama przywiozla z Polski:)

Dziekuje raz jeszcze za podpowiedz z tym johnsonem,bo bym w zyciu na to nie wpadla.Ja nie jestem uczulona na nic i nigdy nie bylam:)Pozdrawiam cieplutko.Napisze co z tego wyjdzie

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #4 Ocena: 0

2008-01-30 17:54:26 (17 lat temu)

ewamik

Kobieta

no i super!
piszesz,ze za uszkami łuszczy się.Wiem cos o tym,moje dziewczynki tak miały.Za uszkami smarowałam oliwka bądź grubą warstwę kremu i po prostu brałam''pod włos'' czyli paznkociem delikatnie ściągałam to.Często zapominamy o pielegnacji własnie w tamtym miejscu.
A jesli juz piszemy o uczuleniach to pwiem Ci,ze i lekaarstwa moga uczulać.
Moja młodsza córka miała chyba z 6mies i miała gorączke.Niby nieduża ale zawsze.Podałam jej paracetamol i po jakims czasie zauwazyłam wysypke na brzuszku.zachodziłam w głowe od czego to jest.Niby banany jadła i wczesniej i zupki.Przeczytałam ulotke paractamolu i tam własnie pisało,ze mozliwa jest wysypka jako uczulenie.Od tamtej pory w razie potrzeby podaje małej ibuprom,ibum-jak zwał tak zwał.Na wszelki wypadek i to i to mam w domu.Jak ide do lekarza,to uprzedzam,że prawdopodobnie uczulona jest na paracetamol.Nie wiem czy jeszcze jest to uczulenie ale...
Tak więc czytajmy zawsze ulotki.
I nie wstydźmy sie pytać:)

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #5 Ocena: 0

2008-01-30 21:11:36 (17 lat temu)

ewamik

Kobieta

Cytat:

2008-01-30 07:55:39, pota napisał(a):
hejka ja jestem na etapie kompletowania wyprawki dla dzidzi bo jeszcze nie urodziłam,w jakie kosmetyki dla noworodka powinnam sie zaopatrzyć?;-)

No to znowu ja:) az do znudzenia:)
Napewno kup nozyczki i obcinacz do paznokci.Ja swoim dzieciom na początku...obgryzałam paznokietki:)
Przyda się oliwka,byle nie Johnsona ewentualnie płuna do kapieli Oilatum.Gdy wlejesz nakrętke płynu,woda robi sie mleczna.Nie trzeba wtedy stosowac oliwki.
Jesli zdecysujesz sie na oliwke czy tez balsam,nie uzywaj talku.Zreszta talk czyli zasypka,puder i jeszcze jakos tam-lekarze w Polsce powoli wycofują.Tzn.nie zalecaja.gdy używa sie talk czasteczki unosza sie i dziecko to wdycha.Może to powodowac rózne zapalenia,alergie i cos tam jeszcze.
Dobrze jest kupic krem-SUDOCREM.Jest to krem na wszelkiego typu odparzenia.Ale powiem Ci też jedno.Raz moja córeczka bardzo ale to bardzo odparzyła sobie pupe.W nocy zrobiła kupkę,spała i rano jej pupa...aż mi sięjej szkoda zrobiło.SUDOCREM tym razem nie pomógł.Poszłam do pediatry(w Polsce).Pediatra-dinozaur wsród lekarzy,popatrzyła i powiedziała,żebym pupke nasmarowała zwykłym kremem nivea,tym niebieskiem.ale taka gruba warstwę.przy każdej zmianie pieluszki znowu gruba warstwa kremu.zaledwie cały jeden dzień stosowania tej terapii i pupka sliczna.Tak więc polecam tez ten sposób.
Tobie no dziecku przyda sie krem -BEPANTHEN.jest to krem na brodawki ale dobry tez przy zmianie pieluszki.Ty napewno bedziesz miała popekane brodawki,a ten krem-maść łagodzi ból i przyśpiesza gojenie.
Ja buzie swoich dzieci przemywałam wacikiem umoczonym w przegotowanej wodzie,ewentualnie w rumianku.Tylko nie w granulkach:)Moja znajoma robiła herbatkę-rumianek w granulkach i tym przeywała buzie.Do mnie tylko miala pretensje dlaczego ta buzia sie klei?Tak więc zaparzamy saszetke.
Jak nacieramy maluszka,nie zapominajmy o miejscu za uszkami.
Jesli chusteczki nawilżające,to bez alkoholu.Ja w domu dzieci przemywałam wodą tzn.kawałek pieluszki tetrowej moczyłam w wodzie i tym przemywałam pupę,ewentualnie cała pupcia szła pod kran:)
Jakoś nie lubie sie z chusteczkami,chyba ze na wyjeździe.Co woda,to woda.sprobujmy same tak myc sie tylko chusteczkami.Taką pieluszke prałam i znowu mogłam uzywac.A jaka oszczędność!
i to chyba wszystko.Jeszcze jakis kremik do buzi ale z faktorem,najlepiej bambino,oilatum lub nivea.
dziewczyny,co tam jeszcze?
Juz chyba to wszystko

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,