MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak się żyje w PL? Wyemigrowałam jako dziecko, warto wracać ?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 3 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2020-12-16 21:49:49 (5 lat temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2020-12-16 20:52:11, stanislawski napisał(a):
Muszę przyznać, że jako osoba, która wyjechała z Polski w młodym wieku, masz bardzo gramatyczny polski. A nawet umiesz sobie przełączyć klawiaturę...
Gratuluję.

Nie jest zastanawiająca możliwość przełączenia klawiatury bo to potrafi (powinien potrafić) każdy, kto w minimalnym stopniu posiadł umiejętności obsługi komputera. Zastanawiający jest język i swobodne posługiwanie się idiomami i gramatyka. Tego nie sposób nabyć w niedzielnej szkółce. Trzeba praktyki. Nie uwierzę, obserwując polskojęzyczne pokolenie urodzone w UK, że jest to możliwe. Ortografię załatwia każdy edytor tekstu.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2020-12-16 22:31:23 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Niektórzy Polacy wychowani na obczyźnie są lepiej obeznani z polską gramatyką niż ci w kraju. Nie twierdzę, że wszyscy, tylko niektórzy, ale nie o tym jest temat.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2020-12-16 23:01:14 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Ja to składam na karb tego, że osoba wyjechała z PL w wieku lat 12.
Większość dzieci, które tutaj znam przyjechało w bardzo wczesnym dzieciństwie albo tu się urodziło.
Po sobotniej szkole - mimo starań nauczycieli i rodziców - trudno tak pisać. Gramatycznie i swobodnie.

Co do klawiatury... ech - niektórzy tu są dwa lata i nie umieją przestawić.
Ale to może po prostu łeb nie ten. (1, 2, 3...)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Wembley27

Post #4 Ocena: 0

2020-12-17 07:27:28 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

Cytat:

2020-12-16 21:00:55, gosian napisał(a):
Cytat:

2020-12-16 20:52:11, stanislawski napisał(a):
Muszę przyznać, że jako osoba, która wyjechała z Polski w młodym wieku, masz bardzo gramatyczny polski. A nawet umiesz sobie przełączyć klawiaturę...
Gratuluję.

Właśnie to samo chciałam napisać po przeczytaniu wszystkich postów i mnie wyprzedziłeś. Pierwsze co to rzuciła mi się pisownia.
Nawet nie wiem czy po weekendowej polskiej szkole można tak dobrze pisać.

Mozna tak pisać po niedzielnej szkółce

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #5 Ocena: 0

2020-12-17 07:40:28 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

...12 lat to jakos szosta klasa w Polsce? Nie kazdy mial dwoje i troje z jezyka polskiego w szostej klasie, dzieciaki potrafia pieknie pisac, a jezeli kogos dziwi znajomosc podstawowych idiomow w tym wieku to juz bez komentarzy.

Do góry stronyOffline

gosian

Post #6 Ocena: 0

2020-12-17 09:40:50 (5 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

5 klasa. 15 lat się miało kończąc 8 klasę. Wiem że czasy się zmieniły i już w pierwszej klasie dzieciaki radzą sobie z czytaniem, ale Biorąc pod uwagę to, że op jest już mężatką, to musiała wyjechać dość dawno. W moich czasach w zerówce uczono ślaczkow i zygzaków pisać, ale to było wieki temu, bo stara już jestem:-)

Wembley z całym szacunkiem, ale nie sądzę żeby można tak pisać po niedzielnej szkółce. Tym bardziej że po przyjeździe 12 latki to raczej skupiona uwaga była na języku angielskim. Co innego jak dziecko ma do czynienia od urodzenia z dwoma językami plus szkółka to wtedy jest inna sprawa.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2020-12-17 11:25:43 (5 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Co jest takiego w ludzkiej naturze, ze jak ktos cos robi dobrze, albo nawet lepiej niż sie spodziewać mozna byloby, to trzeba z tego faktu zrobic aferę, i to zupełnie nie w pozytywnym nastawieniu... zamiast moze pochwalić, że pomimo wyjazdu z Polski w wieku 12 lat, świetnie podtrzymuje poziom ojczystego języka?

Jak ktos błąd ortograficzny sadzi, to zle, jak pisze poprawnie to podejrzenia jeszcze większe... :-(*NO*:-]:-]

Do tematu,
Co was ciągnie do Polski, tesknota za krajem? Rodzina? Lepsze perspektywy? Zalezy jakie priorytety macie. Jak będę na emeryturze, to chętnie pobędę dluzej w Polsce; rodzinę mam i w Polsce i w UK i gdzie nie będę, to będę tęsknić, a ten rok podkręcił tą rozłąkę bardziej. Do pracy, ja się nie widzę, ale mam rodzinę ktora sie w pracy poza Polską nie widzi, wiec ludzie mogą być szczęśliwi w pracy w Polsce rowniez.
Ada

Do góry stronyOffline

gosian

Post #8 Ocena: +1

2020-12-17 11:43:05 (5 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Ada, a gdzie ty widzisz tu aferę? Ja widzę tylko temat i swobodne wypowiedzi ;-) żadnych złych emocji :-)
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2020-12-17 11:49:18 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Podpisze sie pod wypowiedzia Ady.
Znam niejednego dzieciaka, mlodziez, ktore wyjechaly z Pl jako kilkulatki, a swobodnie posluguja sie i polskim i jezykiem miejscowym.

Co do migracji, to podpowiedzi bylyby te same, co w przypadku migracji z Pl.
Na poczatek plan, co chcecie robic, gdzie, rozeznanie mozliwosci dla dziecka (zaleznie od wieku), a jest ich duzo w obu krajach.
Potem rozeslanie aplikacji o prace, cv po portalach, wyjazd jednego z partnerow na probe (idealnie, gdyby w gre wchodzila opcja wyjazdu w ramach dluzszego urlopu).
Uciazliwymi moglyby byc roznice w sprawach urzedowych, podatkowych.
Na pewno wszystko na spokojnie, przemyslane, nic na zywiol.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: +1

2020-12-17 11:56:35 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Spotkanie z polska biurokracja moze byc szokiem, chociaz i tak jest lepiej niz bylo kiedys. No i Covid przysluzyl sie rozwinieciu uslug online. Nagle okazalo sie, ze da sie je zalatwic zdalnie.

Pracownik biurowy bez jakiejs szczegolnej specjalizacji, raczej nie jest w zadnym kraju pozadany.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,