Str 3 z 10 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: +1 2018-01-28 18:58:16 (7 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
najlepsze jeszcze jest to stwierdzenie ze ...musieli myslec o pieniadzach! jakby to byla oczywista oczywistosc ze rzady musza sfinansowac akcje ratownicza w tak ekstramalnych warunkach gdzie ludzie pchaja sie w klopoty na wlasne zyczenie
bezsensowna smierc powinni ze soba zabierac jakis cyjanek w razie w bo naprawde szkoda chlopa jak mysle w jaki sposob spedzil ostatnie 2doby tak jak kilka osob wczesniej pisalo chca isc no problem ale powinni miec zaplecze a nie obwiniac pozniej panstwa o to ze nie byli przygotowani jak cejrowskiego w dzungli ukasi jakis waz to polski rzad jest zobowiazany wyslac helikopter zeby go ratowac za kazda cene czy moze liczyc na lokalne wladze i ubezpieczenie ? podziwiam to co robia ale trzeba ponosic konsekwencje swoich ruchow a nie obwiniac pozniej cale panstwa ze nie udzielily pomocy bo to slabe |
Jurny_Jurek | Post #2 Ocena: 0 2018-01-28 19:32:21 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Jestem za. Pod warunkiem, ze jak sobie pojdziecie na spacer w gory i pogoda sie zalamie albo zlamiecie noge to tez sobie zostaniecie bez pomocy ,,rzondu".
Miliony ludzi naduzywa alkoholu (na tym forum stanislawski i inni udzielaja sobie nawet rad zeby na kaca pic dalej) bedac w pelni swiadomym zagrozenia. Podejrzewam, ze wiecej waszych pieniedzy idzie na pomoc pijakom z wyboru niz himalaistom z milosci do gor. Dlaczego mam placic na leczenie waszej watroby a mam nie placic dla jakiegos pasjonata gor? Dlaczego mam finansowac terapie rakowa jakiegos palacza, ktory rozumie zagrozenie jednak jara bo to silniejsze? W kazdym sklepie z tytoniem niech lezy umierajacy ma raka pluc, idac wasza logika siedzcie w domu i sie przejmujcie nie waszymi pieniedzmi. [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 28-01-2018 19:33 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
SweetLiar | Post #3 Ocena: 0 2018-01-28 19:32:54 (7 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Nie wiem, nie znam się, ale wydaje mi się prawdopodobne, że takie polisy nie istnieją, nie oferują ich Pakistańczycy, a powodów może być wiele. Przecież ci ludzie często latami przygotowują się do tych wypraw, zbierają kasę więc pieniądze nie byłyby problemem
Cytat: 2018-01-28 18:58:16, cris82 napisał(a): jakby to byla oczywista oczywistosc ze rzady musza sfinansowac akcje ratownicza Nic takiego nie napisał, napisał natomiast, że najpierw była zbiórka, narodowa zrzutka zwykłych, poruszonych ludzi (która przypominam była dobrowolna, kto chciał to wpłacał, kto nie chciał nie wpłacał), w międzyczasie zaangażował się w pomoc polski rząd, a autor Dziennika zadaje tylko pytanie "gdzie byli Francuzi", tak samo zwykli, poruszeni ludzie, których rodaczka walczy o życie i wola o pomoc. Bo odzew Polaków był natychmiastowy, Francuzi trochę późno sięgnęli po portfele Dzisiaj nawet był wywiad na BBC z jedną himalaistką, kobieta mówiła, że Pakistańczycy tak mają, nie ruszą tyłka dopóki nie będzie się zgadać kasa. I to w sumie zrozumiałe, że chcą mieć gwarancję bo to bardzo kosztowne akcje, ale jeśli chodzi o ludzkie życie to to trochę inaczej wygląda. Czy ekipa karetki pogotowia najpierw ratuje życie ludzkie czy faksuje sobie z NHS z żądaniem gwarancji zapłaty? Najpierw się człowieka ratuje, a potem wystawia rachunek [ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 28-01-2018 19:40 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
cris82 | Post #4 Ocena: 0 2018-01-28 19:50:52 (7 lat temu) |
ja napisze nie odwolujac sie juz do tej konkretnej wyprawy bo niektorych ponosza emocje podajac jakies absurdalne przyklady gdzie ja musze placic za to ze ktos ma grype i idzie do lekarza a to dlatego ze chodzil bez czapki!!...
