MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przełom w sprawie śmierci chłopca "z Cieszyna"

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 5 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kociefraszki

Post #1 Ocena: 0

2012-06-26 20:07:40 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Darmund, nie odmawiam Ci zdolnosci odczuwania, nie umniejszam Twojej empatii - pytanie bylo w sumie do Twojego uznania jesli chodzi o odpowiedz. Myslisz o "odpowiednim osrodku z odpowiednim personelem" (sa takie?) i o uswiadomieniu mordercy czego sie dopuscil... A jestes pewien ze sie da? Mamy (jako ludzie) rozne granice wewnetrznej etyki - jednemu rzucenie papierka na chodnik odbija sie "moralniakiem", inny nie widzi problemu w przemocy wobec rodziny. Jeden w aborcji widzi morderstwo, drugi mozliwosc "pozbycia sie problemu" - kwestia sumienia. Pytanie gdzie granice poczucia zla, ma osoba ktora zabija dziecko? Matka zabijajaca dziecko, dziala wbrew podstawowym instynktom nawet, nie mowiac o prawie ustanowionym przez ludzi.
Piszesz o dozywociu... Hmmm... Ograniczenie wolnosci to w zasadzie beztroski byt na koszt podatnika, w warunkach moze nieco kiepskich metrazowo, ale w miare komfortowych poza tym, o ile sie umie poruszac w srodowisku. Wydaje mi sie, ze zaklady penitencjarne maja "dwa konce" - albo sie skazany socjalizuje, albo (czesciej niestety) doszkala. Dozywocie... Dla spoleczenstwa to drozsza wersja kulki w leb. Wiem, zaraz ktos sie spyta co bym powiedziala gdyby moje dziecko bylo tym morderca i kandydatem do kulki - pewnie wolalabym wiedziec ze siedzi w pierdlu, ale zyje... A jednak nie stac mnie na liczenie sie z uczuciami dzieciobojcy, choc jego rodzinie moge wspolczuc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

darmund

Post #2 Ocena: 0

2012-06-26 20:30:28 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Koszt podatnika , dla spoleczenstwa to drozsza wersja , nie stac mnie ... pieniadze , pieniadze , pieniadze , pieniadze .
I jedna i druga strona powinna , moze dla nich zabijac ?
I jedna i druga strona w momencie kiedy ma rozterki w sumieniu w ostatecznosci ma sie chwycic argumentu - pieniadze ?

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-06-26 20:51:54 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-06-26 21:01:41 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #5 Ocena: 0

2012-06-26 21:03:08 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Darmund, pieniadze nie sa argumentem ostatecznym. Moze tylko jako dodatek do kwestii ze w wiezieniach brakuje miejsc, w PL na "odsiadke" sie czeka.
A, taki szczegol.. Skad pogarda/ironia/sarkazm w Twoich wypowiedziach? W poprzedniej padlo slowo "motloch", tu klimat tez (chyba ze mi sie wydaje) ironiczny...

X_fish, nawet nie wiedzialam. Dzieki za doinformowanie.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

darmund

Post #6 Ocena: 0

2012-06-26 21:28:04 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-06-26 21:03:08, kociefraszki napisał(a):
Darmund, pieniadze nie sa argumentem ostatecznym. Moze tylko jako dodatek do kwestii ze w wiezieniach brakuje miejsc, w PL na "odsiadke" sie czeka.
A, taki szczegol.. Skad pogarda/ironia/sarkazm w Twoich wypowiedziach? W poprzedniej padlo slowo "motloch", tu klimat tez (chyba ze mi sie wydaje) ironiczny...

X_fish, nawet nie wiedzialam. Dzieki za doinformowanie.

Jak najbardziej ironiczny , gdyz to juz nie te czasy kiedy prawo bylo stanowione przez tlumy .
Tlum ryczy : smierc , smierc , zabic go , zabic go , ukrzyzuj go ... , niewazne czy to antyk , sredniowiecze , czy cywilizowany XXI wiek . Wszyscy mamy prawo oceniac , pietnowac , potepiac , jak co niektorzy pisza tutaj umoralniac - ale czy mamy prawo zabijac ?
Mam wiare w system prawny ktory ukarze sprawcow w sposob adekwatny do czynu .

Gardze ludzmi ktorzy swoje fobie , animozje , kompleksy , syndromy chca rozladowac nawolujac do zabijania ( niewazne kogo ) , popieraja zabijanie (winnych lub niewinnych ) , ktorzy twierdza ze zabicie mozna usprawiedliwic czymkolwiek .
Tak samo jak gardze tymi rodzicami ktorzy zabili swoje dzieci , tak samo gardze zabojcami doroslych oraz innymi przestepcami naruszajacych zycie .
Nie wiem czy niektorzy moga to pojac - ale uwazam ze kara smierci nie jest najbardziej dotkliwa kara dla przestepcow przeciwko zyciu .

