MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Alimenty - trochę inaczej

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

akomek

Post #1 Ocena: 0

2014-02-25 12:27:52 (11 lat temu)

akomek

Mężczyzna

Z nami od: 25-02-2014

Mam zasądzone alimenty przez polski sąd, przez niedopilnowanie z mojej strony (wyjazd i nieobecność na sprawie), mojej byłej udało się je podwyższyć do sumy, na którą nie było mnie stać. Oczywiście wkroczył komornik, zablokował konto, 60% pensji, na życie zostaje niewiele...
Mam pytanie jak to wygląda w Anglii? Czy pracując tutaj angielski komornik też by mi zabierał 60% na podstawie polskiego wyroku, czy regulują to inne przepisy? Nie chodzi mi o ukrycie się i całkowite niepłacenie, bo chcę legalnie pracować w Anglii i nie martwić się, że nie mogę wrócić do Polski na wakacje, bo mam tam wyrok za alimenty.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #2 Ocena: 0

2014-02-25 12:35:41 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

co za zlodziejskie panstwo , jak mozna zablokowac az 60% pensji ??? I z czego ten czlowiek ma zyc ??? Ja rozumiem, ze jest ojcem dziecka, ale powinny byc jakies granice dla komornika, powiedzmy max 25-30% !!!! Pewnie matka zlozyla wniosek o podwyzszenie alimentow by jeszcze siebie mogla utrzymywac z tych pieniedzy i moze jeszcze jakiegos jej fagasa!!! Nie wiem jak tu prawo dziala, ale gdzies slyszalem , ze w Anglii nie moga Ci pociagnac wiecej niz 15% pensji na jedno dziecko ! Powodzenia

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 25-02-2014 12:36 ]

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2014-02-25 12:39:03 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Angielski komornik nie ma nic do polskiego komornika. Nikt Ci tutaj na pensje nie wejdzie. Jeśli jednak będziesz poszukiwany za niepłacenie alimentów to może się zdarzyć iż zostaniesz zatrzymany w UK i przekazany do Polski.
Tyle że jak będziesz płacił to nic nie powinno Ci grozić.
Radziłbym się dogadać i z komornikiem i z matką dziecka przed wyjazdem do UK.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2014-02-25 12:48:20 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2014-02-25 12:35:41, Wielim napisał(a):
co za zlodziejskie panstwo , jak mozna zablokowac az 60% pensji ??? I z czego ten czlowiek ma zyc ??? Ja rozumiem, ze jest ojcem dziecka, ale powinny byc jakies granice dla komornika,

I są, komornik może zająć kwotę wynagrodzenia powyżej 1600zl (2013 rok).

Ciekaw jestem od kiedy się zmieniły przepisy że komornik zabiera 60% pensji no i jeszcze jedno jakie alimenty ustalono że autor nie był wstanie płacić z tak dobrego wynagrodzenia.

Do góry stronyOffline

akomek

Post #5 Ocena: 0

2014-02-25 12:49:57 (11 lat temu)

akomek

Mężczyzna

Wielim: czytałem, że te procenty to przy ustalaniu alimentów przez sąd angielski się liczą, ja mam już wyrok z polskiego.
Dwunasty: nie dogadam się z nią, próbowałem, ale jej zależy tylko na kasie i wszystko inne ma gdzieś.
Za niepłacenie mnie deportują, a czy mogą mnie zatrzymać za płacenie mniejszych alimentów? Czy ktoś ma doświadczenie w tej sprawie?

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #6 Ocena: 0

2014-02-25 12:54:26 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Pogadaj z nia w prosty sposob - za pieniadze w Polsce sie nie utrzymasz , stracisz prace z nerwow i stresu i wtedy ona nie dostanie ani zlotowki od Ciebie a sad Ci tez nic nie zrobi jak nie bedziesz mial z czego placic alimentow, wytlumacz, zejedyna szansa to wyjazd do UK, ustal z Nia jakams kwote, najlepiej taka sama jaka sad ustalil i powiedz jej ze albo tak albo wcale nic nie bedzie miala, ona pewnie sie boi ze ty znikniesz gdzies w tym UK a ona zostanie z niczym

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2014-02-25 12:55:20 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2014-02-25 12:49:57, akomek napisał(a):

Za niepłacenie mnie deportują, a czy mogą mnie zatrzymać za płacenie mniejszych alimentów? Czy ktoś ma doświadczenie w tej sprawie?

Moga Cie zatrzymać na podstawie wyroku polskiego sadu i ENA. Oni nie przeliczają twoich alimentów.
Nie będziesz płacił to sprawa może znowu trafić do sadu w Polsce, nie stawisz się na rozprawę i jesteś pozamiatany.

Do góry stronyOffline

akomek

Post #8 Ocena: 0

2014-02-25 12:55:21 (11 lat temu)

akomek

Mężczyzna

Cytat:

I są, komornik może zająć kwotę wynagrodzenia powyżej 1600zl (2013 rok).

Ciekaw jestem od kiedy się zmieniły przepisy że komornik zabiera 60% pensji no i jeszcze jedno jakie alimenty ustalono że autor nie był wstanie płacić z tak dobrego wynagrodzenia.

1600 brutto. I niestety, to ograniczenie dotyczy wszystkich spraw poza alimentami. I naprawdę trzeba mieć niezłe wynagrodzenie, żeby sobie pozwolić na utratę 3/5 i móc dalej normalnie żyć.

Do góry stronyOffline

akomek

Post #9 Ocena: 0

2014-02-25 13:00:47 (11 lat temu)

akomek

Mężczyzna

Cytat:

2014-02-25 12:55:20, Dwunasty napisał(a):
Moga Cie zatrzymać na podstawie wyroku polskiego sadu i ENA. Oni nie przeliczają twoich alimentów.
Nie będziesz płacił to sprawa może znowu trafić do sadu w Polsce, nie stawisz się na rozprawę i jesteś pozamiatany.

W takim razie wszystko zależy od tego czy sąd może wydać ENA za płacenie alimentów w mniejszej kwocie? Czy też wystarczy, że nie stawię się np na rozprawę o podwyższenie alimentów, którą moja była wytoczy mi podczas nieobecności i już będę ścigany ENA?

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #10 Ocena: 0

2014-02-25 13:08:44 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

1680 brutto(okolo 1200 na reke) to obecnie minimalne wynagrodzenie w Polsce, wiec wcale nie trzeba dobrze zarabiac by te szuje mogly wziasc 60% ... czyli na przezycie zostaje Ci okolo 480-500 zlotych, normalny rozboj w bialy dzien , i to jeszcze wszystko zgodnie z prawem , jak tu przezyc miesiac za 500 zeta ???

Napisz lepiej ile sad Ciu zasadzil tych alimentow na miesiac i na ile dzieci ?

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 25-02-2014 13:10 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,