Kurcze, jak Ci zazdroszcze tego pobytu i naocznego ogladania, nawet nie masz pojecia

Str 10 z 14 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2013-02-07 11:37:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Rich, to jest po prostu piekne, brak slow...
Kurcze, jak Ci zazdroszcze tego pobytu i naocznego ogladania, nawet nie masz pojecia ![]() |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2013-02-07 11:46:32 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zrobcie sobie ferie zimowe na Polnocy
![]() Finlandia jest tansza od Szwecji i Norwegii i ogolnie nie jest tragicznie droga. Mozna tez pojechac do polnocnej Szkocji, tam cos widac od czasu do czasu. Carpe diem.
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2013-02-07 11:53:29 (12 lat temu) |
Ech, w tym roku wypad na narty i kulig.
Ale nastepna zima jest moja ![]() A moge jeszcze podpytac o szczegoly np. linie lotnicze (Norwegian?), lokum, jaki czas najlepszy na podgladanie cudow niebianskich? Bo rozumiem, ze wszystlo na wlasna reke, nie przez biuro podrozy? Dzieki! Ide sie pooblizywac na widok widokow ![]() |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-02-07 12:15:56 (12 lat temu) |
Lecialam z Londynu Finnairem, ktory lata rowniez z Machesteru. Przesiadka w Helsinkach.
Wiem, ze laduje tu rowniez Norwegian, bo go dzisiaj rano widzialam jak przelatywal nad nami. Poza tym jakies tanie linie Blue cos. Ja szukalam po prostu najtanszych biletow na trasie Londyn - Ivalo i padlo na Finnair. W najtanszym okresie byly po 260 funtow od lebka. Byc moze sa tansze kombinacje, ja chcialam wygodnie i bez dluzszych oczekiwan na lotnisku. Sa tez dwa inne lotniska na polnocy Finlandii: Kittla i nieco nizej Rovaniemi. Do Rovaniemi moze byc wiecej lotow, nie sprawdzalam. Wiem, ze ktores z biur podrozy (Thomas Cook lub Thomson) organizuje wyjazdy do Saariselki, ale nie wydaje mi sie, zeby Saariselka byla dobrym punktem obserwacyjnym i ceny chyba typowo turystyczne. Sa tam glownie hotele, restauracje i sklepy z pamiatkami. Jak tam pojechalam, to w Saariselce bylo szaro, padal snieg, a jak tylko zjechalam nizej, to pogoda byla z powrotem ok. Ewentualnie moze mozna kupic przelot czarterem z ktoregos biura turystycznego, a reszte zorganizowac sobie samemu. Taka ciekawostka, lotnisko w Ivalo nie ma publicznego transportu do miasta Ivalo, sa za autobusy do Saariselki. W Ivalo praktycznie nie ma nic do zwiedzania, wiec moze byc nudno. Wszelki atrakcje typu przejazd snowmobile, Husky Safari maja ceny od 100 euro za osobe. Sa 3 supermarkety, ceny maja akceptowalne, mozna znalezc domek - pokoj self catering i zywic sie samemu. Jak swieci slonce, to jest ladnie i mozna pospacerowac. Przy brzydkiej pogodzie tez mozna spacerowac ... Nie bede pisac ile mnie kosztowaly te 2 tygodnie w Ivalo, bo mozna taniej jak i drozej. Co do pory roku, to zorza jest widoczna praktycznie od wrzesnia do marca - kwietnia. Przedtem i potem dzien jest za dlugi, noc za krotka. Niektorzy mowia, ze najlepiej jechac w marcu, tak gdzies wyczytal moj kolega. I warto jechac, gdy ksiezyc jest w nowiu, zeby nie swiecil i nie przeszkadzal. Ja przyjechalam tutaj w dniu pelni i faktycznie ksiezyc swiecil jak zarowka. Potem juz go ani razu nie widzialam. Dla porownania koszty pobytu w Kirunie w Szwecji: Samoloty na trasie Londyn - Kiruna z przesiadka w Sztokholmie widzialam najtaniej po okolo 300 funtow. Sa tez jakies opcje z dwoma przesiadkami (Kopenhaga i Sztokholm) i jest taniej. Linie lotnicze SAS, chyba nic innego nie lata do Kiruny. Hotel 4* w Kirunie 800-900 funtow za tydzien. Gorsze hotele wcale nie musza byc tansze i moze byc problem z dostepnoscia, trzeba duzo wczesniej rezerwowac. W Abisko gdzies jest Aurora Sky Station sa tylko dwa hotele - miejsca noclegowe, SFT Abisko - hostel i domki do wynajecia i Abisko Mountain Lodge. Nigdy nie widzialam, zeby to drugie mialo wolne pokoje. SFT Abisko oferuje niski standard za dosc wysoka cene i tez jest problem z dostepnoscia. Wynajem samochodu na tydzien w Kirunie - 250 funtow. Tam jest chyba troche wiecej rzeczy do robienia w ciagu dnia i ceny atrakcji troche nizsze. Mozna tez poleciec do Tromso do Norwegii, nie wiem ile kosztuja przeloty, nie sprawdzalam. Hotele 3* od 90-140 funtow za dobe, 4* po 200 funtow za dobe, ale wydaje mi sie, ze tam jest sporo innych noclegow typu kwatery i domy wakacyjne. Rozwazam przetestowanie przy dluzszym pobycie w przyszlym roku. Carpe diem.
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2013-02-07 16:06:16 (12 lat temu) |
Dzieki za info, piekne te zdjecia.
Normalnie bajka ![]() Na Rovaniemi patrzylam, ale pogrom z cenami, bo to miejscowka turystyczna, by zobaczyc Mikolaja i ceny w okolicy stosowne, niestety. |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2013-02-07 18:01:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
dech zapiera!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2013-02-07 22:35:02 (12 lat temu) |
Przegapilam wieczorny show, a raczej zdarzyl sie on tak szybko, ze zanim zorientowalam sie, ze cos sie dzieje i doszlam na wlasciwie miejsce, to juz nie bylo za duzo do ogladania.
Oto ostatnie fotki Zorzy z Finlandii i bedziecie mieli spokoj przez najlblizsze 3 tygodnie ![]() Carpe diem.
|
Post #8 Ocena: 0 2013-02-07 22:43:44 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2013-02-07 23:19:27 (12 lat temu) |
No jestes niemozliwa
![]() |
TomekWojnar | Post #10 Ocena: 0 2013-02-08 10:00:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2013 Skąd: London |