Str 6 z 7 |
|
---|---|
stanislawski | Post #1 Ocena: 0 2021-02-14 16:06:25 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Ale jakie podatki, jaka uczciwość, jaka równość, bez jaj - Morawiecki przyznał, że to posunięcie, które ma "łamać oligopol". Czyli jest to jawnie już skierowane przeciwko pewnej grupie, aby ją obezwładnić.
|
daavid | Post #2 Ocena: +1 2021-02-14 16:38:45 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Miał być Budapeszt to może i będzie. Tam nie ma szwabskich Onetów i łamerykańskich TVNów.
|
stanislawski | Post #3 Ocena: 0 2021-02-14 17:37:12 (4 lata temu) |
Aż ktoś dostanie kulkę w łeb. Podobno mafia umie wykończyć nawet prezydenta.
|
admiralbibol | Post #4 Ocena: 0 2021-02-15 06:19:46 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Cytat: 2021-02-14 16:06:25, stanislawski napisał(a): Ale jakie podatki, jaka uczciwość, jaka równość, bez jaj - Morawiecki przyznał, że to posunięcie, które ma "łamać oligopol". Czyli jest to jawnie już skierowane przeciwko pewnej grupie, aby ją obezwładnić. Tak juz kiedys cos podobnego mialo miejsce. „– Panie marszałku, a jaki program tej partii? -Najprostszy z możliwych.." I ogromnie temu kibicuje. Wolnosc slowa ma leciec na leb na szyje jak ktos bedzie musial placic podatki ? ![]() Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
Jurny_Jurek | Post #5 Ocena: 0 2021-02-15 07:41:33 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Dokładnie. Jak poprzez zapłacenie podatku na % równym poziomie np.z firmą budowlaną, osiedlowym sklepem spożywczym czy firmą przewozową nastąpi "koniec wolności słowa"? To już tvn, który ma miliardy przychodu nie będzie stać na facjatę ministra SW na tle swastyki, który był odpowiedzialny za przedstawienie "urodziny adolfa" wyreżyserowane w lesie i trzymane pół roku w szafie?
Żal mi onetu, nie mogę sie doczekać jak opisze historie biednych niemieckich nazistów, którzy święta wielkanocne musieli spędzić na froncie, na łapankach ludności, na gazowaniu ludzi, na rozstrzeliwaniu rodzin ukrywających żydów. Smuteczek i nostalgia jak w artykule o biduskach marznących w bunkrach na Boże Narodzenie. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
|
|
xxxx1234 | Post #6 Ocena: +1 2021-02-15 09:38:43 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cytat: 2021-02-14 12:19:19, Gwontownik napisał(a): [/LIST] Cytat: 2021-02-14 11:56:19, daavid napisał(a): Trudno rozmawiać z kimś kto nie rozumie jak funkcjonuje system podatkowy. Tesco w Polsce wcale podatku CIT nie zapłaciło. Straty mają. Zajmij się lepiej innym tematem, np. Lgbt Trudno się z KS dyskutuje kto nie ma pojęcia o możliwości "prawie legalnych" przepływów finansowych. Dla przykładu firma x w Polsce a firma matka w Niemczech. Firma matka wystawia fakturę za fikcyjne usługi firmie x i pieniążki płyną. Najczęściej do kraju gdzie podatek jest niższy, a firma w rozliczeniu globalnym wychodzi lepiej. Może w rzeczywistości LGBT było by lepszym tematem? Czy uważasz, że to jest winna firmy X? Ja mam zupełnie inne zdanie to jest wina polskiego państwa, a dokładniej polityków i nieważne czy to jest pis po psl sld itd... gdyby w Polsce były niskie podatki, przyjazne prawo podatkowe podatkowe to nikt nie stosował by optymalizacji podatkowej, a wręcz firma matka przeniosła by się do Polski. Moim zdaniem tutaj wina nie leży po stronie firmy tylko po stronie państwa nikt nie lubi płacić wysokich podatków i każdy próbuje je optymalizować z tym, że "większy", może sobie pozwolić na więcej niż "mniejszy", mój kolega pomimo, że prowadzi małą działalność podatki płaci w Estonii, a działa i mieszka w Polsce dość specyficzna branża, może sobie na to pozwolić z tego co on mi opowiadał jest z tym dużo kombinacji, ale pod względem finansowym wychodzi na tym dużo lepiej niż gdyby miał płacić podatki w Polsce. |
