Str 2 z 13 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-12-14 14:03:25 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Dwunasty | Post #2 Ocena: 0 2011-12-14 14:28:26 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie, drugiej połowie monitory
|
znowu-ciupek | Post #3 Ocena: 0 2011-12-14 14:56:21 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2011-12-14 11:01:07, galadriel napisał(a): Tak jak z morfiną. Jest dostępna tylko w aptekach, i bynajmniej nie dla dzieci żądnych wrażeń. Wszystkie struktury bandycko- mafijne będą miały się dobrze, dopóki dragi będą nielegalne. Dokładnie tak jak w czasach prohibicji w Stanach, choć wtedy dotyczyło to alkoholu. Jeden pies. Wreszcie to ktoś zauważył...Zwykły mały dilo co obraca uncja czy dwoma zielska tygodniowo to zaden biznesmen.Zarobi jedynie na swoje palenie i cieszy się jak ma coś górki z 50 funtów(chyba że nie pali wcale i kupuje najgorszą siuchę i sprzedaje okrojoną na maksa-wtedy utłucze więcej ale nikt do niego więcej nie zadzwoni). Ale takiego nurka zaopatruje ktoś grubszy a ten bierze od grubasa co ma ze 300 krzaków albo lepiej.Legenda mówi że są odmiany konopii które nie rosną jak drzewa tylko takie miniaturki.Z jednego krzewu są ze 2 uncje(x300 krzaków).Przy średniej cenie w duzym hurcie (za zioło a nie jakiegoś pryskańca) ze 150 funa to jest jakieś 90k które mogły by być opodatkowane plus oczywiście podatki od tych co to później detalują i tak 4 razy do roku ucieka ze skarbu państwa kupa hajsu który trafia do tych co dzięki temu rosną w siłę. Parafrazując do alkoholu...Jego też pito gdy był nielegalny,tyle że lwia część zysków szła do typów takich jak słynny Capone.Popyt napędzał podaż.Zyski umacniały struktury przestępcze i pozwalały przesiadać się do innej gałęzi (przemysłu do którego potrzeba było więcej kapitału i armii) biznesu.Gdyby ktoś policzył ile ludzi zginęło w wyniku całego tego procederu który de facto później tak czy tak zalegalizowali miałby jasny obraz jaka głupotą było wprowadzenie prohibicji. Są kraje w których nadal jest namiastka prohibicji do dzisiaj. W takiej Norwegii na przykład w mieście wielkości Brighton są ze 2-3 sklepy w których można kupić alkohol wysokoprocentowy ( w supermarkecie można kupić jedynie piwo oczywiście w przeznaczonych do tego godzinach). Niby wszystko fajnie ale...Wystarczy wyjść wieczorem na ulicę.Na 100 osób mijanych na ulicy w przedziale wiekowym 16-60lat ledwo się na nogach trzyma. Bimbrownictwo jest tam chyba bardziej rozwinięte niż u naszych górali.Tyle że ten nasz góralski trunek da sie pić a to co oni tam pędzą my nazywaliśmy siuwaksem smakowało jak rozpuszczalnik. Tam jest na to popyt...Flaszka litrowa byle wódki(35%) kosztuje w granicach 20 funtów na nasze.Nie wiem ile wszystko można źle używać więc daj ludziom wolny wybórkosztowała butelka JD bo nawet się nie patrzyło w kierunku półek z takimi rarytasami. Dobra...Nie ma co polemizować na temat co jest gorsze to czy tamto. Jedno jest pewne.... Na koniec odnośnie Palikota...Politykiem raczej nie jest dobrym ale wogóle bym się nie zdziwił jakby przy kolejnych wyborach prezydenckich wystartował i wygrał. Akcja Wolne Konopie ma kilkumilionowe poparcie (ostatni raz sprawdzałem rok temu kiedy sam ją poparłem więc moze juz grubo więcej) a on sprytnie się w ten pociąg zapakował.Reszta polityków walczy z wiatrakami a później się zdziwią jak mógł taki Palikot wybory wygrać.W ostatnich wyborach nikt go też poważnie nie traktował a on się z nich śmiał i pewnie śmieje do dziś.Zadbał o poparcie mniejszości seksualnych i większości ludzi młodych.Robi sie coraz bardziej popularny i może w końcu dojść do tego że na PiS będą głosować tylko stare zgredy a na PO Ci co nie lubia Palikota.Reszta ugrupowań jest odstawiona na boczny tor przez partię bez programu wyborczego i dwie partie weteranów na które ludzie już nie moga patrzeć. To tyle...Ja jestem na TAK |
Post #4 Ocena: 0 2011-12-14 14:56:33 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2011-12-14 15:05:08 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Dwunasty | Post #6 Ocena: 0 2011-12-14 15:52:32 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-12-14 15:05:08, tauton napisał(a): Znam jednego takiego ochleja.Nie pracuje,pije,pali i maltretuje zone. Krzyczy na dzieci.Glosowal na PO-mowi,ze kazal mu ksiadz na spowiedzi. Legalizacji-nie. a to na jaki temat? |
maxy7 | Post #7 Ocena: 0 2011-12-14 16:03:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-09-2006 |
Na ten sam co post galadier "A teraz jak to wygląda w praktyce: Znam chłopaczka. Młody i głupi. Nareszcie udało mu się znaleźć jakąś tam pracę. Głosował na PIS, bo tak mu "kazała" mama. " Ale wtedy dwunasty jakos dziwnie tak szybko nie zareagowales ? Ciekawe czemu ?
