Przeglądaj forum |
Działem "Polskie Media" opiekują się: Redakcja |
|
Strona główna » Polskie Media » Cyfra+ Polsat |
| Autor | Strona: 2 z 3 |
|---|---|
| bretka | Post #1 2008-04-21 21:16:42 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 18-11-2007 |
antena w plastikowym pudelku? hmm..ok.. to ja poprosze o wiecej szczgolow:)
|
| aniaplaszczyk | Post #2 2008-04-21 21:32:54 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 03-08-2007 Skąd: Gloucester |
Hej, moze coś ciekaweg z działu polskie systemy sat:D
Mamy cyfrowy polsat, sygnał bardzo silny na antenie sky. Dowiezlismy sobie z Polski cyfre plus pelen pakiet z HD. Zamontowalismy antene sygnał wysmienity ponad 4 w 5 stopniowej skali a tu zonk po przełączeniu na kanał HD sygnał słaby sprawdz antenę. Pogrzebaliśmy z bratem jeszcze trochę uzyskaliśmy sygnał 5 i dalej kupa. Więc po kilku próbach mamy podpięty kabel ze sky tv do gniazda nr 1 w dekoderze a kabel z anteny cyfry do gniazda nr.2 w dekoderze. Mozecie powiedziec ze moze jakis kabel był uszkodzony ale nic z tego zmienialem kombinacje połączen i nic. Jednym słowem na orginalnej antenie z twinem HD na pelnym sygnale nie odbiera HD. tylko na dwóch antenach , ciekawe co. Może ktoś z was ma jakiś pomysł ??? Chętnie skorzystam z czyjejś wiedzy?? |
| vitek | Post #3 2008-04-21 23:27:11 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorks |
Z twojego nieco chaotycznego posta wnoszę że chyba mylisz HD z funkcją pvr (nagrywanie) - tylko to drugie wymaga podwójnego konwertera (twina).
Cyfra ostatnio dokonała znacznego przetasowania kanałów na transponderach więc proponuję zrobić auto wyszukiwanie. Innych pomysłów nie mam. Jest to fizycznie niemożliwe że zwykłe kanały odbierają a hd nie 'Some call me selfish, some call me strange,
but everyone knows that I will never change'
|
| krakn | Post #4 2008-04-22 08:31:26 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: London |
powoli powoli, To że jest potrzebny sygnał z TWIN to po to że masz jednoczesne nagrywanie na jednym tunerze, a możesz np oglądać na innym kanale czyli drugi tuner (wbudowany w jedno pudełko)
Co do jakości HD prawdopodobne są trzy punkty Po pierwsze konwerter, być może źle ustawiony, trzeba go trochę inaczej ustawić, tzw skos, nie pamiętam w tym momencie ale chyba jest to 29 st, następnie kablologia, kabel nie może mieć więcej jak 30 metrów a im krótszy tym lepszy, dalej do HD niestety nie można oszczędzać i musi być najlepszy kabel, gdyż ilość danych do przepchnięcia jest bardzo duża. i jeszcze jeden słaby punk od którego bym zaczął to zarobienie bardzo staranne wszystkich złączek, następnie przeszukanie tunerem kanałów, potem sprawdzenie sygnału, ale najlepiej wydac te 5 funtów i kupić miernik sygnału, ustawić wg polaryzacji pionowej i poziomej precyzyjnie, tuner często pokazuje głupoty. Jeżeli sygnał będziesz miał na MAX i bardzo bardzo dokładnie ustawiony i dalej są problemy w programach HD (pikseloza, zawieszenia itd) to trzeba niestety kupić nowy kabel. Czasami choć bardzo rzadko ale bywa że w okolicy masz bardzo silny nadajnik np sieci komputerowej lan, telefonii komórkowej, czasami pomaga podniesienie, przesunięcie anteny o 20 cm!!! taki przypadek kiedyś był w warszawie, gdzie monter przez cały dzień się mordował i w końcu w trzymając ręką antenę złapał sygnał o 20 cm od miejsca poprzedniego montowania, a dokładnie tam było tak że klientowi brakowało kilka programów!!! niby niemożliwe a jednak, prawdopodobnie nadajnik telefonii komórkowej skupiał w lustrze anteny sygnał i zakłócał cześć polaryzacji. Ale to ekstremum Co do satelity w pudełku to opisze wieczorem, nawet jak chcecie zrobię wam fotkę jak to wygląda, kurcze klienci czekają :) Pozdrawim i życzę miłego dnia, lece ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
|
| krakn | Post #5 2008-04-22 19:52:05 (3 miesiące temu) |
tak jak obiecałem, choć padam na pysk zrobiłem kilka zdjec i wybrałem takie które coś obrazują, tak to wygląda z zewnątrz, wewnątrz jest normalny LBN w moim przypadku jest to TWIN na jedną satelitę Golden coś tam. Jest już nowa wersja tej anteny, bo ta ma powierzchnie 50 cm, druga nowa o innym profilu wewnętrznym i trochę innym kształcie ma 70 cm i umożliwia odbieranie 2 satelit, czyli np Hot bird i Astre.
