Str 9 z 10 |
|
---|---|
stanislawski | Post #1 Ocena: 0 2020-12-30 13:47:12 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Albo realizm - albo jak chcę. To przeciwstawne. Realizm to jest "jak mogę", a nie "jak chcę".
|
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2020-12-30 15:01:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Kwestia doroslosci i dojrzalosci.
Realizm oznacza, co chce, moge i jak to osiagnac. Pozostajac tylko i wylacznie przy opcji 'jak chce', to i marzenie np. zycia w krainie teczowych kucykow byloby opcja. |
unreal | Post #3 Ocena: 0 2020-12-30 20:55:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Ale to nie jest jakiś mój styl życia.Ja wcale nie lubię spędzać czasu przed telewizorem i mieszkać w małym mieszkaniu.To są dla mnie zwykłe priorytety.Po prostu trzeba mieć bezwzględnie jakieś mieszkanie,trzeba bezwzględnie zarabiać pieniądze i trzeba bezwzględnie jak najszybciej spłacić kredyt.Generalnie nie wolno mieć żadnych kredytów i zobowiązać.Kredyt to zło w czystej postaci i trzeba się go pozbyć jak najszybciej.Dlatego żyję tak jak żyję.Dla mnie jedyną rzeczą jaka prezentuje realną wartość to mieszkanie.Wszystkie inne dobra materialne jak samochody.telewizory,zegarki i wszelkie dobra niematerialne jak wycieczki czy nauka języków jest nic nie warta.To marność nad marnościami,nie ma z tego żadnych korzyści i nie warto wydawać na to złamanego grosza.Ja wydając pieniądze na jakieś przyjemności czuję się jakbym robił coś niemoralnego.Jakbym popełniał jakieś przestępstwo i głupotę.Brzydzę się wydawać pieniądze na cokolwiek innego niż nieruchomość.
Ja to generalnie mam mentalność starego dziada i jestem zdegustowany tym jak żyją młodzi ludzie w moim wieku.wydawanie kasy na kretyńskie tatuaże,chodzenie po lumpeksach(młodzi,nie wstyd wam chodzić w używanych szmatach?),brak nawyku oszczędzania czy praktyki zakładania rodziny żyjąc w konkubinacie co jest skrajnie nieodpowiedzialne. |
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2020-12-30 21:08:16 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
I jak spłacisz ten kredyt, to co potem?
Bedziesz siedzial przed większym telewizorem, odmawial sobie wycieczek do coraz bardziej odległych krajów, pogłębiał zadowolenie zawężenia horyzontów coraz bardziej z roku na rok, by mieć więcej czasu na coraz wieksze uczucie zawodu z pokolenia, którego największym grzechem jest ochota do zycia... ![]()
Ada
|
stanislawski | Post #5 Ocena: 0 2020-12-30 21:14:07 (4 lata temu) |
Rzeczywiście jesteś - ja bym powiedział - zgorzkniały. I ja cię trochę rozumiem.
Ale z tym się nie zgodzę: "Generalnie nie wolno mieć żadnych kredytów i zobowiązać.Kredyt to zło w czystej postaci". Ludzie na świecie używają kredytów. I to bardzo dobra rzecz. Owszem, pewnie nie dla każdego. Coś jak wódka. Fajna rzecz - ale nie dla każdego. Ja mam kredyt, do tego jeżdżę po świecie, bawię się (trochę), wydaję forsę na seafood, alkohole, restauracje i różne duperele IT - tyle, że się nie tatuuję. I myślę o kolejnym kredycie. Zgadza się, nie wiem czy udałoby mi się to w Polsce. Chyba, że miałbym dobrą robotę w Warszawie. Ale ja nie jestem programistą, dentystą, budowlańcem, prawnikiem itd. |
|
|
stanislawski | Post #6 Ocena: 0 2020-12-30 21:15:42 (4 lata temu) |
Cytat: 2020-12-30 15:01:16, karjo1 napisał(a): Kwestia doroslosci i dojrzalosci. Realizm oznacza, co chce, moge i jak to osiagnac. Pozostajac tylko i wylacznie przy opcji 'jak chce', to i marzenie np. zycia w krainie teczowych kucykow byloby opcja. Tęczowych kucyków nie ma. A wyspy na Karaibach są. |
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2020-12-30 21:28:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
No i?
Co stoi na przeszkodzie realizacji? Unreal juz kilka razy prezentowal swoja filozofie zyciowa, raczej tylko w celu podbicia dyskusji. Bo calosc zalozen nijak sie nie trzyma ![]() Zwlaszcza to o korzystaniu z uzywanych ubran w kontrze do niecheci do oszczedzania, opcja konkubinatu to kolejny fajerwerk. PS. Kot przesadza jako edytor tekstu. |
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2020-12-30 22:22:45 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Jeśli rzeczywiście w celu podbicia dyskusji to trzeba przyznać, że skutecznie. Może jakieś wyróżnienie?
![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2020-12-30 22:28:54 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Unreal ma juz swoj watek i niech dalej delektuje się swoim stylem życia tamże:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/53830/Prosba-do-emigrantow-nie-robcie-ludziom-w-Polsce-wody-z-mozgu,0 Nie dajmy zalać się jego monologami w kolejnym wątku. To jest deja vu. Wątpię, żeby ktoś chciał wracać do Polski, zeby pójść w jego ślady i żyć jak pustelnik, ale we własnym mieszkaniu. Myślę, ze większość ludzi lubi trochę pożyć. Carpe diem.
|
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2020-12-30 22:42:14 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Cytat: 2020-12-30 21:14:07, stanislawski napisał(a): Ja mam kredyt, do tego jeżdżę po świecie, bawię się (trochę), wydaję forsę na seafood, alkohole, restauracje i różne duperele IT - tyle, że się nie tatuuję. I myślę o kolejnym kredycie. Zgadza się, nie wiem czy udałoby mi się to w Polsce. Chyba, że miałbym dobrą robotę w Warszawie. Ale ja nie jestem programistą, dentystą, budowlańcem, prawnikiem itd. dokladnie kredyt to zbawienie ![]() [ Ostatnio edytowany przez: cris82 30-12-2020 22:42 ] |