Str 4 z 5 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2014-05-29 19:48:39 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
zosiasamosia | Post #2 Ocena: 0 2014-05-29 19:50:56 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-05-29 19:48:39, binus1 napisał(a): Cytat: 2014-05-29 19:47:01, zosiasamosia napisał(a): I teraz powiedzcie mi, co mam mężowi powiedzieć jak już wróci i zapyta co dziś na obiad? "Polska zupa egzotyczna".... ![]() Mam nadzieję, że już po kolacji, nie będę musiała spać w jakimś egzotycznym miejscu, jak dajmy na to szopka w ogródku ![]() |
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2014-05-29 19:51:03 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Lecso wegierskie w odmianie srodkowobrytyjskiej z malym akcentem polonijnym
![]() |
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2014-05-29 19:54:40 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-05-29 19:47:01, zosiasamosia napisał(a): I teraz powiedzcie mi, co mam mężowi powiedzieć jak już wróci i zapyta co dziś na obiad? ![]() Powiedz mu ze to stek, tylko ewoluowal...
Ada
|
zosiasamosia | Post #5 Ocena: 0 2014-05-29 20:03:14 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Jakby przeanalizować..., jest tam kiełbasa.
Niby wieprzowa, ale wiadomo producenci ściemniaja, zapewne dodali wołowinę - steki z angusa, oczywiście, bo te mąż lubi najbardziej :D Ot i tajniki ewolucji steka rozszyfrowane :D |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2014-05-29 20:03:53 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2014-05-29 20:17:33 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2014-05-29 20:47:46 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2014-05-29 22:00:34 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2014-05-29 18:52:27, united4ever napisał(a): Cytat: Przepis sobie ewoluował na polskiej ziemi zastanawiam sie czy taki sam los czeka nasz bigos.
Bigos na ten przykład ewoluował na ziemi ruskiej gdzie zmieszał się z tamtejszymi pierogami. I tak powstały pierogi z kapustą. Na Syberii jadłem bigos. W zasadzie to taki sam jak w Polsce co w zasadzie nie dziwi bo przecież Polaków tam od groma, ale zdziwił mnie dodatki, najpierw na wierzch, hohla śmietany tak gęstej że trzymała się niczym bita smietana, a na to lub koło tego zależy jak się Tamarze trafiło, zielony ogórek i kotlet mielony. Przypraw ubogo, ale było jedno nie znane nigdzie indziej, tzw lisi ogon. W zasadzie wcale nie ma smaku, dodają bo ma dużo białka. A Niemcy to po prostu kapucha kiszona i kminek i to wszystko. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2014-05-29 22:14:06 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2014-05-29 19:51:03, karjo1 napisał(a): Lecso wegierskie w odmianie srodkowobrytyjskiej z malym akcentem polonijnym ![]() To tak jak fasolka ewolułowała, najprawdopodobniej Brytowie którzy uciekli przed mordem Normanow do północnej Francji, tam pod wpływem Francuzkich smaków, dodali tego i owego... Potem fasola powędrowała w świat docierając do obecnej Polski. A że Polanie nie kaczki, boczus lubią to dodali co swoje... I tak jest przecież z każdą potrawą, nawet różni kucharze robią ten sam posiłek w różnych odmianach. Kebab, przecież ten sprzedawany w Polsce, co prawda jest smaczny, ale jest inny niż w innych krajach. A przecież robiony jest często przez samych Arabów, imigrantów z Tunezji. A jeszcze mi się przypomniało, marokanski Kebab, w stylu francuskim, to rożek z pity, na dole frytki, potem mięso, potem zielslo, mięso, zielksko, a na to sos i papryczki. Podawany Jak lód ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|