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #7 Ocena: 0

2012-06-26 21:55:01 (13 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Duzo w Tobie pogardy... Nie zazdroszcze takiego balastu. Coz... Ja nie wierze w system, ktory pedofila puszcza luzem bo jego IQ nie przekracza rozmiaru buta i nie wazne ze ten pedofil bedzie dalej "macal" male dziewczynki - poki nie zgwalcil, nie ma problemu. A kiedy zgwalci? Dopiero wtedy bedzie mozna cos zrobic? KOsztem jakiegos dziecka? A co z dziecmi ktore do tej pory sobie pomacal w swoim chorym dazeniu do zaspokojenia instynktu? Co z trauma kilkuletnich dzieci, ktore "tylko dotykal"? Nie wierze w system, ktory zezwala 15 letniej dziewczynce decydowac o swoim wspolzyciu, narazajac ja w ten sposob na zapedy kazdego oszoloma ktoremu z racji siwiejacej glowy szaleje zupelnie co innego. Polskie prawo jest chore. Wiec nie mow mi o motlochu zadnym krwi bo czasem ten "motloch" ma wieksze wyczucie sprawiedliwosci niz "wysoki sad".

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

darmund

Post #8 Ocena: 0

2012-06-26 22:07:30 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-06-26 21:55:01, kociefraszki napisał(a):
Duzo w Tobie pogardy... Nie zazdroszcze takiego balastu. Coz... Ja nie wierze w system, ktory pedofila puszcza luzem bo jego IQ nie przekracza rozmiaru buta i nie wazne ze ten pedofil bedzie dalej "macal" male dziewczynki - poki nie zgwalcil, nie ma problemu. A kiedy zgwalci? Dopiero wtedy bedzie mozna cos zrobic? KOsztem jakiegos dziecka? A co z dziecmi ktore do tej pory sobie pomacal w swoim chorym dazeniu do zaspokojenia instynktu? Co z trauma kilkuletnich dzieci, ktore "tylko dotykal"? Nie wierze w system, ktory zezwala 15 letniej dziewczynce decydowac o swoim wspolzyciu, narazajac ja w ten sposob na zapedy kazdego oszoloma ktoremu z racji siwiejacej glowy szaleje zupelnie co innego. Polskie prawo jest chore. Wiec nie mow mi o motlochu zadnym krwi bo czasem ten "motloch" ma wieksze wyczucie sprawiedliwosci niz "wysoki sad".

Dyskusja rozpoczela sie od konkretnego przykladu , pozbawienie zycia . Chcesz zasugerowac , iz ( nie napisalas tego wprost - takie jest moje wrazenie ) tzw. przestepstwa przeciwko moralnosci i maloletnim sa w moim postrzeganiu slabsze gatunkowo ?
Tutaj jest wieksze pole do pracy dla odpowiednich organow . Mozna w sady nie wierzyc , jezeli pracuja zle , nalezy temu przeciwdzialac , ale nie wykonywac sprawiedliwosci po swojemu i na wlasna reke .
Apropos tego motlochu - gdzie on jest jesli przestepstwu mozna zapobiec ? Doniesc do organow scigania ? Obserwowac , interesowac sie ( oczywiscie nie na zasadzie ukladania komus zycia ), a nie zamknac sie w swoich czterach scianach .

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-06-27 06:48:26 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

darmund

Post #10 Ocena: 0

2012-06-27 18:45:15 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-06-27 06:48:26, nuska napisał(a):
kocie fraszki i leonka-- kocham was.Mysle dokladnie tak samo i nic juz nie musze dopisywac. Innym juz mi sie nie chce odpisywac. Jeden ma jaja i odwage wyrwac chwasta ,inny bedzie sie uzalal nad biednym pedofilem jak mu to zle bo sie nie moze normalnie wyladowac . Ech.
Ide poczytac,bo dzieki dupom wolowym ktorym brak jaj,na swiecie mnostwo lazi swirów ktorych zachowanie mozna analizowac.

Jakies dziwne wrazenie mam kiedy czytam takie posty , ze czegos Tobie brakuje - w zyciu albo w ogole . Okreslenia postaw tez masz dziwne , emocjonalosc i wylewnosc uczuc bardzo wysoka ( nie jest to szkodliwe - ale moze czasem w zyciu przeszkadzac ) , brak rozumienia wypowiedzi . No i ze nie wspomne o niskim szacunku do zycia ludzkiego - prezentowany w tym i poprzednich postach .
Podsumowujac , dobry material na kata - nie na sedziego .

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,