wszystkich idiotow ktorzy sie pchaja w gory zima w warunkach wyjatkowo niebezpiecznych powinno sie zostawic na pastwe losu ja rozumiem ze mozna kochac wspinaczke ale mozna to robic w bezpieczniejszych warunkach np latem i nie odmawiam im pomocy tam gdzie ta pomoc jest dostepna jak tatry np ale niech sie nie dziwia ze reakcja nigdy nie jest tu oczywista i pojawia sie dylemat ratowac czy nie ratowac to sa ogromne koszty jak ktos lubi latac na motolotni i spadnie to ok zgadzam sie na zatankowanie paliwa i wyjazdu karetki po jego zwloki ubezpieczenie do poskladania go jesli przezyje tez jest pewnie na rynku ale sa miejsca gdzie ta pomoc nie jest mozliwa od reki generuje ogromne koszty i ta ignorancja ze kazde zycie warto ratowac za kase ktora idzie na te wyprawy to m9zna byloby wyzywic pol afrki jak to mowia ale kazdy ma to w d. lepiej sie powspinac badzmy ze soba uczciwi nazywajmy rzeczy po imieniu p.s mnie postawa pakistanczykow nie dziwi bo kasa ma sie zgadzac nikt wam tez nie kaze tam wchodzic a z drugiej pozwalaja na to wiec mogliby pomyslec o jakims finansowo przystepnym rozwiazaniu zeby im pomoc jesli zajdzie potrzeba [ Ostatnio edytowany przez: cris82 28-01-2018 19:53 ] |
SweetLiar | Post #5 Ocena: 0 2018-01-28 20:07:22 (7 lat temu) |
Zgodnie z Twoją logiką takiego idiotę co poszedł w Tatry latem w japonkach i dzieckiem w wózku, a pogoda się załamała też trzeba zostawić na pastwę losu? A koszty ratowania w Tatrach też są ogromne...
Zresztą piszesz o Tatrach, a byłeś kiedyś pod ośmiotysięcznikiem, widziałeś jakiś na własne oczy, byłeś u jego stóp? Nikt się himalaistą nie rodzi, ja też kocham Tatry, ale Tatry widziałam i znam, chodziłam i chodzę po nich, a ośmiotysięczniki znam tylko z telewizji i też nie rozumiem takiego ryzykowania życiem, ale może mój brak zrozumienia wynika z tego, że nigdy tam nie byłam? Kasa ma się zgadzać? Jasne. Zobaczymy reakcję Twojej rodziny jak trafisz do szpitala z ostrą niewydolnością serca przez zapity weekend. W końcu piłeś na własne życzenie i nikt Cię nie zmuszał. Proste? Jak drut Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
Severance_ | Post #6 Ocena: 0 2018-01-28 20:20:15 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-01-28 20:07:22, SweetLiar napisał(a): Zgodnie z Twoją logiką takiego idiotę co poszedł w Tatry latem w japonkach i dzieckiem w wózku, a pogoda się załamała też trzeba zostawić na pastwę losu? A koszty ratowania w Tatrach też są ogromne.. Nie ma co porownywac Tatr z sytuacja w Pakistanie. Generalnie do wczoraj niewiele sie tematem interesowalam, ale troche juz poczytalam. Pakistan to nie jest cywilizowany kraj, w wielu krajach najpierw sie ratuje zycie (nawet tym w klapkach), a pozniej wystawia rachunek, albo i sie go nie wystawia- tak sie dzieje np. w Norwegii. Wyglada na to, ze himalaisci ktorzy sie pakuja do Pakistanu, powinni kase na akcje ratunkowa zbierac "przed" wyprawa, taka forma ubezpieczenia jesli niewykorzystana, przechodzialaby na nastepnych wspinaczy. Nie bardzo rozumiem dlaczego nikt tego nie robi, skoro korupcja i niechec do ratowania zycia ludzkiego jest w Pakistanie na porzadku dziennym..?! [ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 28-01-2018 20:22 ] Mind your own biscuits and life will be gravy
|
