Str 6 z 7 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
stanislawski |
Post #1 Ocena: 0 2021-05-22 12:03:50 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2021-05-22 11:54:42, stanislawski napisał(a):
Co do policji/milicji i zaciraniu śladów - przeczytajcie o sprawie Marka Pomykały z Sanoka. Nie będę dawał linka, bo wystarczy wpisać w Google i jest sporo tekstów.
Dom zły.
...edytowałem, bo przeczytałem kolejny tekst - który jest prequelem do sprawy.
Był JEDEN porządny policjant - to też go zabili.
W sprawie brał udział również komendant i prokurator...
Mafia bieszczadzka. Dokładnie - "Dom zły".
[ Ostatnio edytowany przez: <i>stanislawski</i> 22-05-2021 12:00 ]
|

|

|
|
|
galadriel |
Post #2 Ocena: 0 2021-05-22 12:29:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat:
2021-05-22 12:03:50, stanislawski napisał(a):
Cytat:
2021-05-22 11:54:42, stanislawski napisał(a):
Co do policji/milicji i zaciraniu śladów - przeczytajcie o sprawie Marka Pomykały z Sanoka. Nie będę dawał linka, bo wystarczy wpisać w Google i jest sporo tekstów.
Dom zły.
...edytowałem, bo przeczytałem kolejny tekst - który jest prequelem do sprawy.
Był JEDEN porządny policjant - to też go zabili.
W sprawie brał udział również komendant i prokurator...
Mafia bieszczadzka. Dokładnie - "Dom zły".
[ Ostatnio edytowany przez: <i>stanislawski</i> 22-05-2021 12:00 ]
Nie znam spraw o ktorych piszecie, ale znam prawdopodobnie dwa przypadki gdzie morderstwa bybly zatuszowane. Kolezanki mojej mamy corka byla zona jakiegos mysliwego czy lesnika, czy cos, wlasnie gdzies w tych mniej cywilizowanych rejonach Polski. I tak ni z tego ni z owego, bez zadnych wczesniejszych sygnalow "popelnila samobojstwo". Nie dalo rady przeprowadzic jajiegokolwiek sledztwa, bo tam wlasnie jeden drugiego z mafii mysliwsko- policyjno- dabliwiedza jakiej kryl. Oczywiscie byly przedtem jakies znaki, ze cos nie gralo w malzentwie, oczysicie po jej samobojstwie wszystko bylo w malzenstwie ok, zadnych problemow. Wersja meza oczywiscie.
Druga sprawa, siostra kolezanki. Tez "samobojstwo". Wyskoczyla z balkou chyba. Jakies uklady, ex chlopak z kregow gangsterskich na pewno jej w tym wcale nie pomogli. Lata 90 te, kiedy sie ta holota panoszyla wszedzie.
Do pomyslenia, gdyby to bylo w jakims Lagos czy innym Mexyku, nie? : / Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #3 Ocena: 0 2021-05-22 18:36:41 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
W sprawie Iwony Wieczorek policja początkowo olała temat. Zaginęła ładna, młoda dziewczyna, ale są wakacje, lato, wracała z imprezy, pewnie poszła na inną. Rozładował jej się telefon? - zgłodnieje to wróci.
Bo często tak właśnie bywa, ale to nie był ten przypadek. Iwona nigdy nie odstawiała takich numerów, zawsze dzwoniła.
Tymczasem dni mijały, obfita ulewa zmyła wszelkie możliwe ślady, zaczęli się na tej sprawie lansować różni detektywi, jasnowidze i wróżki. A osoby, którym zależało od początku na wyjaśnieniu tej sprawy z niedowierzaniem przekonywały się jak bardzo nieudolnie działała policja. Przesłuchania towarzystwa Iwony (nikt nie pamiętał o co się pokłócili tamtej nocy, ale doskonale przytaczali całe mnóstwo innych szczegółów) były prowadzone tak, że nawet ja zrobiłabym to skuteczniej.
Przy tym wszystkim już chyba wolałabym gdyby okazało się, że jednak ktoś z policji maczał w tym palce bo lepsze to niż świadomość, że można tak spartaczyć proste jak drut śledztwo.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #4 Ocena: 0 2022-07-16 17:01:59 (3 lata temu) |
Dziś mija 12 lat. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #5 Ocena: 0 2022-07-16 19:00:43 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Jaki z tego wniosek? Spokojnie mozna kogos zamordowac w Polsce i kamien w wode.
Trzeci swiat. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
|
SweetLiar |
Post #6 Ocena: 0 2022-07-16 20:04:43 (3 lata temu) |
Myślę, że bardzo przesadzasz. Takie niewyjaśnione zbrodnie zdarzają się wszędzie, zresztą nie ma nawet ciała, podobnie jak w przypadku Madeleine McCann.
A trzeci świat to masz Tu.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #7 Ocena: 0 2022-12-12 01:24:37 (2 lata temu) |
Może komuś umknęło.
Poszukiwany od 12 lat "mężczyzna z ręcznikiem" sam zgłosił się na policję. Dzięki nowemu nagraniu z jego wizerunkiem, na którym sam się rozpoznał. Nagranie udostępnił wydział Archiwum X.
Link Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
dominikaaa |
Post #8 Ocena: 0 2022-12-12 07:20:31 (2 lata temu) |
Z nami od: 30-03-2008 |
Dla mnie dziwne jest zachowanie matki, ktorej w pewnym momencie nie podobały sie poszukiwania Iwony przez Szostaka (autora książek), zrobiła się niechętna. Stało sie tak po wskazaniu, przypuszczeniach kto zabił Iwonę. Może jej jest coś teraz nie na rękę…
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #9 Ocena: 0 2022-12-12 15:14:02 (2 lata temu) |
Ta kobieta mówiła o pieniądzach, które Szostak zarabia pisząc o jej córce. Trochę dziwne biorąc pod uwagę, że facet jako jedyny dziennikarz w Polsce przeczytał wszystkie akta tej sprawy. No, ale ludzie są różni, trzeba być wyrozumiałym.
Co do książek Szostaka, przeczytałam obie o Iwonie. Z jednej jasno wynika, że w sprawę umoczony jest po uszy Patryk (chłopak i jednocześnie kuzyn dziewczyny).
Z drugiej wyłania się obraz matki, która od jakiegoś czasu wie co stało się z jej córką, zdążyła się z tym pogodzić i chciałaby zostawić tą sprawę tak jak jest. Z sobie tylko znanych powodów.
Szostak wykonał ogrom pracy przy tej sprawie i szkoda, ze nie dożył jej rozwiązania. Zmarł na początku grudnia ubiegłego roku. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #10 Ocena: 0 2022-12-12 16:32:23 (2 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Mnie dziwi ,ze od poczatku ta sprawa byla tak naglasniana , ze as sie doczekala 2 ksiazek i sledztwa ArchiwumX. Nie wspominajac o tomach akt, wywiadow itd itp.
A wystrczy wejsc na fb np na Zaginieni przed laty i przekonamy sie , ze podobnych historii i nie rozwiazanych spraw sa setki. Dlaczego akurat ta jest taka glosna?
|

|
 |
|