|
|
---|---|
DONstefano | Post #1 Ocena: 0 2011-11-09 12:54:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2011 Skąd: banicja |
Witam. Pora jesienna nastala i ciemno siè robi o 5pm a ja potrzebuje fotografować przedmioty na aukcje. Kupiłem do tego namiot - duż, biały do niego kilka koloròw tła. Problem w tym, że trzeba go oświetluć po bokach i od tyłu
![]() W dzieciństwie, zamiast komputera i internetu, miałem... dzieciństwo
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-11-09 13:47:36 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
a próbowałeś najpierw pobawić się ustawieniem balansu bieli w aparacie czyli wg ustawień manualnych albo wg wzorcowego zdjęcia białej kartki papieru?
i wykorzystać dyfuzory. Czasami wystarczy w koło ustawić białe kartki papieru albo szare, by rozproszyć światło. widywałem w profesjionalnych studiach jak facet wyrwał kawałek gazety bo mu się nie podobało światło i postawił z niej prowizoryczny ekran ![]() Za dużo światła też nie dobrze bo ginie plastyka i dodam stary link http://www.mojawyspa.co.uk/forum/10/14952/strobist-wszystko-na-temat-doswietlania Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
kpiotr | Post #3 Ocena: 0 2011-11-09 14:39:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2003 Skąd: london |
Ja zazwyczaj korzystam z 2-4 lamp blyskowych ...dziala to swietnie z namiotami
![]() Szukam kogos ( fotograf . retoucher , video editor.... ) kto chcialby przylaczyc sie i dzielic moje studio fotograficzne ...oswietlenie bowensa + modulatory , miejsce dla makijazysty + common area
|
DONstefano | Post #4 Ocena: 0 2011-11-09 15:08:35 (14 lat temu) |
Pròbowalem z ustawieniami manualnymi ale to jednak nie to. Ja chce zrobic to na stale gdzies w kacie w garazu i nie bawic sie w rozkladanie tego wszystkiego
W dzieciństwie, zamiast komputera i internetu, miałem... dzieciństwo
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2011-11-09 15:26:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
spoko, to ci mówię, gościu ma normalne studio fotograficzne, głównie z tego co widzę robi zdjęcia jedzeniu.
Obiady z restauracji, pizze itd itd. Aparacik też nie byle cyfrówka, nawet canon 1dynka chyba wymięka, kurcze gdzieś miałem zapisaną nazwę ... Ale jakaś egzotyka studyjna. lampy też nie byle jakie w pełni profesjonalne, sam bajer który zasila te lampy, wygląda jak spora waliza. Stół i w koło ekrany różnej maści, wszytko bajka, a jednak czasami stosuje właśnie takie "prymitywne" narzędzia. Kiedyś przez 1,5 godziny przyglądałem się sesji obiadów z jednej z lepszych restauracji w Londynie. ![]() 4 kucharzy przygotowywało żarełko, a on cykał i cykał. można było jeść jak już było zimne :/ ![]() Czasami taka improwizacja daje niezłe efekty, moja "była" zajmowała się modelingiem we Francji, tam obserwowałem jak fotograficy nieraz wyczyniali cyrki, z boku na żywo wyglądało na amatorską tandetę, a efekt zdjęć był szokujący. No ale moze masz za słabe lampy błyskowe ? a może trzeba rozbić światło? najlepiej byś pokazał przykład, co ci wychodzi i co ci się nie podoba i co być chciał zmienić. Bo tak to nawet nie ma do czego się odnieść. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
DONstefano | Post #6 Ocena: 0 2011-11-09 17:06:32 (14 lat temu) |
Ha chyba tak zrobie to bedzie sie z czego pośmiać
![]() W dzieciństwie, zamiast komputera i internetu, miałem... dzieciństwo
|
|