MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy to dobry aparat?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 3 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2013-01-12 13:57:13 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Jeżeli mowa o aparatach, to puszka to mniej niż połowa decyduje o jakości ujęcia.
Znacznie ważniejsza jest optyka.

Owszem kompakty, a nawet telefony robią ładne zdjęcia, ale nigdy nie uzyskasz takiej plastyki obrazu jak dobrym obiektywem.
Na tej samej puszce, wymienisz obiektyw z małej średnicy soczewki na dużą i masz zdjęcia jak by robione zupełnie innym aparatem.

Mimo że ogniskowa będzie ta sama.

Tak samo nigdy kompakt nie zrobi zdjęcia o dużej głębi, albo właśnie z ostrym odcieniem z bardzo małą głębią.

Kiedyś miałem obiektywy Zeis, jeszcze bez bajernych powłok anty cuda na kiju, a zdjęcia wychodziły że wierzyć się nie chciało że to moje ;-)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

moist_

Post #2 Ocena: 0

2013-01-12 15:13:12 (12 lat temu)

moist_

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2012

Sam używałem mając Canona obiektywów "z drugiej ręki", takich starszych - narzekam tutaj na trwałość obiektywów Canona tanich w stosunku do tych z wyższej półki produkowanych teraz w wersjii full plastik. Dlatego też mając Pentaxa lubuje się w starszych posiadających szklane soczewki i metalowy korpus. Poza cenami osprzętu nigdy na Canona nie narzekałem :) to tak dla jasności

I własnie dzięki temu, ze trwałe starsze obiektywy, używane o dobrej jakosci wykonania można kupić za "grosze" zdecydowałem sie na Pentaxa... tak jest mi łatwiej. zaznaczałem juz, że robię to amatorsko i nie stać mnie na wydawanie setek i tysięcy na szkła...

[ Ostatnio edytowany przez: moist_ 12-01-2013 15:15 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2013-01-12 17:25:10 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Może setki tysięcy to przesada, ale zestaw 3 szkieł, najbardziej przydatnych by mieć
-tzw zooma,
-"uniwersalny"
- i szeroki kąt

to daje około 2000 funtów.
Mnie się udało zaoszczędzić 1/4 ceny a nawet więcej, kupując w Hong Kongu.

Do góry stronyOffline

autor65

Post #4 Ocena: 0

2013-01-12 18:04:42 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

masz racje
Syn kupil troche drozszy zestaw w sklepie panamoz (daja gwarance ale swoja-sprawdzone w razie "w" wymieniaja sprzet tu w UK przez posrednika-odpukac na razie wszystko OK). Zaoszczedzil....£600!!!!!
Wiec chyba bylo warto.
Ostatnio kupil jasny obiektyw i rzeczywiscie zdjecia wychodz o wiele lepiej - tak wiec jest na stanie nowka Canon EF 24-105mm f/4 F4 L IS USM EOS Zoom Lens do sprzedania w dobrej cenie!

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.521071454590230.119195.185779958119383&type=1
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

moist_

Post #5 Ocena: 0

2013-01-12 19:01:19 (12 lat temu)

moist_

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2012

nie napisałem setki tysięcy tylko setki i tysiące ;) Wiem, że to podstawowy zestaw...Dwa z nich dostałem razem z aparatem (zooma - do 300 i kitowy Pentaxa w zestawie z K10D , a stałke do portretów kupiłem w Polsce uzywaną za grosze (50 zł) 50mm ze światłem 1.2 :) staruteńką, ale w dobrym stanie:)

edit: jak by ktoś pytał, stałka taka starutka, że AF to ona na oczy nie widziała nigdy.

Poważnie, taki zestaw daje rade na moje potrzeby (chociaż ciągle poluje na jakieś "używańce";) i mimo, że dość spory zestaw canona (co prawda korpus to jakiś stary EOS bodaj 300 czy coś) z lampami i obiektywami (+ Canon EOS 350D - analogowy) wymieniłem to nie żałuję. Canon to świetny sprzęt, ale zwyczajnie nie było mnie na niego stać i tyle, nie ma co się rozpisywać na ten temat. Jak bym chciał kupić porządnej jakości korpus i osprzęt Canona, to bym przez kilka miesięcy jadł rosół z kamieni i kasze z musztardą ;)

krakn - zgadzam się w zupełności z Twoim postem. Optyka to podstawa. Własne preferencje to też podstawa. Co kto ma, co kto lubi, co kto umie i co kto chce. Każdy musi wybrać tak jak mu pasuje i tyle.