cris82 | Post #7 Ocena: 0 2018-01-28 20:31:26 (7 lat temu) |
wiem o co ci chodzi miejsca te sa piekne wczoraj pare godzin ogladalem filmy roznych wejsc ogolnie poruszyla mnie ta historia czytalem rozne historie pierwszych wypraw i zdobywanych szczytow naprawde podziwiam te osoby za ich zaciecie ale jezeli pakistan ma wywalone i bez kasy nie ruszy palcem to dziwie sie ze ida tam nie majac zadnego planu "gdyby" jednak po tych ludziach oczekiwalbym wiecej niz po idiotach w japonkach idacych w gory ktorych zima powino sie zostawic bez pomocy
ja idac w gory wiem ze pomoc jest pod telefonem a w himalajach nikt jej nie gwarantuje naprawde nie widzicie roznicy? ja im nie odmawiam pomocy w tatrach ale gdybym to byl ja a nie tomek to ktos by cos zrobil? bez naglosnienia sprawy pl rzad wypialby doopke przeciez to oczywiste ze tutaj medialne naglosnienie pomoglo wiem ze idac w taka wyprawe z partnerem oboje wiedza pewnie ze gdyby cos poszlo nie tak to ktos sie ratuje zostawiajac druga osobe w tym wypadku na smierc i nie ma mowy o pretensjach jednak zastanawiam sie co czuje ta kobieta teraz znajac zycie to wroci tam i jeszcze powie ze to dla tomka i wtedy jak znowu cos sie stanie to dalej powinnismy byc oburzeni ze lokalnie nikt nie pomoze bez kasy i msz nie robi laski inna sprawa to wydaje mi sie ze pis podjal taka decyzje bo zaraz rozpetalaby sie burza a oni maja juz dosc kopania sie z konie. przez ostatnie dwa lata widac ze rzad francji jest bardziej odpowiedzialny w tej kwestii i ta decyzja nie byla taka oczywista [ Ostatnio edytowany przez: cris82 28-01-2018 20:35 ] |
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2018-01-28 20:40:00 (7 lat temu) |
Tak Severance, ale jak sama napisałaś, "w krajach, które nie są cywilizowane" wszystko przelicza się na pieniądze, nawet gotowość do startu gdy ten ostatecznie nie jest wymagany. I to tez jest ok, bo są piloci, są służby, które muszą być w gotowości.
Ale koniec końcem ten przelot nie jest wymagany, a ubezpieczenie zapłacone? A co jak lot jest opłacony, ale pogoda nie pozwala? Pozwy, skargi, sprawy sądowe? Tu nic nie jest proste i nie chodzi ani o klapki ani o Himalaje To są góry i wszystko w temacie Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Jurny_Jurek | Post #9 Ocena: 0 2018-01-28 20:47:19 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Alez jakie zle porownanie? Naduzywanie alkoholu czy palenie tytoniu nie mozna porownac do grypy. A w XXI w ludzie maja swiadomosc zagrozen. Wybieraja, ze pala i pija - zostawic wpipku?
[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 28-01-2018 20:47 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
Severance_ | Post #10 Ocena: 0 2018-01-28 20:51:56 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-01-28 20:40:00, SweetLiar napisał(a): A co jak lot jest opłacony, ale pogoda nie pozwala? Nie jestem pewna o co w tym zdaniu chodzi, ale ja dzisiaj przeczytalam (nie wiem czy to prawda), ze Pakistanczycy ustalili cene, kasa zostala przetransferowana, do nadchodzacej burzy zostalo okolo 12 godzin, ale Pakistanczycy zazadali dodatkowej kasy i to spowolnilo transport ludzi z K2... Cytat: To są góry i wszystko w temacie
Swieta racja. Ludzie w gorach umierali, umieraja i umierac beda. Mind your own biscuits and life will be gravy
|