Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie
|
---|---|
Aquarius | Post #1 Ocena: 0 2010-01-15 00:36:02 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 12-05-2009 Skąd: Wolverhampton |
Oto mój dylemat, dział "Fotografia" przewertowałem od A do Z lecz problem pozostał. Chcę kupić dobry sprzęt do dobrych zdjęć choć wiem, że to nie aparat robi zdjęcia ale jego użytkownik. Dotychczas używałem Samsunga jednak jakość fotek jest już dla mnie "nie wystarczająca" Po przeczytaniu tysiąca opinii mój wybór padł na kompakt Fuji Finepix S200 EXR i lustrzankę Nikon D3000. Mówiąc o dobrym sprzęcie dla amatora jakim jestem przedział cenowy to ok.350 funtów a zdjęcia będą robione w domu, w plenerze, wakacjach czy tzw.z partyzanta. W konkursach fotograficznych startować nie planuję
![]() Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie |
anmi | Post #2 Ocena: 0 2010-01-15 00:50:11 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2007 Skąd: Newark |
apetyt rosnie w miarę jedzenia
![]() ![]() ![]() |
Aquarius | Post #3 Ocena: 0 2010-01-15 00:56:22 (15 lat temu) |
Tylko czy ten kompakt o którym wspomniałem jest faktycznie porządny? masz może jakieś z nim doświadczenia?
|
anmi | Post #4 Ocena: 0 2010-01-15 01:15:30 (15 lat temu) |
|
anmi | Post #5 Ocena: 0 2010-01-15 01:21:32 (15 lat temu) |
|
|
|
STANFOT | Post #6 Ocena: 0 2010-01-15 01:39:13 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2009 Skąd: > |
Piszesz że w "starym" samsung-u nie zadowala Cię jakość zdjęć, to Fuji będzie dobry. Jeżeli chodzi o dokupywanie osprzętu to i do takiego kompakta można cuda dokupić ( filtry,lampę błyskową,statyw,itp). Lustrzanki mają taką przewagę nad kompaktami że są szybsze w działaniu i bardziej rozbudowane. Najlepiej idź do sklepu i zobacz jeden i drugi dopasuj do rąk, zobaczysz który spełnia Twoje oczekiwania. Tutaj masz parę opini użytkowników tego sprzętu.
[ Ostatnio edytowany przez: STANFOT 15-01-2010 01:41 ] |
czarnulka33 | Post #7 Ocena: 0 2010-01-15 08:00:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-09-2007 Skąd: newwport gwent |
ja mam Fstem bardzo zadowolona
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2010-01-15 09:24:48 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
ech lustrzanka, no mam i no cóż do tego mam też torbe która po kilku godzinach spaceru po prostu urywa mi
Jak kupisz cyfrówkę zazwyczaj okazuje się a to ze za wąski widok, a to ze przydałby się się zooom większy a wtedy zakup lustrzanki to jest pikuś, szkła są znacznie droższe. ramie ![]() to są te plusy ujemne, plusem dodatnim jest to ze do większe "oko" czyli szkło o średnicy 70mm zbiera znacznie więcej światła mniej go deformuje niż ma to w obiektywie rzędu 2-3 cm dzieki wymiennym obiektywom możesz "malować" światłem wszytko jest takie "plastyczne" Czego niemal nie ma szans uzyskać w kompakcie. Każde szkło i model aparatu ma swój taki najmocniejszy punkt w lustrzance po wymienię szkła zmienia się to "coś" zupełnie jak być robił fotkę w innym miejscu, innym aparatem, w kompakcie tego się nie da, zazwyczj najfajniejsze fotki w kompaktach wychodzą z bliska, ale nie panoramy, gdy chcesz zrobić duze zbliżenie owszem jest zdjęcie ale czy to będzie ciekawe? trudno powiedzieć ale raczej nie spodziewałbym się wiele. plusem jest to ze zazwyczaj nawet duży kompakt jest lżejszy i mniejszy niż najmniejsza lustrzanka a wiec wygoda. nie wymieniasz obiektywów, masz duży zoom, masz też w miarę szeroki widok. Ale jak coś jest do wszystkiego ![]() Powiem ci trudna decyzja jak pieron ![]() Ja dostałem pare lat temu od Beatki Canona 400D, wtedy była to nowość, bidulina odkładała na niego kupę czasu, dokupiłem szkła, lampę i jest super, ale ostatnio łaziłam po sklepach i nie wiem co mnie podkusiło wziąłem do ręki canona 5D, cholera ![]() ![]() apetyt rośnie w miarę jedzenia ![]() Sądzę że skoro nie jesteś bzikiem na punkcie fotografii to kup sobie kompakt, a jak lubisz się tym bawić to cyfrówka, więcej klocków możesz sobie dokupić ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Aquarius | Post #9 Ocena: 0 2010-01-16 00:13:09 (15 lat temu) |
Dzięki, informacje z powyższych linków... i nie tylko zaliczone. Wiadomo, że ilu użytkowników tyle opinii, póki co 1=0 dla Fuji i myślę, że wady opisane przez zawodowców dla mnie jako amatora będą mało zauważalne. Dam sobie jeszcze kilka dni a później do sklepu... zdjęciami oczywiście nie omieszkam się pochwalić
![]() |
krunschwitz | Post #10 Ocena: 0 2010-01-16 00:16:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Dużą wadą tego typu aparatów jest strasznie wolny autofokus.Miałem kiedyś jakiegoś wypasionego Fuji w rękach i myślałem,że mnie szlag trafi jak zaczął ostrzyć.Trwało to dobre kilka sekund.Dla mnie nie do przyjęcia.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|