Str 217 z 300 |
|
---|---|
fugazi | Post #1 Ocena: 0 2020-04-26 13:52:28 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Poranek w ogródku, a teraz czas na rozpałkę grila bo głodomorrry już w drodze.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2020-04-26 16:03:09 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Piekne zdjecia.
Za kazdym razem, widzac fotki, zastanawiam sie nad wielkoscia ogrodu na tyle krzakow. |
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2020-04-26 20:08:43 (5 lat temu) |
Cytat: 2020-04-26 12:36:07, Adacymru napisał(a): Zamowilam w JParkers No nie, to teraz mi ziemi zabraknie ![]() Piekne zielsko maja. |
fugazi | Post #4 Ocena: 0 2020-04-27 07:55:03 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
![]() Cytat: 2020-04-26 16:03:09, karjo1 napisał(a): Piekne zdjecia. Za kazdym razem, widzac fotki, zastanawiam sie nad wielkoscia ogrodu na tyle krzakow. Dzięki Karjo. Z wielkością ogrodu szału nie ma, ale dla dwojga dziadków wystarcza. Kiedyś było to 28,5m długości. Po dobudowaniu kuchni się skurczył o 4,5m. Budynek gospodarczy/magazynek, zabrał kolejne 6m. Te białe kwitnące drzewa (w tle na fotkach), rosną już poza moim płotem, na terenie miasta. Ja je tylko przycinam bo jesienią zrzucają kilogramy owoców na dach, cos w stylu jarzębiny, zalegają tam i blokują rynny. Pozostałe fotkowe chaszcze, to już moje włości. ![]() O, zapomniałem wspomnieć o dębie, uratowanym kiedyś z likwidowanego ogrodu gdzieś w centrum. Mimo takiego nasłonecznienia, jeszcze się leni i dopiero się przeciąga przed wiosennym przebudzeniem. No cóż, ten zawsze ostatni, nawet maciejka już go w jego własnej donicy wyprzedza. ![]() |
andypolo | Post #5 Ocena: 0 2020-04-27 08:51:49 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Ładnie w tym twoim ogródku.
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2020-04-27 10:52:10 (5 lat temu) |
Fugazi, piekna zielenina.
Pomysl z debczakiem tez ciekawy. Deby generalnie pozno gubia liscie, czesto dopiero z wiosna koncza sie sypac i pozno ruszaja z nowymi. Do tego moze donica za plytka? Wczoraj wyrwalam siewke zoledzia, wiewiory wrzucily w doniczke z konwaliami i paskud mial z 20cm korzenia wglab. Znalazlam kolejny pomysl na rozsade bzu, moze to uda. 'UKORZENIACZ Z WIERZBY: Utnij kilka gałązek wierzby (wszystkie gatunki produkują naturalny hormon ukorzeniający), potnij je na 5-10 cm odcinki (przygotuj ich tyle, żeby zapełnić wybrany garnek). Zalej ciepłą wodą tak, aby były całkowicie zakryte, przykryj pokrywką, postaw na małym ogniu i podgrzewaj (nie gotuj) przez 2 godziny. Odstaw z ognia i zostaw na 12 godzin. Po 12 godzinach odcedź płyn do pojemnika, wyrzuć gałęzie. Płyn powinien mieć ciemnobrązowy kolor.(Można też po prostu zalać zimną wodą i odstawić na 24-48h). Odpowiednią ilość wlej do słoika lub uciętej plastikowej butelki, włóż patyczki roślin, które chcesz ukorzeniać i zostaw na 12h co pozwoli im w pełni zaabsorbować hormon ukorzeniający, a następnie wsadź do ziemi. Zużyty płyn wylej. Natomiast resztę przygotowanego płynu możesz przechowywać w lodówce nawet kilka lat i zawsze masz ukorzeniacz pod ręką. Do podlewania również stosuje się(rozcieńczony) roztwór z wierzby (na szybszy rozrost korzonków), ale na ukorzenianie sadzonek przepis jaki podałem. Nie powinno się tylko robić tego z gałązek wierzby które kwitną.' Niektorzy polecaja maly dodatek miodu, jako bakteriobojczego. Do uzycia pojda galazki bzu tegoroczne, zielone ze zdrewniala czescia na koncu i zobaczymy ![]() |
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2020-04-27 11:07:15 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Jaki masz bez Karjo? Ciekawe sposob, powinien tez byc dobry do nowych roslin, przetestuje.
Mnie ucieszył czerwony bluszcz, ten co na jesień zmienia kolor na czerwień. Poradziłam kilka sadzonek na jesień i jedna na zewnątrz i jedna w domu wypusily nowe liście, a reszta chyba padła. Mój bez pięknie kwitnie i pachnie jak szalony, wczoraj sąsiedzi komentował, chociaż nie są blisko, jak się zbiera niby na deszcze, no miało padać ale jest piękna pogoda, to pachnie mocno. ![]() ![]()
Ada
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2020-04-27 11:19:31 (5 lat temu) |
Po sasiedzku mam wolnorosnace bzy podwojne i zwykle, oba jasnofioletowe.
Podbieram czasem kwitnaca galazke, by w domu pachnialo. Probowalam z sadzonkami z Pl, ale tylko 1 sie przyjela i jakos wolno idzie do gory. Sprobuje z tutejszymi. |
Adacymru | Post #9 Ocena: 0 2020-04-27 11:21:54 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Phlox preferuje ta słoneczna pogodę widać
![]() ![]() Czy ktoś wie jak się te poniżej kwiatki nazywają? Kupiłam parę lat temu w Alei, były w malutkich doniczkach i wysadzialam je do skrzynek na 3 lata. W ubiegłym roku przesadzilam do ziemi i z wiotkich zielonych gałązek zrobiły się drewniane i pięknie się rozrosły. Szukam w sklepach ale nie mogę znaleźć a one kwitną cały rok. ![]()
Ada
|
SweetLiar | Post #10 Ocena: 0 2020-04-29 21:33:59 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Kupiłam dziś sadzonki truskawek i nie wiem czy zostawić je na dworze czy zabrać do środka. W sklepie stały wewnątrz, a w nocy ma być jakieś 6-7C. No i ma też padać, może jednak je zabiorę...
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|