MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Palikot mówi

« poprzednia strona

Strona 13 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 13 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

znowu-ciupek

Post #1 Ocena: 0

2011-12-19 10:55:12 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2011-12-19 10:22:18, Adacymru napisał(a):
Cytat:
Legalizacja tych miekkich narkotykow naprawde pomogla by wielu mlodym ludziom a ich rodzinom oszczedzila duzej ilosci zmartwien i wydanych pieniedzy no i ten wielki wstyd --Jak to moje dziecko????

Chwileczke...czy dobrze zrozumialam? Zalegalizowac narkotyk, zeby dealerom ulatwic zycie???

Wbrew temu co myślisz legalizacja byłaby utrudnieniem a wręcz wrzodem na dupsku takiego pana Zenka...

Mam jakieś dziwne przekonanie że wiesz jak sie z porządnego nastolatka robi dilera tylko udajesz że problem nie istnieje...
Metoda jest prosta.Gówniarze zawsze robią coś żeby być jak to sie tutaj nazywa COOL.Więc jak koledzy pala fajki to ja też żeby nie być lebiegą.Ktos przynosi na imprę skręta to palą prawie wszyscy(mysle że z innymi dragami jest jeszcze prościej bo uzależniaja ale do faktów).Taki młody Jasiu zapalił na imprezie i mu sie spodobało...Ogólnie zyskał paru nowych "kolegów" bo okazało sie że spoko z niego kolo.Później ktoś go pyta czy by sobie nie zajarał blanta,Jasiu chętnie pali.Kilka lub kilkanaście razy go jeszcze ktos poczęstował i miedzy wierszami powiedział "nie martw sie Jasiu będziesz ty miał to będziemy palić za twoje".Ale Jasiu nie miał kasy (starzy nie dają mu kieszonkowego) wiec palił na Krzysia.Po jakims czasie kumpel przypomniał sobie że Jasiu stoi mu ze 100 czy 200zł.Jasiu nie śmierdzi groszem bo i skad.Kumpel juz nie jest taki miły i na dzień dobry obija mu buźkę.Daje naszemu bohaterowi jakis termin ale wiadomo odsetki leca z każdym dniem.Jasiu w domu nic nie mówi bo stary by mu za trawkę dupsko stłukł.W końcu kumpel stwierdza że skoro Jasiu jest golas to musi odrobić.Daje mu towar i każe go spieniężyć (oczywiście odsetki nie zostały zamrożone).Gówniarz wije sie jak kobra bo chce spłacić typa jak najszybciej ale wpada.Dilo znalazł kolejne ofiary a od czasu do czasu trzeba znajomym słuzbom podstawic kilku leszczy żeby sie wypierdzielili.
Wszyscy zadowoleni.Znajomy policjant dalej ma hajs za protekcję pana Zenka (dużego szefa),nadal wykazuje sie w pracy bo ludzie od zenka zawsze wystawią jakiegoś lebiege którego można powinąć z piecioma gramami towaru a rynek prosperuje dalej.
Jedyna osoba pokrzywdzona w tej Historii jest Jasiu i tacy jak on.
Reszta ma się świetnie i zyje długo i szczęsliwie.
W momencie legalizacji pan Zenek zostałby z kupą towaru który coraz trudniej pogonic...Towar ani nie pochodzi z akcyzowanego importu ani z państwowej produkcji (jak np.tytoń).Pewnie by nie zbankrutował ale z miliona obrotu zrobiłoby się 100 czy 200 tysięcy i ledwo by koszta pokrywało a ryzyko wciaz jest takie samo jak handlowanie nielegalna wódką czy papierosami.Nadal można iść za to siedzieć a zysku prawie nie widać.Zaczyna brakować na opłacanie bandziorów co bedą obijac konkurencję,kaski dla pana policjanta też nie będzie tyle co przedtem (na Adwokata/prokuratora) jeszcze pewnie będzie z wcześniejszych zysków ale bez sensu pchać się w kłopoty jak nadeszły ciężkie czasy.

