odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
krunschwitz |
Post #1 Ocena: 0 2009-05-03 15:34:34 (16 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Czy macie jakieś sposoby na oddzielanie plików RAW od JPEG?
Mam na myśli coś automatycznego.Zrobiłem kilkaset fotek systemem RAW(NEF)+JPEG i teraz nie bardzo wiem jak to rozdzielić na dwa osobne pliki.Jeden z RAW`ami,a drugi z JPEG`ami.Nie bardzo mi się uśmiecha robić to na piechotę.
Jakieś rady lub podpowiedzi wskazane. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
|
SonnyBoy |
Post #2 Ocena: 0 2009-05-03 17:29:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2007 Skąd: Manchester |
Cytat:
2009-05-03 15:34:34, krunschwitz napisał(a):
Mam na myśli coś automatycznego.Zrobiłem kilkaset fotek systemem RAW(NEF)+JPEG i teraz nie bardzo wiem jak to rozdzielić na dwa osobne pliki.Jeden z RAW`ami,a drugi z JPEG`ami.Nie bardzo mi się uśmiecha robić to na piechotę.
Jakieś rady lub podpowiedzi wskazane.
Jak robisz z ocją (RAW+JPEG) to na karcie zapisuje sie osobno raw i osobno jpeg takze nic specjalnego nie musisz robic. (przynajmniej tak jest w Canonie)
Jesli u Ciebie jest inaczej to skorzystaj z jakiejs wywoływaczki rawow i wywołaj je domyslnie automatycznie i hurtem
|

|

|
|
krunschwitz |
Post #3 Ocena: 0 2009-05-03 21:47:58 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-05-03 17:29:05, SonnyBoy napisał(a):
Cytat:
2009-05-03 15:34:34, krunschwitz napisał(a):
Jak robisz z ocją (RAW+JPEG) to na karcie zapisuje sie osobno raw i osobno jpeg takze nic specjalnego nie musisz robic. (przynajmniej tak jest w Canonie)
Jesli u Ciebie jest inaczej to skorzystaj z jakiejs wywoływaczki rawow i wywołaj je domyslnie automatycznie i hurtem
Zgadza się,zapisuje je obok siebie.RAW obok JPEG`a.Tylko,że w jednym pliku.Jak przekopiuję go do kompa to mam plik z RAW`ami JPEG`ami.Chcę z tego zrobić dwa osobne pliki,a że wszystko jest wymieszane to trzeba powycinać np.RAW`y i przekopiować je do osobnego pliku.Stąd moje pytanie jak sobie ułatwić robotę. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
_Steve_ |
Post #4 Ocena: 0 2009-05-03 21:59:11 (16 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: Luton |
Mylisz chyba pojecie pliku z katalogiem
Kopiujesz wszystko do jednego katalogu, klikasz z menu Widok i zaznaczasz szczegoly (chodzi o zmiane widoku w oknie). Poznei klikasz naglowek kolumny TYP (typ pliku) i sortuje pliki wg typu a nie wedlug nazwy. I juz masz RAWy na gorze, JPEG na dole (albo odwrotnie).
O to chodzi?
|

|

|
|
krunschwitz |
Post #5 Ocena: 0 2009-05-03 22:03:27 (16 lat temu) |
To może być to.Spróbuję zrobić tak jak mówisz.  Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
|
krunschwitz |
Post #6 Ocena: 0 2009-05-03 22:24:00 (16 lat temu) |
Pełen sukces.Musiałem tylko odszukać sortowanie w/g typu.Głęboko było schowane.
Dziękuję ci dobry człowieku  za cenną wskazówkę. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
krakn |
Post #7 Ocena: 0 2009-05-03 22:33:23 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
Zrobiłem kilkaset fotek systemem RAW(NEF)+JPEG i teraz nie bardzo wiem jak to rozdzielić na dwa osobne pliki.Jeden z RAW`ami,a drugi z JPEG`ami.Nie bardzo mi się uśmiecha robić to na piechotę.
rany boskie już się przeraziłem że jakiś soft wymyślili że w jednym pliku dwa zdjęcia i dwa formaty  ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) a to w jednym katalogu różne pliki uff ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
krunschwitz |
Post #8 Ocena: 0 2009-05-03 23:02:39 (16 lat temu) |
A bo mnie zmyliły... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Wiecie jak jest po weselu.Głowa pełna...wrażeń. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
krakn |
Post #9 Ocena: 0 2009-05-04 06:49:40 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2009-05-03 23:02:39, krunschwitz napisał(a):
A bo mnie zmyliły... ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Wiecie jak jest po weselu.Głowa pełna...wrażeń.
nooo taaaa, głowa puchnie od wilgoci i w koło te druhenki faktycznie można się zgubić  ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|