MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski bigos made in The World !

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2014-05-29 19:48:39 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zosiasamosia

Post #2 Ocena: 0

2014-05-29 19:50:56 (11 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2014-05-29 19:48:39, binus1 napisał(a):
Cytat:

2014-05-29 19:47:01, zosiasamosia napisał(a):
I teraz powiedzcie mi, co mam mężowi powiedzieć jak już wróci i zapyta co dziś na obiad?

"Polska zupa egzotyczna"....:-8


Mam nadzieję, że już po kolacji, nie będę musiała spać w jakimś egzotycznym miejscu, jak dajmy na to szopka w ogródku :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2014-05-29 19:51:03 (11 lat temu)

karjo1

Posty: 21329

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Lecso wegierskie w odmianie srodkowobrytyjskiej z malym akcentem polonijnym ;).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2014-05-29 19:54:40 (11 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2014-05-29 19:47:01, zosiasamosia napisał(a):


I teraz powiedzcie mi, co mam mężowi powiedzieć jak już wróci i zapyta co dziś na obiad?

:-]


Powiedz mu ze to stek, tylko ewoluowal...
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zosiasamosia

Post #5 Ocena: 0

2014-05-29 20:03:14 (11 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

Jakby przeanalizować..., jest tam kiełbasa.
Niby wieprzowa, ale wiadomo producenci ściemniaja, zapewne dodali wołowinę - steki z angusa, oczywiście, bo te mąż lubi najbardziej :D

Ot i tajniki ewolucji steka rozszyfrowane :D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2014-05-29 20:03:53 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #7 Ocena: 0

2014-05-29 20:17:33 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2014-05-29 20:47:46 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #9 Ocena: 0

2014-05-29 22:00:34 (11 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2014-05-29 18:52:27, united4ever napisał(a):
Cytat:
Przepis sobie ewoluował na polskiej ziemi zastanawiam sie czy taki sam los czeka nasz bigos.


Bigos na ten przykład ewoluował na ziemi ruskiej gdzie zmieszał się z tamtejszymi pierogami. I tak powstały pierogi z kapustą.




Na Syberii jadłem bigos.
W zasadzie to taki sam jak w Polsce co w zasadzie nie dziwi bo przecież Polaków tam od groma, ale zdziwił mnie dodatki, najpierw na wierzch, hohla śmietany tak gęstej że trzymała się niczym bita smietana, a na to lub koło tego zależy jak się Tamarze trafiło, zielony ogórek i kotlet mielony.

Przypraw ubogo, ale było jedno nie znane nigdzie indziej, tzw lisi ogon. W zasadzie wcale nie ma smaku, dodają bo ma dużo białka.

A Niemcy to po prostu kapucha kiszona i kminek i to wszystko.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

krakn

Post #10 Ocena: 0

2014-05-29 22:14:06 (11 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2014-05-29 19:51:03, karjo1 napisał(a):
Lecso wegierskie w odmianie srodkowobrytyjskiej z malym akcentem polonijnym ;).


To tak jak fasolka ewolułowała, najprawdopodobniej Brytowie którzy uciekli przed mordem Normanow do północnej Francji, tam pod wpływem Francuzkich smaków, dodali tego i owego... Potem fasola powędrowała w świat docierając do obecnej Polski.
A że Polanie nie kaczki, boczus lubią to dodali co swoje...

I tak jest przecież z każdą potrawą, nawet różni kucharze robią ten sam posiłek w różnych odmianach.

Kebab, przecież ten sprzedawany w Polsce, co prawda jest smaczny, ale jest inny niż w innych krajach. A przecież robiony jest często przez samych Arabów, imigrantów z Tunezji.


A jeszcze mi się przypomniało, marokanski Kebab, w stylu francuskim, to rożek z pity, na dole frytki, potem mięso, potem zielslo, mięso, zielksko, a na to sos i papryczki. Podawany Jak lód :-)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,