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2021-02-15 09:46:59 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
A czy ja napisałem, że jest to wina firmy? Ja opisałem proceder, a władza ustawodawcza jest po to, aby ustalać przepisy równe i sprawiedliwe. Dlatego też uważam, że każdy podmiot powinien być traktowany jednakowo. Natomiast w moim prywatnym odczuciu zachowanie "pokrzywdzonych mediów" jest nie fair w stosunku do reszty. I nie chodzi tu o sprawy podatkowe. Ale na ten temat wypowiadałem się wcześniej.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
stanislawski | Post #8 Ocena: 0 2021-02-15 09:48:22 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-02-15 09:38:43, xxxx1234 napisał(a): Cytat: 2021-02-14 12:19:19, Gwontownik napisał(a): [/LIST] Cytat: 2021-02-14 11:56:19, daavid napisał(a): Trudno rozmawiać z kimś kto nie rozumie jak funkcjonuje system podatkowy. Tesco w Polsce wcale podatku CIT nie zapłaciło. Straty mają. Zajmij się lepiej innym tematem, np. Lgbt Trudno się z KS dyskutuje kto nie ma pojęcia o możliwości "prawie legalnych" przepływów finansowych. Dla przykładu firma x w Polsce a firma matka w Niemczech. Firma matka wystawia fakturę za fikcyjne usługi firmie x i pieniążki płyną. Najczęściej do kraju gdzie podatek jest niższy, a firma w rozliczeniu globalnym wychodzi lepiej. Może w rzeczywistości LGBT było by lepszym tematem? Czy uważasz, że to jest winna firmy X? Ja mam zupełnie inne zdanie to jest wina polskiego państwa, a dokładniej polityków i nieważne czy to jest pis po psl sld itd... gdyby w Polsce były niskie podatki, przyjazne prawo podatkowe podatkowe to nikt nie stosował by optymalizacji podatkowej, a wręcz firma matka przeniosła by się do Polski. Moim zdaniem tutaj wina nie leży po stronie firmy tylko po stronie państwa nikt nie lubi płacić wysokich podatków i każdy próbuje je optymalizować z tym, że "większy", może sobie pozwolić na więcej niż "mniejszy", mój kolega pomimo, że prowadzi małą działalność podatki płaci w Estonii, a działa i mieszka w Polsce dość specyficzna branża, może sobie na to pozwolić z tego co on mi opowiadał jest z tym dużo kombinacji, ale pod względem finansowym wychodzi na tym dużo lepiej niż gdyby miał płacić podatki w Polsce. Ale oczywiście, tu się stosuje ekonomię "na wyrw". |
Jurny_Jurek | Post #9 Ocena: 0 2021-02-15 09:53:02 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
W PL popularne są tzw. strefy ekonomiczne, gdzie działające firmy płacą mniejsze podatki, mają ulgi etc. I żadna władza jeszcze nie wpadła by z Polski zrobić strefę ekonomiczną. Tzn.oni nie zrobią bo to wiązałoby się z uproszczeniem przepisów na przykład. I co zrobić z tymi dzisiatkami tysiecy urzedników, którzy wymyślają te przepisy i komplikuja je jeszcze bardziej a potem dbają by 50gr ktoś nie pominął. Proste i jasne przepisy to natychmiastowa redukcja zbednej administracji nie wytwarzającej niczego o jakieś 30% a obniżka podatków i piramidy zwanej zus to kolejne 20-30% nierobów, którzy musieliby wziąć się za pracę. No ale to wiadomo że nie dobra jest, nie dosc że to spory elektorat zwlaszcza w wyborach samorzadowych to gdzie potem procz spolek SP załatwiać pracę działaczom? Takie urzedy pracy w dobie internetu można zredukować do jednego biura i jednej pani co doradzi komuś. A powiatowe urzedy to kierownicy, urzednicy, slowem kilkunastu ludzi lekko nic nie robiących.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
admiralbibol | Post #10 Ocena: 0 2021-02-15 09:53:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Amazon w uk tez nie placi podatkow, niektorzy sa po prostu zbyt silni i bogaci zeby je placic.
Na szczescie TVN takim sie nie wydaje, a jak dodatkowo np Obajtek by go odkupil to "benzyna moze byc nawet i po 7 zl" ![]() Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|