Napisalem tak bo inni forumowicze, dziwnie by sie denerwowali przy ustawianiu anteny podobnie do SKYa.
Ps to jest jakies 15 stopni w prawo.
Przeglądaj forum |
Działem "Polskie Media" opiekują się: Redakcja |
|
Strona główna » Polskie Media » Cyfra + |
| Autor | Strona: 3 z 3 |
|---|---|
| _Danio_ | Post #1 2008-01-13 22:00 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 09-01-2008 |
Spoxik wiem o co ci chodzilo.
Napisalem tak bo inni forumowicze, dziwnie by sie denerwowali przy ustawianiu anteny podobnie do SKYa. Ps to jest jakies 15 stopni w prawo. |
| pozazasiegiem | Post #2 2008-02-05 10:21:10 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 05-02-2008 |
Witam, czy możecie mi powiedzieć gdzie zakupc albo u kogo antene do cyfry, posiadam dekoder i karte bez anteny, i czy jest ktos kto mógłby to ustawić w Nottingham??
Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam |
| agaz72 | Post #3 2008-02-05 11:36:59 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-02-2008 |
Hej.
Ja mieszkam w Londynie i rowniez przywiozlam sobie dekoder Cyfry+. Odbiera dobrze,nie narzekam.Jedynie czasami jak strasznie leje za oknem to nie odbieram sygnalu,ale to chyba normalka. Pozdrawiam. Aga |
| frelcia | Post #4 2008-02-06 22:54:30 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: Skelmersdale - Lathom |
Cytat: 2008-02-05 10:21:10, pozazasiegiem napisał(a): Witam, czy możecie mi powiedzieć gdzie zakupc albo u kogo antene do cyfry, posiadam dekoder i karte bez anteny, i czy jest ktos kto mógłby to ustawić w Nottingham?? Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Antene mozesz kupic sobie np. w Elektronicznym sklepie MAPLIN. I w cale to nie musi byc oryginalna antena Cyfry, ba mozesz sygnal odebrac nawet na zwyklej antenie (tej siatkowej co jest na kazdym domu wieszana) od SKYa. Ale niestety z zalozeniem Mój maz Ci nie pomoze, bo to troszke za daleko z dojazdem. Pozdrawiam Bo smutek rodzi się zawsze z czasu, który upływa, a nie zostawia owocu.
|
| sharkey_79 | Post #5 2008-02-10 21:28:49 (5 miesięcy temu) |
Z nami od: 10-02-2008 |
witam, jeśli macie problemy z założeniem anteny sateliarnej, złapaniem sygnału to dzwońcie do mnie śmiało, zajmuje się tym profesjonalnie na tereie warwickshire. Mogę również pojechać w dowolne miejsce w anglii za odpowiednią dopłatą. Mój numer tel. to 07886936573 Tak jak wcześniej było pisane nie potrzeba tzw: orginalnej anteny satelitarnej, zwykła siatkowa w zupełności wystarcza.
|
| Korba102 | Post #6 2008-03-08 09:29:48 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 16-02-2008 Skąd: London |
Odnośnie Anten do odbioru sygnałów satelitarnych ma się to tak: nie wiem jak kto ma w tym orientację ale sygnał jest dzielony na db w % i najwyższy zawsze będzie w rejonie tym na jaki jest przeznaczony czyli Polska a pozostałe kraje są tylko w zasięgu sygnału nadawczego z danego satelity i niestety jak SKY w Polsce tak Cyfra + w UK jest o bardzo słabym natężeniu i by odebrać bez zakłóceń sygnał danej platformy należy dobrać odpowiednio wielkość ant. parabolicznej czy też już powszechnej ant offsetowej nadmienię również że istotnym elementem jest LNB który powinien być o jak najniższym współczynniku szumów własnych(nie będę rozpisywał się nad tym tematem gdyż to jest zbyt zawiłe) i dopiero decydującym aspektem jest dokładne ustawienie anteny offsetowej do sygn. wiązki cyfrowej można do tego celu użyć obliczeń matematycznych kąta szer. geogr. co jest bardziej zawiłe w przypadku nikłej znajomości geografii oraz matematyki lub urządzeń do kalibracji i pomiaru sygnału. W starszych odbiornikach analogowych było extra wyjście do tego celu a w nowszych cyfrowych DVB w menu jest funkcja pomiaru takowego sygn.
Nie będę się rozpisywał więcej na ten temat gdyż większą informacje można już znaleźć w necie jak i instrukcjach obł. żegnam Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|
| booli76 | Post #7 2008-03-08 10:04:26 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 01-11-2007 Skąd: Gryfice/Liverpool |
Powiem Wam tak,od dwoch lat mam Polsat cyfr pod Liverpoolem,do ustawiania nie uzywalem jakis wspolrzednych czy innych rzeczy.Ustawilem antene w kierunku podobnym jak maja angole,potem wystarczylo wlaczyc tv i dekoder,lekko skorygowac ustawienie anteny az do odebrania sygnalu.Trwalo to moze 15 minut,zadne deszcze czy angielskie wiatry nie przeszkadzaja w czystym odbiorze kanalow....Pozdrawiam!!!
|
| frisen | Post #8 2008-03-18 20:41:48 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 18-01-2008 |
[ Ostatnio edytowany przez: frisen 18-03-2008 20:44 ] |
| krakn | Post #9 2008-03-18 22:15:31 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: London |
my pierwsza antene, cyfry przytargaliśmy samolotem, przez jakiś czas nam służyła, gdy ustawialiśmy wg tunera faktycznie można było dostać P@dolca i kociokwiku, ja kręciłem anteną a beta przez telefon mówiła czy sygnał rosnie czy maleje tuner czesto głupiał i pokazywał bzdury.
Zaszalałem i kupiłem za całe 5 funtów miernik sygnału SATFINDER, potem i teraz i zawsze gdy mi się ubzdura przestawienie z nudów na inną satelite ide do anteny podpinam miernik kręcę antena i mam inna satelite, znudzi mi się ide znowu wracam na uprzednią pozycje operacja trwa 5 minut. Wiem można założyć Twin lub multi ale ja nie mogę bo musiałem kupić antene typu CubeSat bo się własciciel pieklił że nie można wieszać anten teraz się odczepili minusem że nie moge za wiele eksperymentować a co do sygnału popatrzcie na mapki, sygnał w Angli jest znacznie wyższy niż w polce dlatego w polsce dają miche 70 i więcej a tu popularne są 50-60 cm a nawet 45! gdy się ustawi wszystkie parametry prawidłowo w ciągu roku na 70cm antenie nie powinno być więcej jak dwa dni z zakłóceniami, na tych małych na pewno jest szum i rwanie obrazu przy deszczach jakie były ostatnio, nie ma nic gorszego niż drobny maczkowaty deszcz i śnieg, nie wiem czy wiecie ale takie pieroństwo w kablach które wolno wiszą w poziomie, potrafi wywołać takie napięcie że padają tunery i karty sieciowe ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
|