MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 2 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-09-14 11:35:21 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-09-14 11:39:56 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

nemesis83

Post #3 Ocena: 0

2012-09-14 11:44:15 (13 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Cytat:

2012-09-14 11:35:21, pati85 napisał(a):
tak wlasnie sie boje,ze zacznie kombinowac. wiem na sto procent,ze pracuje, nawet ma to na fb, ale ostatnio go zablokowalam (przez te zgode na paszport- mialam juz go dosc), wiec juz nic nie widze na jego koncie, a moglabym to wydrukowac. ;-/ Zdaje sobie sprawe, ze nie bedzie z nim latwo w tej sprawie, bo to taki typ czlowieka, przez ktorego zawsze sa klopoty, poza tym to oszust. boje sie, ale tym razem mu nie podaruje i na pewno zloze ten wniosek. Glupia bylam,ze wczesniej tego nie zrobilam :-/

Jeżeli sprawa w sądzie się odbędzie i alimenty zostana zasądzone a on się do wyroku nie zastosuje, oddasz sprawę do komornika a jemu również nie uda się sciągnąć pieniedzy możesz oddać zgłosić sprawę w prokuraturze składając wniosek o możliwości popełnienia przestępstwa. Ale to tylko w takim przypadku ma sens, jeżeli podejrzewasz, że ojciec dziecka pracuje a kombinuje. Wtedy sprawia trafia na policje, wzywają Ciebie, jego i może jeszcze kogoś. Jeżeli policja uzna, że Twój wniosek ma uzasadnienie sprawa trafia ponownie do sądu. Sąd może zaocznie wydać wyrok, jeżeli ponownie on się będzie uchylać od obowiązku alimentacyjnego może nawet iść siedzieć. Ale jak dobrze wiemy z tym to...

Do góry stronyOffline

Inklemon

Post #4 Ocena: 0

2012-09-14 11:49:29 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Z nami od: 26-08-2012

KaskaM

Zapytam z ciekawości. Czy w UK istnieje instytucja w rodzaju Fundusz Alimentacyjny ?
Czy ta instytucja zajmuje się wypłacaniem alimentów na dziecko tam żyjące w przypadku przedstawienia zaświadczenia od polskiego Komornika o nieściągalności ?

Pytam, bo Komornik Sądowy to jest ramię Sądu. Zazwyczaj są umowy o wzajemnym uznawaniu wyroków sądowych m. państwami. Trzeba by pewno sięgnąć do takich umów (zazwyczaj jakis Genewskich), bu sprawdzić pomiędzy PL a UK.

Wiem, ze w poszczególnych innych krajach UK takie coś działa np w Urzędzie dla młodocianych. Oni niekoniecznie są związani kwotą zasądzona w PL. Maja jakies tam swoje widełki, sprawdzaja koszta na miejsca i sami decydują, jaka kwotę alimentów z tego wypłacają. Wiem to od swojego znajomego, który właśnie jest urzędnikiem w takim urzędzie. Jak oni to potem rozliczają z PL, to nie wiem. Wiem, ze odtąd tatuś jest IM winny każdy nastepnie wypłacony grosz. Jak ściagają, to nie wiem.
Pamiętam, ze się zdziwiłam, ze pomimo uznawalności wyroków, to oni sami decydują o kwocie.

Ale cóż, może to jest podobnie jak FA, który wypłaca wg wyroku, ale nie więcej jak 500 zł/dziecko. Nawet, jesli w wyroku jest np 900 zł.

Ciekawi mi, czy dowiadywałaś się o to w UK ?
Tylko powiem, że chodziło o dziecko posiadające jednak ichniejsze obywatelstwo. Tylko tatuś Polak z Polski.
Może sprawa rozbija się o obywatelstwo?
Mają twoje dzieci obywatelstwo UK, skoro siedzicie tam juz 10 lat ?

