Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

MojaWyspa.co.uk » problem z szynszylkiem

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "MojaWyspa.co.uk" opiekują się: Webmaster

Strona główna » MojaWyspa.co.uk » problem z szynszylkiem

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 10)
agiga32

Post #1

2008-04-11 12:53:02 (3 miesiące temu)

agiga32

Kobieta

Z nami od: 31-03-2008

witam wszystkich i mam goraca prosbe! moze ktos wie wiecej na temat przewozenia zwierzat z anglii do polski chodzi mi o jazde autkiem i wjazd na prom bardzo bym chciala zabrac swojego szynszyla ze soba na wakacje a nie wiem czy mozna ?!
Są dni które liczą sie podwójnie i lata niewarte jednego dnia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

bloby00

Post #2

2008-04-11 13:30:01 (3 miesiące temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Emmmm... na pewno trzeba cos robic, jesli chodzi o psa czy kota. Zwlaszcza jak takiego wwozisz do UK. Nie wiem, czy to tez sie odnosi do mniejszych zwierzatek, ale najprawdopodobniej tak, bo inaczej moglbym przewiezc malego pieska (wielkosci szynszyla) i powiedziec, ze jest maly to sie nie liczy ;-)

Musisz dokladnie sprawdzic w odpowiednim miejscu (nawet nie wiem gdzie), bo pozniej moga byc nerwy na granicy. Znajoma przewozila kota do UK, bez papierow. Dala mu jakies tabletki nasenne (WOW), ale na granicy, kontroler chcial zobaczyc twarz jej spiacej corki z tylu samochodu. Gdzies kolo niej, byl ten kocur, ktory akurat cos sie przebudzal :-] Na szczescie, celnik sie nie kapnal, ale znajomi o malo co zawalu nie dostali z nerwow ;-)

Jeszcze dodam, ze z psem i kotem, to jest duuuuzy problem i sporo kasy pojdzie a i pelno papierow trzeba wczesniej zalatwiac, zeby udalo sie wjechac z nim do UK.

[ Ostatnio edytowany przez: bloby00 11-04-2008 13:31 ]

My name's Bloby.... just Bloby :)

Do góry stronyOffline

mia33

Post #3

2008-04-11 13:39:39 (3 miesiące temu)

mia33

Kobieta

Z nami od: 07-06-2007

Czesc Agiga,otóż nie napisałaś gdzie zakupiłaś szynszylka ,ale powiem ci że obowiązują szynszyla te same procedury co koty i psy,dokładnie zapytaj weterynarza z twojej okolicy ,nie pamięta dokładnie ale oczywiście musisz miec paszport dla zwierzaka i oczywiście klatkę ,pamiętaj natomiast że ażeby twój zwierzaczek wyjechał zpowrotem z polski musisz posiadać wszystkie badania te same co pies i kot ;szczepienie na wściekliznę,badanie wraz z pozytywnym wynikiem na przeciwciała,i odrobaczanie ,wjazd do PL to pół biedy, ale wyjazd z PL to jest problem bo jeśli nie będziesz miała tych przeciwciał -procedura wraz z kwarantanną trwa 6 miesięcy,możesz się rozczarować ,i na dodatek co wtedy zrobisz jak będziesz nagle musiała go zostawić w PL? radze dokładnie zapytac ,tutaj najlepiej dwóch weterynarzy,zapytasz dla czego? ja przywiozłam pieska z PL z wszystkimi potrzebnymi badaniami ,po roku czasu chciałam zrobić kontynuację szczepienia na wsciekliznę ,bo jeśli nie ma kontynuacji co roku to badanie na przeciwciała tracą ważnośc i vet w UK powiedziała mi ze zdziwieniem że tutaj się nie szczepi psów na wściekliznę , że nie ma tutaj takiego wymogu i psa mi nie zaszczepiła ,w tym momencie piesek może wyjechać z UK ale nie będzie mógł wrócić ponieważ badanie na przeciwciała straciły waznośc przez niekompetentną vet i nic nie moge zrobic .Powodzenia ,mam nadzieję że wszystko się uda z waszym wyjazdem i powrotem.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem ... wygra doświadczeniem.