Jedno jest pewne Nie ma lekarstwa na przestępczosć.Nie da się jej wytępic jak stonki ziemniaczanej.Da się jej poobcinać macki,dać po kieszeni ile sie tylko da.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2011-12-19 22:36:02 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
Nie ulatwiac zycia dilerom, poniewaz zalegalizowanie sprzedazy miekkich narkotykow spowoduje "naturalne ich wyginiecie" nikt nie bedzie od nichj kupowal watpliwej jakosci towaru skoro mozna go zakupic w sklepie.

Papierosy legalnie mozna kupic w sklepie, co jak nawet czasem na MW widac, nie zlikwidowalo rynku zbytu poza oficialnymi kanalami. W jaki sposob ten sam preceder nie bedzie dzialal w przypadku narkotykow?

Watpliwej jakosci alkohol, narkotyki, jak rowniez inne nawet codziennego uzytku towary znajduja zbyt na codzien. Trading Standards jako jedna z wielu agencji bylaby zainteresowana cudownym srodkiem na "naturalne ich wyginiecie".

Ada

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2011-12-19 23:38:51 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-12-19 22:36:02, Adacymru napisał(a):

Papierosy legalnie mozna kupic w sklepie, co jak nawet czasem na MW widac, nie zlikwidowalo rynku zbytu poza oficialnymi kanalami. W jaki sposob ten sam preceder nie bedzie dzialal w przypadku narkotykow?

Normalnie...
Proszę przybliż nam stosunek (w procentach albo choćby we funtach)Gorzały i fajek kupowanych od przemytników(pomijam już fakt że to tylko szmugiel czyli ktoś już zapłacił podateki w kraju w którym wyprodukowano ten towar,ale załóżmy że chcemy być do końca fair i nazwijmy go nielegalnym) do tego kupowanego w sklepach...
Czy to więcej niz 5% w skali obrotu tymi towarami na terenie UK?
W przypadku narkotyków a w tym konkretnie przypadku marihuany nielegalny obrót tym towarem wynosi 100%.Trzeba być slepym żeby nie zauważyć tej drobnej różnicy...
Legalizując to zabieramy komuś 95% przychodu.Jeżeli to nie działe destrukcyjnie na struktury przestępcze to penalizacja/kryminalizacja/resocjalizacja (zwijmy to jak chcemy )przy tym to pikuś.
Co do walki z przemytem to myślę że wszystko jest na dobrej drodze żeby ten proceder zginął śmiercią naturalną (mam na myśli papierosy).Ceny w PL sa juz zbyt wysokie i na dzień dzisiejszy zajmują się tym procederem złotówy o których mawiało się w PL że za złotówkę by psa do Berlina gonili.To nie jest już stary "dobry" przemyt jak w latach 90tych gdzie była w tym prawdziwa kasa.
Dzisiaj to zjawisko marginalne a straty w budżecie nie równają sie ze stratami ponoszonymi każdego dnia z tytułu pracowników zatrudnianych na czarno.

Można oczywiscie karmić ludzi ta papka ale każdy kto będzie potrafił dodać dwa do dwóch po prostu jej nie kupi...

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2011-12-19 23:57:36 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Statystyk mozesz sobie poszukac u zrodel. Nie o liczby chodzi, a o to ze proceder dalej dziala, nie bedzie z Polski (niekoniecznie z zakupionych pojedynczych kartonow przez indywidualnych turystow), to bedzie z innych krajow, gdzie dalej sa tansze (a te co niby spadly z naczepy, nie kosztuja ceny detalicznej).

Zawsze znajdzie sie rynek poza tym legalnym, tak jak i teraz jest dla innych legalnych zakupow.

Pomijajac zreszta powyzsze rozwazania, czy potrzebny jest wiekszy dostep do narkotykow, niz ten dotychczasowy?

Ada

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2011-12-20 01:19:05 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-12-19 23:57:36, Adacymru napisał(a):

Zawsze znajdzie sie rynek poza tym legalnym, tak jak i teraz jest dla innych legalnych zakupow.

Pomijajac zreszta powyzsze rozwazania, czy potrzebny jest wiekszy dostep do narkotykow, niz ten dotychczasowy?

