pytasz jaką ja mam?
Canon HV30HD
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Camcorders/High_Definition_HD/HV30/index.asp
Kupiłem ją na amerykańskim ebay, za 600 dolarów, do tego były w zestawie dodatkowe 2 obiektywy jeden lekko szerokokątny, i delikatna luneta.
3 filtry, pierścienie redukujące, skrzynka aluminiowa, wielka torba jaką chyba możesz zobaczyć u mnie gdzieś tam w galerii, wkładam do niej cały mój sprzęt foto, badziewna lampa, która nigdy nie użyłem, mały stojaczek, i metrowy stojak też lipa ale jest :>
10 kaset.
Kamera urzekła mnie tym że gdy robi się pod światło potrafi nie tylko złapać obraz w pokoju ale również udaje się zobaczyć to co za oknem jednocześnie!
nie smuży gdy jest mało światła, do tej pory najniższy model jaki spełniał moje wymagania był to Canon XH G1s ale cena ... ech
co do mojego pomysłu z tą opaską to oczywiście był trochę żart, oczywiście jest to rozwiązanie bo tak robią ale nie opaska frotte montują kamery np do kasków rowerowych. albo trzeba by zmajstrować sobie takie szelki na głowę.
zauważ że nie koniecznie obraz musiał powstać z kamerą na głowie, to sztuka, a sztuką jest stworzenie wrażenia że tak to było zrobione
Kamera jest narzędziem kreowania rzeczywistości
No właśnie kasety, to tyleż plus, co i minus tej kamery, plusem jest taniość nośnika, minusem konieczność posiadania bardzo dużych dysków dość szybkiego komputera i złącza FireWire w komputerze.
A ze musisz się dużo nauczyć, no cóż, wszytko co chcemy zrobić to sie musimy nauczyć i tak od dziecka do śmierci... kurde

ja też się cały czas uczę jak rozgryźć oprogramowanie montażowe, kupiłem Corel Video Studio niby proste posklejać pociąć... ale ciągle to nie to
Powodzenia!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.