moim aparatem na poczatku byl Fuji s602, a potem nikon d50 z kitem,
Moze cie mi doradzic jakie szklo dokupic aby robic dobre portrety?
Tylko prosze, nie mowcie 50mm f1.8 chodzi mi o jakies szklo bardziej uniwersalne, dobrej jasnosci i takie, ktore moze focic ladne portrety tak abym nie musial wchodzic na modela.
Nigdy nie uzywalem stalek wiec na pewno niedlugo nabede 50 f1.8 i moze mi sie bardziej rozjasni co potrzebuje. Ale narazie zdaje sie na wasze doswiadczenie co polecacie?
Mysle o zmianie systemu i moze za 2-3 lata troche pstrykaniu dla znajomych, ale chcialbym robic troche ambitniejsze zdjecia wiec jestem gotow na to troche wydac. Moze w przyszlosci troszke dorobic na foceniu ale tak abym nie musial sie wstydzic swoich prac. Nie zalezy mi na ilosci zdjec ale na ich klimacie tak aby sprzet nie ograniczal a wrecz ulatwial wydobyc fajne smaczki.
Mysle, ze na razie d50 zostawie. Myslalem aby szarpnac sie na D300 albo d700 ale chyba to bez sensu jezeli na razie zadaje pytania jw.

Wydaje mi sie, ze to by bylo bezcelowe, wiec na razie moze jakies fajne szklo a jak zobacze, ze mi w miare wychodzi to wtedy zbierac na body. A szkla moglbym zostawic.
Wiec na poczatek mam 18-55 kitowy (sredniak)
do zakupu przymierzam:
50 f1.8
i co dalej?
na dobre szklo moge wydac do 300 GBP
na super szklo hmm no niech bedzie nawet 500-600
Jakies rady?
[ Ostatnio edytowany przez: wadus77 25-01-2011 01:59 ]