MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sikh pozwal Polska S.G.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MrCiapek

Post #1 Ocena: 0

2010-09-08 16:08:02 (15 lat temu)

MrCiapek

Mężczyzna

Z nami od: 05-08-2010

Sikh, który na warszawskim Okęciu został poproszony o zdjęcie turbanu, pozywa polską Straż Graniczną za naruszenie wolności i godności religijnej.

Shaminder Puri jest obywatelem brytyjskim, ale oryginalnie pochodzi z Pakistanu. Do Polski często podróżuje w sprawach prywatnych i biznesowych. W zeszłym roku podczas kontroli bezpieczeństwa na warszawskim Okęciu pracownicy Straży Granicznej poprosili go o zdjęcie z głowy turbanu. Przy kontroli mężczyzna odłożył wszystkie metalowe przedmioty i przez bramkę przeszedł mając na sobie ubranie i turban. Bramki bezpieczeństwa nie wykryły żadnych metalowych przedmiotów, pomimo tego strażnicy nalegali, aby ten zdjął turban. Nie zgodzili się na manualną kontrolę.

„Zdarzyło mi się to po raz pierwszy od 40 lat, nigdy wcześniej nie spotkało mnie coś takiego na żadnym lotnisku na świecie” stwierdził w specjalnym oświadczeniu Shaminder Puri.
Sikh został ukarany grzywną w wysokości 500 złotych za utrudnianie kontroli bezpieczeństwa i niestosowanie się do poleceń funkcjonariuszy. Z tą sprawą zgłosił się do ambasadora RP w Indiach i komendanta głównego Straży Granicznej. Żadne konsekwencje nie zostały jednak wyciągnięte.

Sikh zdecydował się pozwać polską Straż Graniczną za naruszenie wolności i godności religijnej. „Chciałbym, aby moja sprawa doprowadziła do należytego poszanowania praw wszystkich sikhów, coraz częściej odwiedzających Polskę lub w niej mieszkających. Aby funkcjonariusze SG nauczyli się, jak właściwie postępować z osobami noszącymi turban. Z przerażeniem stwierdziłem, że z innymi sikhami Straż Graniczna postępuje tak samo” czytamy na portalu Tvp.inf.Wlasnie przeczytalem i zastanawiam sie co mysla uzytkownicy M.W.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosha74

Post #2 Ocena: 0

2010-09-08 16:32:36 (15 lat temu)

gosha74

Kobieta

Z nami od: 17-02-2009

heh ciezki temat, ale na jego miejscu zrobilabym tak samo, w koncu bramka nie wykryla zadnego metalu, czyli wszystko ok. a mimo to kazali mu zdjac turban, moglabym sie czuc podobnie gdyby kazano mi zdjac stanik ...bo tam przeciez tez mozna cos schowac
nie bądź gnidą poczuj freedom :)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2010-09-08 16:39:51 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

nie ma sie co awanturowac, dorabiac filozofii ani wykorzystywac sloganu o godnosci osobistej etc...
w Polsce zreszta ta spiewka nie przechodzi o czym sie szanowny obywatel UK czy Pakistanu mial okazje przekonac

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

MrCiapek

Post #4 Ocena: 0

2010-09-08 16:45:35 (15 lat temu)

MrCiapek

Mężczyzna

Z nami od: 05-08-2010

Generalnie post ten zalozylem aby poznac zdanie innych ale wtrace swoje 5 groszy.W turbanie mogly byc narkotyki plastikowy noz itd.....przyklady mozna mnozyc.
Co sie zas tyczy stanika :-),jesli poprosza do osobnego pokoju,nie widze w tym nic niestosownego,w Afryce kobiety zatrudnione w kopalniach diamentow staraja sie wynosic kamienie schowane w hmm,jak to wyrazic,jeszcze bardzej intymnej czesci ciala,sam pewnie bym sie poczul troche nieswojo jesli by mnie poproszono o zdjecie slipek,ale jesli by tam nienaturalnie odstawalo:-(,zrozumial bym przyczyne