W sumie fajna sprawa, lecz dla mnie ważne były dwie sprawy, aby gabaryty były jak najmniejsze to raz, dwa by można było oglądać i nagrywać. Bo jak będę już w swoim to kupie Frontiera na kilka satelit :)))) Acha niestety znowu się sprawa rozbija o kase, bo koszt około 100 funtów z przesyłką z niemiec.
i z drugiej strony ![]() [ Ostatnio edytowany przez: krakn 22-04-2008 19:54 ] ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
|
| piekar10 | Post #6 2008-04-22 20:47:36 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 08-06-2006 Skąd: sevenoaks |
witam wszystkich
mam problem z moim lanlordem który juz ponad rok czasu daje mi odpowiedz czy moge zawiesic antene . chciałem zapytac gdzie mozna kupic ta antena na zdjecu . dzieki jedenaste przykazanie brzmi - '' NIE MIEJ BLIZNIEGO SWEGO ZA GŁUPSZEGO OD SIEBIE SAMEGO"
szkoda ze czesto łamiemy to przykazanie
|
| krakn | Post #7 2008-04-22 22:20:21 (3 miesiące temu) |
oczywiście nie śmiertelny i wszystko mający ebay, dziś net chodzi mi parszywie ale jak tylko uda mi się uda odnaleźć sprzedawce to ci podam link
Mam http://cgi.ebay.co.uk/CUBSAT-50-Sat-Antenne-die-unsichtbare-Satanlage_W0QQitemZ300217923436QQihZ020QQcategoryZ85425QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem chlopaki ida ostro za ciosem, zrobili nawet antene płaską i to z TWIN!!! http://cgi.ebay.co.uk/SELFSAT-H10D2-Twin-Antenne-mit-eingebautem-Twin-LNB_W0QQitemZ300217818599QQihZ020QQcategoryZ142271QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem#ebayphotohosting szkoda że nie mieli gdy ja kupowałem Kuleczka, lampa satelita do ogródka http://cgi.ebay.co.uk/Digi-Globe-SAT-Digitalkugel-45cm-Aussenbeleuchtung_W0QQitemZ290223931377QQihZ019QQcategoryZ77757QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Sprawdzony dobry sprzedawca, polecam! [ Ostatnio edytowany przez: krakn 22-04-2008 22:53 ] ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
|
| ironiqus | Post #8 2008-04-22 22:21:11 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Z tych ujec, to ta antena wyglada jak lodowka na balkonie :)
Moze lepiej zrobic jakis worktop na balkoniku, wewnatrz upchnac antene, a powierzchnie poziome wykorzystac do innych celow. BTW, dzieki za prezentacje - nawet nie mialem pojecia, ze cos takiego istnieje. Anwjnżavrwfmr j żlpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)
|
| krakn | Post #9 2008-04-23 08:25:48 (3 miesiące temu) |
oczywiście można zrobić taką altanke na balkonie z plastykowym dachem, ale w tedy siła sygnału strasznie spada, i może się wiązać z koniecznością instalacji jeszcze większej michy, zwłaszcza gdy chcemy odbierać programy HD, druga sprawa, koszt takiej altanki też kosztuje na pewno więcej niż 100 funtów, no i jak ci kurde pozwolą zabudować balkon, to z tą anteną też nie będzie problemów, i tu wychodzi bezsens budowy takiego czegoś, jak widać u mnie nie jest to balkon, a ganek, gdyż my mamy wejście do mieszkań z ganka (korytarze balkonowe nie wiem jak to nazwać) i on jest na południe, gdyby balkon był na południe to by zupełnie nie było sprawy, bo w ostateczności umieściłbym antenę tak nisko by nie była widoczna przez barierkę ale widoczna dla satelity.
Co do kształtów anten jest tego bardzo wiele, niektóre imitują dachówkę inne przypominają "lunete" taka trąbka, są też specjalne dachówki z nietłumiącego sygnał plastyku, są też specjalne okna dachowe które umożliwiają montaż anteny wewnątrz budynku, z niewielkimi stratami siły sygnału. Rozwiązań jest bardzo wiele, tylko kwestia możliwości, potrzeb i kosztów, jak ktoś faktycznie ma potrzebę i szuka jakiś rozwiązań chętnie pomogę i dam linki gdzie i jakie można rozwiązania kupić, bo sam przeszedłem długo drogę i zgromadziłem trochę informacji :) [ Ostatnio edytowany przez: krakn 23-04-2008 08:32 ] ccpl somee com . Oczywiście mogę się mylić co nie znaczy że nie mam racji ;-)
|
| vitek | Post #10 2008-04-23 09:46:01 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorks |
Cytat: Z tych ujec, to ta antena wyglada jak lodowka na balkonie :) Dla mnie to wygląda jak ucięta pod kątem górna część śmietnika Wcześniej myślałem że jest to coś innego mianowicie niemal całkowicie płaski kwadratowy talerz sat. bez klasycznego konwertera (są takie) 'Some call me selfish, some call me strange,
but everyone knows that I will never change'
|