MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Być fotografem

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

imonmati

Post #1 Ocena: 0

2009-06-28 23:02:22 (16 lat temu)

imonmati

Kobieta

Z nami od: 08-05-2009

No właśnie- niech mi ktoś podpowie, kto ma doświadczenie w tym temacie- jak sprawy wyglądają, kiedy się chce tu w UK otworzyć studio lub jeśli chce się robić zdjęcia okolicznościowe, sesje, portrety- oczywiście biorąc za to pieniądze. Trzeba się podeprzeć jakimś papierem?Czy może wystarczy doświadczenie, umiejętności i zaangażowanie w pracę?
Gosia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Superlover

Post #2 Ocena: 0

2009-06-28 23:17:39 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Nie musisz mieć żadnego "papieru". Cykanie zdjęć to jednak nie to samo co praca chirurga :-)
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

anneczka

Post #3 Ocena: 0

2009-06-28 23:20:15 (16 lat temu)

anneczka

Kobieta

Z nami od: 20-09-2007

A masz coś na zachętę???coś czym zbierzesz klientów, czym ich zachęcisz???? i gdzie planujesz rozkręcić swój biznesik???
W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

STANFOT

Post #4 Ocena: 0

2009-06-29 00:04:06 (16 lat temu)

STANFOT

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2009

Myślę że trzeba robić zdjęcia i tym się zareklamować. Jeśli było by się członkiem jakiegoś tutejszego zrzeszenia fotografów peweno by pomagało ale to nie znaczy że trzeba być w zrzeszeniu.

Do góry stronyOffline

retheos

Post #5 Ocena: 0

2009-10-07 21:57:46 (16 lat temu)

retheos

Mężczyzna

Z nami od: 21-07-2009

To całkiem proste - wystarczy telefon,żeby stać się self-employed, a potem to już wszystko zależy od Twojej operatywności. Płacisz 2,30 funta ubezpieczenia na tydzień i normalnie rozliczasz się raz w roku z HMRC. Ja akurat staram się coś zdziałać razem z dziewczyną w Londynie, ale z góry mówię, że lekko nie jest. Na pewno musisz mieć jakąś porządnie wyglądającą stronę WWW z galeriami i ofertą. Warto też prowadzić bloga i/lub konto na flickrze. Dużo czasu zajmuje marketing, pisanie emaili, gadki przez telefon, dawanie ogłoszeń - musisz nad tym panować. Zżera to więcej czasu niż robienie fot. Inwestuj w dobry sprzęt. Chińskie lampy są tanie, ale jak Ci jakaś wybuchnie na sesji to możesz szybko skończyć tę zabawę. Komputer też się przyda szybki. Nie zapomnij o kopiach bezpieczeństwa, drugim dysku HDD itp. Porządny monitor - żaden LG czy Samsung z supermarketu - raczej NEC, Eizo, ostatecznie jakiś przechodzony profesjonalny CRT. Pamiętaj o kalibracji! Oprogramowanie - Photoshop CS4 - 600 funtów, system tylko 64bitowy i duuuuużo pamięci RAM. Przyda się też mocny kręgosłup jeśli chcesz biegać po ślubach/eventach - moja torba nieraz waży prawie 10-12kg - niestety jeszcze się samochodu nie dochrapałem, heh. Laptop się przyda, bo czasem klienci chcą, co by im zgrać JPEGi na miejscu. O ubezpieczeniu nie wspominam, też na razie nie mam... Ale odkładam, poza tym to zawsze profesjonalniej wygląda. Jak myślisz o studio to też trzeba rozejrzeć się za odpowiednim lokalem i ubezpieczyć go i sprzęt w środku - zawsze to spokojna głowa. A ceny lokali - przynajmniej w Londynie od 1200 do 1600 funtów - więc naprawdę warto zadbać wcześniej o bazę klientów, żebyś nie musiał zwijać interesu po pierwszym miesiącu... No, ale jak to ktoś zabawnie stwierdził - fotografia to nie ciężka praca tylko ciężka zabawa ;)

[ Ostatnio edytowany przez: retheos 07-10-2009 22:30 ]

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

retheos

Post #6 Ocena: 0

2009-12-13 14:58:18 (15 lat temu)

retheos

Mężczyzna

Z nami od: 21-07-2009

ups....chyba zniechęciłem :(

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

krakn

Post #7 Ocena: 0

2009-12-13 20:04:24 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

jak ktoś zniechęca się po kilku prawdziwych dobrych radach i przeraża go to że nie tylko pieniadze będzie dostawał ale i trzeba sporo wydac to na nic zachęty, a zamiar / zapał był słomiany.

Niedawno kolega podsunoł mi myśl żebysmy zrobili spółkę zwiazana z kamieniarstwem, wsumie pomyslałem czemu nie, ale jak zrobiłem liste zakupów i kosztów stałych to facet wymiekł.
Więc retheos może lepiej że uświadomisz komuś przed niż ma się przekonać na własnej kieszeni.
Z drugiej strony przecież normalną sprawą jest że tracisz kasę ucząc się i eksperymentując.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2009-12-14 23:09:40 (15 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

A taki jeden moj kolega robi foty parom w trakcie 'akcji'.
Podobno to modne jest teraz;)
wiec ma z tego jakies dodatkowe siano(i radoche pewnie tez).
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2009-12-15 07:36:55 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

ani to nowe ani modne :)
nie tylko foty sobie robią ale nawet całe takie przyjęcia weselne dla wtajemniczonych :)))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Geronimo

Post #10 Ocena: 0

2010-01-13 00:36:55 (15 lat temu)

Geronimo

Mężczyzna

Z nami od: 16-10-2007

Ja jestem takim fotografem jako self-employed, a tu jest moja stronka:

http://www.roqfort.co.uk/

Formalności praktycznie żadne. Tylko otwierać. Pytanie - czy to ma sens? Średni. Do niedawna miałem parę ślubów i podobnych imprez. Wyciągałem od 300 funtów za parę (3-4) godzin cykania, czasem 500 a czasem 800. Miałem (i jeszcze mam) białych klientów z tzw. klasy średniej. To się opłacało, ale studia ani razu nie wykorzystywałem. Wszystkie imprezy u klientów i w plenerze lub restauracji. Kolorowych od razu odpuściłem, bo będą się targować o każdego pensa, a ślub najchętniej chcieliby mieć za 10 funtów. Teraz każdy posiadacz cyfrówki, a tym bardziej lustrzanki staje się automatycznie "miszczem", który foci ślub za 200 funtów ;) Przeważają czarni i pakistańcy. Robią straszne szity, ale what you pay is what you got. Ja na szczęście mam jeszcze inne zajęcie, dzięki któremu nie umarłem jeszcze z głodu i nie narzekam. A przy kazji mam ten komfort, że mogę sobie wybierać klientów a nie żebrać o jakiekolwiek zlecenie.
Niedawno widziałem, jak pewien czarny otworzył sobie mały namiocik przy bazarze i cykał portrety po funcie za sztukę wraz z wydrukiem. Normalne jaja...
Szczerze odradzam tę dzialność, o ile masz zamiar się z tego utrzymywać. Kiedy światem rządziły aparaty anologowe, wtedy był raj... Teraz wszystko jest jak made in China. Tanio i tandetnie.
Pozdrawiam :)
Mariusz

[ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 13-01-2010 00:38 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,