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2010-09-08 16:52:29 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

dokladnie

(te diamenty to w dziwnych miejscach nie tylko kobiety przemycaja;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2010-09-08 16:53:38 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Moim zdaniem Sluzba Graniczna nie zdaje sobie po prostu sprawy ze znaczenia kulturowego i religijnego takiego turbanu. W pewnym sensie ich rozumiem. Jesli ich nikt nie przeszkolil i sprawa nigdy wczesniej nie wyplynela to skad maja wiedziec jak postepowac?

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

gosha74

Post #7 Ocena: 0

2010-09-08 17:01:56 (15 lat temu)

gosha74

Kobieta

Cytat:

2010-09-08 16:45:35, MrCiapek napisał(a):
Generalnie post ten zalozylem aby poznac zdanie innych ale wtrace swoje 5 groszy.W turbanie mogly byc narkotyki plastikowy noz itd.....przyklady mozna mnozyc.
Co sie zas tyczy stanika :-),jesli poprosza do osobnego pokoju,nie widze w tym nic niestosownego,w Afryce kobiety zatrudnione w kopalniach diamentow staraja sie wynosic kamienie schowane w hmm,jak to wyrazic,jeszcze bardzej intymnej czesci ciala,sam pewnie bym sie poczul troche nieswojo jesli by mnie poproszono o zdjecie slipek,ale jesli by tam nienaturalnie odstawalo:-(,zrozumial bym przyczyne

narkotyki czy plastikowy noz mozna schowac w skarpetke...a tego nie kazali zdjac
a co by bylo gdyby moherowy beret stal sie nieodzownym elementem kultury i religii kalolickiej i np twoja mama czy tudziez tesciowa zostala poproszona o jego zdjecie....rozpetalaby sie wojna jak przed palacem prezydenckim :-]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2010-09-08 17:09:25 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

2010-09-08 16:53:38, Richmond napisał(a):
Moim zdaniem Sluzba Graniczna nie zdaje sobie po prostu sprawy ze znaczenia kulturowego i religijnego takiego turbanu. W pewnym sensie ich rozumiem. Jesli ich nikt nie przeszkolil i sprawa nigdy wczesniej nie wyplynela to skad maja wiedziec jak postepowac?

Richmond zauwaz ze zadnych konsekwencji pomimo skargi nie wyciagnieto.
Jesli chodzi o przepisy regulujace bezpieczenstwo nie ma miejsca na delikatnosc w kwestii kulturowej i religijnej odmiennosci, czy raczej przewrazliwienia na tym punkcie. Tu konczy sie zabawa.

Dla mnie wazniejsze od zranionych 'uczuc religijnych' jest moje jako pasazera bezpieczenstwo, i nie wtracam sie odpowiednim sluzbom w ich prace, ktora wykonuja zeby mi to bezpieczenstwo zapewnic. Chyba wszystkich traktuje sie podczas kontroli rowno?

Inaczej to traci sens, jesli jeden bedzie musial sciagac np. buty, a kto inny bez problemu przekroczy bramki pozakrywany od stop do glow.

edit:

gosha...: przyklad z beretem przypomnial mi niedawna sprawe polskich politykow, ktorzy awanturowali sie chyba gdzies na lotnisku w Izraelu, wielce oburzeni, ze sie ich sprawdza rownie szczegolowo jak kazdego innego smiertelnika.
Tak wiec nie chodzi o zadna dyskryminacje biednego sikha- po prostu nie utrudnia sie kontroli i koniec.
Tym bardziej jak sie nie ma nic do ukrycia.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 08-09-2010 17:17 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2010-09-08 17:13:04 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

gosha74

Post #10 Ocena: 0

2010-09-08 17:29:18 (15 lat temu)

gosha74

Kobieta

polska...dla polakow, tak wielkie brawa!
litosci jestesmy w europie ludziska

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,