A wracajac do tematu Argument “ Zalegalizujmy miekkie narkotyki to handlarze trucizna straca zrodlo utrzymania „ I co dalej ? Wstapia do zakonu bosych karmelitanow ? Czy ktoś z forumowiczow uczcicwie wierzy ze jezeli ktoś paral się handlem narkotykami to gdy nagle przestanie to być opłacalne zajmie się uczciwa prac a ? Nic bardziej mylnego . Po prostu przerzuca się na inna dzialalnosc przestpcza . Kto raz przyzwyczail się do łatwych pieniędzy raczej nie zmieni swoich nawyków . Do wszystkich co używają tego typu argument mam pytanie : Czy kiedy w USA ponownie wprowadzono legalny handel alkohlem przestpczosc zniknęła lub znacząco spadla ? Argument „ I tak to wszyscy robia wiec nie ma sensu żeby policja uganiala się plotkami „ Duzo ludzi kradnie ale czy to jakikolwiek powód żeby czynic to legalnym ? Poza tym tak na „ chłopski rozum „ skoro legalizacja narkotykow to taki swietny pomysl czemu oprócz Holandi nikt tego nie wprowadza szczególnie teraz gdy budżety wiekoszosci państw swieca pustkami a zyski z potencjalnej akcyzy nalozonej na handel narkotykami bylyby ogromne ? |
Dangerous__girl | Post #8 Ocena: 0 2011-12-14 16:09:05 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Oczywiscie ze nie. gdy narkotyki beda ogolnie dostepne, wiecej osob bedzie je zazywalo. wtedy dopiero gangi narkotykowe otworza legalne sklepy i beda zarabiac. a mlodziez czesto ciekawa, ale nie wie skad wziac, bo np nie zna dilerow, pozatym obawy sa do do zazycia bo to nie legalne, a jak bedzie legalne, to czego sie obawiac? co do oszczednosci dla panstwa. nie wiem czy wiele zaoszczedza, straca normalni ludzie, bo bedzie potrzebnych wiecej osrodkow odwykowych, pozatym pamietacie jakie kolejki byly w szpitalach po zalegalizowaniu dopalaczy? teraz sie zmniejszyly i juz nie trafia tyle osob na izbe przyjec. i co znowu powtorka z "rozywki". bo karetka wyjdzie do jakiegos mlodego pajaca po narkotykach, a nie zdazy do naprawde chorego:-Y
|
Dwunasty | Post #9 Ocena: 0 2011-12-14 16:13:14 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
a wiesz ze nie zauważyłem, może dlatego że post długi był i nie podejrzewałem Gal o chęć tylko i wyłącznie ponarzekania na Pis tak jak w poście powyżej na PO...
Ale jeśli to była riposta na post Gal to gratuluje, cięta. ps. Konta Ci się pomyliły? |
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2011-12-14 16:15:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Tylko, że przykład podany przeze mnie miał na celu pokazać jak bez sensu i wbrew swoim przekonaniom czasem ludzie głosują, a nie, jaki jest elektorat Pis-u.
Tak więc ten niby ping- pong słowny jest nie trafiony. Nie moja wina, że PIS-owcy biorą wszystko do siebie. edit: jak teraz widzę, akurat 12ty nie miał problemów z interpretacją. Raczej ta anegdota przedstawia sytuację, w której młodzieniec teoretycznie powinien głosować na Palikota- bo on reprezentuje/ działa w jego interesie. Tyle, młody że tego nie rozumie. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-12-2011 16:17 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|