Do góry stronyOffline

mia33

Post #4

2008-04-11 13:46:31 (3 miesiące temu)

mia33

Kobieta

Z nami od: 07-06-2007

dodam ci jeszcze że jeśli to dla ciebie nie problem to wrzuć w google twoje miasto i znajdz jakąs przychodnie vet w twojej miejscowości w PL i tam dzwoniąc wypytaj o wszystko powinni pomóc a tutaj nie trzeba płacić za wizytę ażeby dowiedziec się od vet o procedurach ,mam nadzieje że nie trafisz na kogos niedouczonego i wszystko będzie dobrze .Wizyta u prywatnego vet w UK kosztuje 21f i trzeba się telefonicznie umawiać .
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem ... wygra doświadczeniem.

Do góry stronyOffline

Tlumacz_Ania

Post #5

2008-04-11 14:45:02 (3 miesiące temu)

Tlumacz_Ania

Kobieta

Moderator

Z nami od: 17-04-2007

Jezeli chodzi o wjazd z szynszylkiem do UK to nie potrzebujesz zadnych papierow/paszportow/szczepien. Szynszyl to jest zwierze ktore i tak sie na nic nie szczepi. Wiem to na 100% poniewaz sama interesowalam sie tym tematem, ale jezeli mi ktos nie wierzy polecam zadzwonic do organizacji ktora nazywa sie DEFRA i tam sie wszystkiego dowiecie. Oczywiscie psy i koty obowiazuja inne reguly. Jezeli chodzi o podroz z szynszylkiem w odwrotne strone tzn. do Polski to przypuszczam, ze nie bedzie zadnych problemow, ale upewnij sie w Polsce. Podroz do UK ze zwierzeciem a podroz do Polski to dwie rozne sprawy.

Do góry stronyOffline

Tlumacz_Ania

Post #6

2008-04-11 14:48:22 (3 miesiące temu)

Tlumacz_Ania

Kobieta

Moderator

Z nami od: 17-04-2007

Dodam jeszcze ze to samo dotyczy innych malych zwierzatek typu krolik/swinka morska/fretka/szczurki itp. Jedyne co jest wymagane to dostosowanie sie do wymagan przewoznika jezeli chodzi o klatke i inne warunki.

Do góry stronyOffline

Catch

Post #7

2008-04-11 15:56:07 (3 miesiące temu)

Catch

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2007

Cytat:

2008-04-11 14:48:22, Tlumacz_Ania napisał(a):
Dodam jeszcze ze to samo dotyczy innych malych zwierzatek typu krolik/swinka morska/fretka/szczurki itp. Jedyne co jest wymagane to dostosowanie sie do wymagan przewoznika jezeli chodzi o klatke i inne warunki.

dokładnie
tylko psy, koty i fredki muszą mieć badania paszporty i szczepienia, reszta nie - upewnij się że przewoźnik zabiera zwierzaki (nie wszyscy chcą wozić - samolotem nie przewieziesz) ja sam mam w UK królika z Polski (zrobiłem paszport na wszelki wypadek - nawet nie zaglądali do niego) teraz będę przywoził psiaka :)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

bloby00

Post #8

2008-04-11 16:03:54 (3 miesiące temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

A co jesli to sa bardziej egzotyczne zwierzaki? Typu zolw, czy papuga? Na pewno potrzebne bedzie jakies zaswiadczenie, bo moze byc podejrzenie o nielegalne pochodzenie itp
My name's Bloby.... just Bloby :)

Do góry stronyOffline

Catch

Post #9

2008-04-11 17:12:49 (3 miesiące temu)

Catch

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2007

na egzotyczne zwierzaki musisz mieć papier nawet jak trzymasz je w Polsce w domciu więc .... jak już mas ten papier to chyba wystarczy - nie wszystko da się wwieźć do UK

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

agiga32

Post #10

2008-04-12 00:14:00 (3 miesiące temu)

agiga32

Kobieta

Z nami od: 31-03-2008

dzieki ania bede dowiadywac sie dalej bo bardzo chcialabym go zabrac a nie zostawiac komus pod opieka bo jest to strasznie delikatne stworzonko
Są dni które liczą sie podwójnie i lata niewarte jednego dnia

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony