MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak się żyje w PL? Wyemigrowałam jako dziecko, warto wracać ?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 9 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2020-12-30 13:47:12 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Albo realizm - albo jak chcę. To przeciwstawne. Realizm to jest "jak mogę", a nie "jak chcę".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2020-12-30 15:01:16 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Kwestia doroslosci i dojrzalosci.
Realizm oznacza, co chce, moge i jak to osiagnac.

Pozostajac tylko i wylacznie przy opcji 'jak chce', to i marzenie np. zycia w krainie teczowych kucykow byloby opcja.

Do góry stronyOffline

unreal

Post #3 Ocena: 0

2020-12-30 20:55:18 (4 lata temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Ale to nie jest jakiś mój styl życia.Ja wcale nie lubię spędzać czasu przed telewizorem i mieszkać w małym mieszkaniu.To są dla mnie zwykłe priorytety.Po prostu trzeba mieć bezwzględnie jakieś mieszkanie,trzeba bezwzględnie zarabiać pieniądze i trzeba bezwzględnie jak najszybciej spłacić kredyt.Generalnie nie wolno mieć żadnych kredytów i zobowiązać.Kredyt to zło w czystej postaci i trzeba się go pozbyć jak najszybciej.Dlatego żyję tak jak żyję.Dla mnie jedyną rzeczą jaka prezentuje realną wartość to mieszkanie.Wszystkie inne dobra materialne jak samochody.telewizory,zegarki i wszelkie dobra niematerialne jak wycieczki czy nauka języków jest nic nie warta.To marność nad marnościami,nie ma z tego żadnych korzyści i nie warto wydawać na to złamanego grosza.Ja wydając pieniądze na jakieś przyjemności czuję się jakbym robił coś niemoralnego.Jakbym popełniał jakieś przestępstwo i głupotę.Brzydzę się wydawać pieniądze na cokolwiek innego niż nieruchomość.

Ja to generalnie mam mentalność starego dziada i jestem zdegustowany tym jak żyją młodzi ludzie w moim wieku.wydawanie kasy na kretyńskie tatuaże,chodzenie po lumpeksach(młodzi,nie wstyd wam chodzić w używanych szmatach?),brak nawyku oszczędzania czy praktyki zakładania rodziny żyjąc w konkubinacie co jest skrajnie nieodpowiedzialne.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2020-12-30 21:08:16 (4 lata temu)

Adacymru

Konto usunięte

I jak spłacisz ten kredyt, to co potem?

Bedziesz siedzial przed większym telewizorem, odmawial sobie wycieczek do coraz bardziej odległych krajów, pogłębiał zadowolenie zawężenia horyzontów coraz bardziej z roku na rok, by mieć więcej czasu na coraz wieksze uczucie zawodu z pokolenia, którego największym grzechem jest ochota do zycia...*DONT_KNOW*
Ada

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2020-12-30 21:14:07 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Rzeczywiście jesteś - ja bym powiedział - zgorzkniały. I ja cię trochę rozumiem.
Ale z tym się nie zgodzę: "Generalnie nie wolno mieć żadnych kredytów i zobowiązać.Kredyt to zło w czystej postaci".

Ludzie na świecie używają kredytów. I to bardzo dobra rzecz. Owszem, pewnie nie dla każdego. Coś jak wódka. Fajna rzecz - ale nie dla każdego.

Ja mam kredyt, do tego jeżdżę po świecie, bawię się (trochę), wydaję forsę na seafood, alkohole, restauracje i różne duperele IT - tyle, że się nie tatuuję. I myślę o kolejnym kredycie.
Zgadza się, nie wiem czy udałoby mi się to w Polsce. Chyba, że miałbym dobrą robotę w Warszawie. Ale ja nie jestem programistą, dentystą, budowlańcem, prawnikiem itd.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2020-12-30 21:15:42 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Cytat:

2020-12-30 15:01:16, karjo1 napisał(a):
Kwestia doroslosci i dojrzalosci.
Realizm oznacza, co chce, moge i jak to osiagnac.

Pozostajac tylko i wylacznie przy opcji 'jak chce', to i marzenie np. zycia w krainie teczowych kucykow byloby opcja.

Tęczowych kucyków nie ma. A wyspy na Karaibach są.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2020-12-30 21:28:44 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No i?
Co stoi na przeszkodzie realizacji?

Unreal juz kilka razy prezentowal swoja filozofie zyciowa, raczej tylko w celu podbicia dyskusji.
Bo calosc zalozen nijak sie nie trzyma :).
Zwlaszcza to o korzystaniu z uzywanych ubran w kontrze do niecheci do oszczedzania, opcja konkubinatu to kolejny fajerwerk.

PS. Kot przesadza jako edytor tekstu.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-12-30 22:22:45 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Jeśli rzeczywiście w celu podbicia dyskusji to trzeba przyznać, że skutecznie. Może jakieś wyróżnienie?
:-]
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2020-12-30 22:28:54 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Unreal ma juz swoj watek i niech dalej delektuje się swoim stylem życia tamże:

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/53830/Prosba-do-emigrantow-nie-robcie-ludziom-w-Polsce-wody-z-mozgu,0

Nie dajmy zalać się jego monologami w kolejnym wątku. To jest deja vu.

Wątpię, żeby ktoś chciał wracać do Polski, zeby pójść w jego ślady i żyć jak pustelnik, ale we własnym mieszkaniu. Myślę, ze większość ludzi lubi trochę pożyć.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2020-12-30 22:42:14 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Cytat:

2020-12-30 21:14:07, stanislawski napisał(a):

Ja mam kredyt, do tego jeżdżę po świecie, bawię się (trochę), wydaję forsę na seafood, alkohole, restauracje i różne duperele IT - tyle, że się nie tatuuję. I myślę o kolejnym kredycie.
Zgadza się, nie wiem czy udałoby mi się to w Polsce. Chyba, że miałbym dobrą robotę w Warszawie. Ale ja nie jestem programistą, dentystą, budowlańcem, prawnikiem itd.

dokladnie kredyt to zbawienie :-] musialem dorosnac zeby to zrozumiec bo wczesniej to czlowiek mial wlasnie taka polska mentalnosc kredyt BEE FUU kredyt?nie! ja nie chce : P

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 30-12-2020 22:42 ]

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,