MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wybór kamery robiącej filmy z pierwszej perspektywy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2009-11-14 23:18:10 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Witam.
Chciałbym kupić kamerę robiącą filmy z pierwszej perspektywy, coś jak w teledysku "Smack my bitch up" zespołu The Prodigy. Czyli obraz widziany jakby oczami człowieka. Jestem ciekaw czy coś takiego istnieje i ile kosztuje. Na Ebayu i Youtube widziałem Sony Playstation eye camera, ale nie wiem czy to rzeczywiście to, czego oczekuję. Drogie bynajmniej nie jest. Nie wiem jednak czy da się to założyć na głowę i kręci filmy o zadowalającej jakości obrazu.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

krakn

Post #2 Ocena: 0

2009-11-15 00:36:30 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

zwykła kamera przy uchu przyczepioną np gumka ze słoika ;> zwróć uwagę by guma nie zasłaniała obiektywu, zamiast gumy możesz użyć opaski frotte dla sportowców.
Nie rozumiem co ty kombinujesz :)

można też kupić małe kamerki takie jak montują sobie motocykliści i rowerzyści do kasków ale jakość cienizna, jako ciekawostka ok albo "dokument" Zapis trasy, zdarzenia itp
Pozostaje ustalenie jaka jakość ciebie satysfakcjonuje, co dla jednego będzie ok dla drugiego nie do strawienia, tak było ze mną, przez kilka lat powstrzymywałem się z zakupem kamery bo te co mi odpowaidały byly i są za drogie a te na które mnie stać niezadowalają, w końcu znalazłem kompromis bo canon wpakował bebechy z półprofesjonalnej kamery w małe amatorskie bebechy, choć nie powiem czasami brakuje mi tego czy owego, ale nie jest źle.
Najprościej pogadaj z tymi co mają i szukaj sampli konkretnych modeli
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2009-11-15 01:08:55 (16 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2009-11-15 00:36:30, krakn napisał(a):
zwykła kamera przy uchu przyczepioną np gumka ze słoika ;> zwróć uwagę by guma nie zasłaniała obiektywu, zamiast gumy możesz użyć opaski frotte dla sportowców.

To jest jakieś wyjście, ale kamera musiałaby być lekka, by nie spadła na glebę przy takim zabezpieczeniu i jednocześnie posiadająca zadowalającą jakość obrazu. Tu już musiałbym zobaczyć kilka propozycji, bo zupełnie się nie znam. Nie wiem, czy dobra byłaby z HD, czy mini, itd.

Cytat:

Nie rozumiem co ty kombinujesz :)

Na początek sfilmowanie sytuacji jak jestem w ubikacji, ubieram się i jadę samochodem do pracy. Jak wyjdzie, to coś bardziej perwersyjnego ;-) Całość z podkładem muzycznym teledysku "Smack my bitch up". Tylko, że to może być dla mnie skomplikowane, bo nigdy nie miałem do czynienia z filmowaniem, a to wymaga znajomości programów do obróbki obrazu i dźwięku. Musiałbym się naprawdę dużo nauczyć, by to wszystko połączyć w całość.

Cytat:

Pozostaje ustalenie jaka jakość ciebie satysfakcjonuje, co dla jednego będzie ok dla drugiego nie do strawienia, tak było ze mną, przez kilka lat powstrzymywałem się z zakupem kamery bo te co mi odpowaidały byly i są za drogie a te na które mnie stać niezadowalają, w końcu znalazłem kompromis bo canon wpakował bebechy z półprofesjonalnej kamery w małe amatorskie bebechy, choć nie powiem czasami brakuje mi tego czy owego, ale nie jest źle.

Co to za kamera?
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #4 Ocena: 0

2009-11-15 09:13:01 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

pytasz jaką ja mam?
Canon HV30HD
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Camcorders/High_Definition_HD/HV30/index.asp

Kupiłem ją na amerykańskim ebay, za 600 dolarów, do tego były w zestawie dodatkowe 2 obiektywy jeden lekko szerokokątny, i delikatna luneta.
3 filtry, pierścienie redukujące, skrzynka aluminiowa, wielka torba jaką chyba możesz zobaczyć u mnie gdzieś tam w galerii, wkładam do niej cały mój sprzęt foto, badziewna lampa, która nigdy nie użyłem, mały stojaczek, i metrowy stojak też lipa ale jest :>
10 kaset.
Kamera urzekła mnie tym że gdy robi się pod światło potrafi nie tylko złapać obraz w pokoju ale również udaje się zobaczyć to co za oknem jednocześnie!
nie smuży gdy jest mało światła, do tej pory najniższy model jaki spełniał moje wymagania był to Canon XH G1s ale cena ... ech

co do mojego pomysłu z tą opaską to oczywiście był trochę żart, oczywiście jest to rozwiązanie bo tak robią ale nie opaska frotte montują kamery np do kasków rowerowych. albo trzeba by zmajstrować sobie takie szelki na głowę.

zauważ że nie koniecznie obraz musiał powstać z kamerą na głowie, to sztuka, a sztuką jest stworzenie wrażenia że tak to było zrobione :)
Kamera jest narzędziem kreowania rzeczywistości :)

No właśnie kasety, to tyleż plus, co i minus tej kamery, plusem jest taniość nośnika, minusem konieczność posiadania bardzo dużych dysków dość szybkiego komputera i złącza FireWire w komputerze.
A ze musisz się dużo nauczyć, no cóż, wszytko co chcemy zrobić to sie musimy nauczyć i tak od dziecka do śmierci... kurde :-(;-):-]
ja też się cały czas uczę jak rozgryźć oprogramowanie montażowe, kupiłem Corel Video Studio niby proste posklejać pociąć... ale ciągle to nie to :)
Powodzenia!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,