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-09-14 11:50:50 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Inklemon

Post #6 Ocena: 0

2012-09-14 11:53:13 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Chodziło mi o poszczególne inne kraje UE, nie UK.
Sorry, edycja mi nie działa.

Do góry stronyOffline

Inklemon

Post #7 Ocena: 0

2012-09-14 12:16:47 (13 lat temu)

Inklemon

Kobieta

Cytat:

2012-09-14 11:44:15, nemesis83 napisał(a):

Jeżeli sprawa w sądzie się odbędzie i alimenty zostana zasądzone a on się do wyroku nie zastosuje, oddasz sprawę do komornika a jemu również nie uda się sciągnąć pieniedzy możesz oddać zgłosić sprawę w prokuraturze składając wniosek o możliwości popełnienia przestępstwa. Ale to tylko w takim przypadku ma sens, jeżeli podejrzewasz, że ojciec dziecka pracuje a kombinuje. Wtedy sprawia trafia na policje, wzywają Ciebie, jego i może jeszcze kogoś. Jeżeli policja uzna, że Twój wniosek ma uzasadnienie sprawa trafia ponownie do sądu. Sąd może zaocznie wydać wyrok, jeżeli ponownie on się będzie uchylać od obowiązku alimentacyjnego może nawet iść siedzieć. Ale jak dobrze wiemy z tym to...

Raczej prokurator, nie policja. Policja owszem przesłuchuje , ale na wniosek prokuratora. Ten ostatni musi trzymać się prawa. Prawo mówi o jednoczesnej zbieżności 2 okoliczności:
1. Że on nie płaci złośliwie (bo może, ale nie chce)
2. Że przez to iż on nie płaci, nie mogą być zaspokojone podstawowe potrzeby dziecka. (związek przyczynowo - skutkowy)

Oznacza to, że jeśli matka zarabia, pobiera benefity etc ma dochody, które powodują, ze dziecko nie przymiera głodem, to postepowanie p. dłużnikowi zostaje umorzone. Sytuacja materialna matki zostaje prześwietlona tak, ze skarbówka by sie nie powstydziła. Generalnie jest traktowana z marszu jak oszustka, która du*e im zawraca, podczas kiedy może sama dziecko utrzymać, a jesli nie może, to ona musi to udowodnić, ze nie daje rady. Taka jest odgórna tendencja, bo utrzymanie 1 więźnia (np alimentacyjnego) kosztuje ponad 3 tys zł/ msc płatne z budżetu państwa. Zatem każdy dostepny sposób / interpretacja, aby sprawie łeb ukręcic jest dobra.

Dlatego można się zdziwić z jaką łatwością prokurator przyjmuje za dobrą monetę obietnice poprawy ze strony dłuznika i na tej podstawie 9!!!) umarza postepowanie. Myśle, ze niejednokrotnie prokurator wręcz podpowiada dłużnikowi, żeby poprawę obiecał, 50 zł wpłacił, jako oznaka dobrej woli i już mozna odrzucić argument (konieczny !) dot złosliwości. Wtedy sie nazywa: chłopina chce płacic, ALE nie może - bo nie ma pracy, ALE ma dobra wolę (wpłacił 50), ALE obiecał poprawe do protokołu. Brak złosliwości i sprawa umorzona. Budżet oszczędza ponad 3 tys zł/msc. Następny proszę....

Lub: mamusia sobie radzi i bez alimentów, wiec sprawa umorzona. Następny proszę ....

Do góry stronyOffline

nemesis83

Post #8 Ocena: 0

2012-09-14 12:21:37 (13 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Bez urazy opisałam to co było w moim przypadku i choć w Pl pracowałam, zasiłków żadnych nie pobierałam sprawa została przekazana do sądu i zapadł wyrok. Może do więzienia nie trafił ale po niedługim czasie komornik jakoś znalazł źródełko.

[ Ostatnio edytowany przez: nemesis83 14-09-2012 12:23 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-09-14 12:27:03 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-09-14 12:28:05 (13 lat temu)