Z jednym masz rację...Szarej strefy nie da sie wyeliminować.Czy to przemyt czy praca na czarno.Przestępczosć bo o niej mowa była,jest i będzie.Można ją osłabiać na różne sposoby a odcinanie jej dopływu do łatwej kasy jest uważam niezłym skoro nawet w walce z Al Kaidą zastosowali tenże środek zapobiegawczy.

Możesz mi Ada nie wierzyć ale mógłbym się założyć że dostępność do narkotyków (przynajmniej dla nieletnich-dorosły powinien mieć swój rozum) zmaleje jeżeli będa sprzedawane przez licencjonowanych sprzedawców zamiast gimnazjalnych dilerów.
Bardziej dla swoich dzieci niż dla siebie chciałbym legalizacji...
Jakkolwiek beznadziejnie by to nie zabrzmiało to wiem co mówię.
Kiedyś nawet temat był poruszany z naszymi dziećmi (nie nowość że rozmawiamy z nimi o wszystkim-nie chowamy głowy w piasek).Z rozmowy wynikło ze chłopacy z 11 klasy sprzedają weed.to ja juz wole to w sklepie żeby sprzedawca srał w gacie że straci licencje jak sprzeda gówniarzowi( a council potrafi wysłac minę do sklepu nawet w sobotnia noc po piwo lub fajki).
Pomijam wogóle fakt że w licencjonowanym sklepie nie kupię czegoś co wyglada i pachnie jak zioło a bedzie pryskane ciul wie czym i zamiast fazy dostanę jakichś zwidów albo sam nie wiem czego.

Przypomniało mi sie teraz że 5 lat temu z okładem mieliśmy tutaj goscia co jarał jakiegos pryskańca od dilera Polaka.Nie wiem czym to było pryskane ale gosc po tym słyszał głosy.Był tu w zakładzie i królowa zasponsorowała mu bilet do PL.Lekarze ponoc pierwszy raz spotkali sie z takim przypadkiem i nie stwierdzili czym to było nasączane.
Dlatego wcześniej w któryms z postów napisałem że ciezko cos kupić.Bo ja lubię palić marihuanę a nie pół tablicy Mendelejewa.

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 20-12-2011 01:22 ]

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #6 Ocena: 0

2011-12-27 23:40:08 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Szczęście, szczęście! ...A pamiętasz Kochanie
... ile było zła i nienawiści przed rokiem 2014, zanim Palikot pierwszy raz został prezydentem?

Obrazek

Dobry powód zeby palic zamiast pic...:-]

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 28-12-2011 01:14 ]

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-01-20 14:04:32 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Van_Helsing

Post #8 Ocena: 0

2012-01-20 14:09:08 (13 lat temu)

Van_Helsing

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2007

Cytat:

2011-12-14 12:25:56, krakn napisał(a):

Wódka, tytoń, marycha, wszystko to narkotyki.

otorz to - zapomina sie o tym mowiac o dzialaniu ubocznym ziola.. dzisiaj slyszalem w DTVN jak gosc mowil jakie skutki ma ziolo na ciezarna :-o ale juz nie mowil jaki skutki maja papierosy czy alkohol a to nie jest zabronione.. to sa idioci ze swoimi dziwnymi pomyslami.. Jedno co uzaleznia bardziej niz marycha i jest szkodliwsze niz marycha moze byc legalna a inne nie... ciemnota:-|

Nie pale tego - kilka razy probowalem nie ciagnelo mnie.. zeby nie bylo ze jestem za bo na sniadanie zapodaje ziolo
Zycie jest sztuka wyboru - sir Adam 12/05/12

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Ksae71

Post #9 Ocena: 0

2012-02-11 14:27:59 (13 lat temu)

Ksae71

Mężczyzna

Z nami od: 11-02-2012

Lubię Palikota, kontrowersyjny, indywidualny i ekscentryczny, ale wie! o co mu chodzi. Śmieszą mnie komentatorzy jego działań, którzy nie potrafią w jego postępowaniu odczytać oczywistych spraw. Tacy w ogóle nie powinni się wypowiadać o jego osobie!
Zanim cokolwiek z jego działań skomentuje powinien zastanowić się co facet chce przekazać? To bardzo proste!

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,