[ Ostatnio edytowany przez: moist_ 12-01-2013 19:12 ]

Do góry stronyOffline

ctomek

Post #6 Ocena: 0

2013-01-12 20:23:12 (12 lat temu)

ctomek

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

Dzisiaj byłem w sklepie i aż mi się łezka zakręciła w oku. Pierwsza cyfrówka jaką miałem -dałem ją ojcu, bo jak mały byłem to on mi dawał aparaty, a że mój ojciec jest ponad 70+ to z niego nie korzysta, ale ma i oddać nie chce. Zmieniając aparaty na "lepszy model" porównuję je do tego pierwszego- tak jak by to była dziewczyna która mnie rozdziewiczyła.
Jedyne wady jakie miała to brak portu pc... można było walić w trybie auto i nie było bata żeby przepaliła. Nie powiem co to bo tanio znalazłem na ebaju i licytuję :) ponadto ma tylko 6Mpx więc mało miejsca na dysku zajmują wspomnienia.

Do góry stronyOffline

autor65

Post #7 Ocena: 0

2013-01-12 22:14:45 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

pierwsza cyfrowka to aparacik fuji finepix 10x zoom cena prawie 1800PLN - na raty oczywiscie
karta 128mb - 300PLN!!!!
wszyscy z niego korzystali
w pewnym momencie aparat "zaciął" sie - licznik przekroczyl 99tys. i trzeba bylo przemianowac numer folderu!!!
mam go do dzis - fuji!!! zawsze marzyłem o Fuji S Pro
potem canoniki
i powiem im nowszy model to lepszejszy
dla amatora naprawde zadowalajacy
za kilkaset funtow mozna naprawde pobawic sie calkim fajnie w pstrykanie zdjec
a dawniej
Ami!:-]
Kiev z dalmierzem- ten zapach sowieckiej techniki
Lomolubitiel dwuobiektywowy z matówka!
Zenit TTL !!!!! cudo kopia Nikona
Marzenie to duzy format enerdowski Pentacon albo Prakica B200 *THUMBS UP*
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: autor65 12-01-2013 22:15 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ctomek

Post #8 Ocena: 0

2013-01-12 22:31:36 (12 lat temu)

ctomek

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

s pro jest dobre. chodziło mi bardziej o pierwsze zdjęcie z cyfrówki niż zdjęcie pierwszej cyfrówki ;)
Panie moderatorze- czy właściciel mojejwyspy mógłby jakieś nagrody ufundować w tym linkowaniu?
Np piwo dla autor65 wyróżnienie za pierwszą odpowiedź na temat i nie o pentaxach.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2013-01-12 23:58:45 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Moje pierwsze cyfrówki...
Swego czasu firma z USA która produkowała sprzęt którego byłem dystrybutorem, przy okazji produkowali małe kamerki, takie pierdółki, o paskudnej jakości, trochę lepsza kamerka internetowa.
Obudowa i obsługa wypisz wymaluj GoPro 1 i 2.
To był rok 1998 lub 99,
Potem kupiem sobie aparacik który robił już nieco lepszy, Premier 2000.
Szału nie było, ale był mi potrzebny do pracy, bo robienie zdjęć a potem skanowanie doprowadzało mnie do szału.
Zdjecia mam do dziś na kompie.

Potem był canon PowerShot1, A następnie jakieś 5-6 lat temu jak pojawił się Canon D400 Beatka mi kupiła na Mikołaja, wraz z 2 obiektywami srednicy 55mm
Potem dokupiłem sobie słoiczki o sednicy 77mm i tak mam do tej pory.
Czasami się zastanawiałem czy kupić coś, ale doszedłem do wniosku, że jedynie co by mnie zadowoliło to przesiadka na pełną klatkę.
A że mnie nie stać na taki jak chce to zostaje przy tym co mam :)
Może kiedyś jak dorwę dobrą kartę kredytową z długą spłatą bezodsetkową hahaha :)

Zresztą w tym szarym kraju, jakoś straciłem zapał do fotografi, dawniej nie rozstawałem się z aparatem.

A jak już jesteśmy przy wspomnieniach, to zaczynałem od Zenita, wcześniejszych nie pamiętam co to było, ale na pewno od końca lat 70tych miałem Zenita i niemieckie obiektywy Zeiss, aha, kiedyś za grosze kupiłem szkło produkcji Radzieckiej, byłem w szoku jak fajne robiło fotki budynków, wręcz pocztówkowe.

Potem, kolejny zenit, już z elektroniką, a potem... to juz czasy nowożytne :) dorwałem się do aparatu którego pozbywał się pewien fotograf zawodowy, człowiek od mody.
Niestety to był czas gdy wędrowałem i miałem zawirowania w życiu i nie miałem szans ani czasu się nim pobawić.
To był mój ostatni analog.

Do góry stronyOffline

autor65

Post #10 Ocena: 0

2013-01-13 00:09:10 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Obrazek

ten?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,