prosze o opinie - moje pierwsze zdjecie "makro" kazda opinie wazna, dzieki
http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=1774296
|
|
---|---|
behemot3 | Post #1 Ocena: 0 2003-09-23 19:17 (22 lata temu) |
Z nami od: 08-06-2003 Skąd: Koszalin, Polska |
prosze o opinie - moje pierwsze zdjecie "makro" kazda opinie wazna, dzieki
http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=1774296 |
kpiotr | Post #2 Ocena: 0 2003-09-23 20:50 (22 lata temu) |
Z nami od: 05-06-2003 Skąd: london |
Pierwsze makro ..ja jeszcze nie mam ani jednego ..Wiec z pwenoscia jestes juz o tyle lepszy i nie wiem czy ja nadaje sie do krytykowania tego zdjecia .. / PEwnie raczej podejd edo tego jak do kkazdego zdjecia. Pierwsze co mnie razi to : fakt ze widze konika polnego na czyms co nie wydaje sie nalezec do jego narmalnego srodowiska..cos zrobionego przez czlowieka. Pewnie przyzwyczailem sie do widzenia ich na kwiatkach , trawkach itp itd..al enie oznacza to ze to cos zlego ..jest to poprostu cos innego . Z pewnscia cale zdjecie nie jest odpowiednio ostre.. Co do tego niemam watpliwosci.. Ogolnie miekkie wrazenie ..jak i problem zuzuskaniem ostrego kontaktu z owadem ..to dosc negatywne. Z drugiej strony nie wyglada ono na zruszone wiec moze jest to raczej kwestia optyki ktora urzyles ..tak tylko zgaduje. Jest tam takze jeszcze taka refleksja swiatla na trzonku ktora zdaje sie byc najjasniejsza czescia tego zdjecia co powoduje ze jej zostaje przypisana uwaga automatycznie . . Kompozycja natomiast jest dobra..kolek z jednego rogu ..przestrzen wokolo tak aby wystarczajaco mozna bylo poswiecic uwage owadowi . NO i swiatlo na tle ..jasniejsze w srodku i zaciemnienie po brzegach .Dobrze to wyglada. PK .
![]() Szukam kogos ( fotograf . retoucher , video editor.... ) kto chcialby przylaczyc sie i dzielic moje studio fotograficzne ...oswietlenie bowensa + modulatory , miejsce dla makijazysty + common area
|
behemot3 | Post #3 Ocena: 0 2003-09-24 12:08 (22 lata temu) |
Z nami od: 08-06-2003 Skąd: Koszalin, Polska |
dzieki Piotrze za uwagi.
Mam pare wyjasniem - calosc zdjecie nie jeszt ostra bo tak mialo byc - konik i dzewiec ( rumpel od steru)sa ostre bo a niego nastawilem ostrosc natomiast tlem jest woda ( lub niebo) poranka nad jeziorem dlatego celowo uzylem najmnijszej mozliwej przyslony (5,6 przy 200 mm) aby tlo rozmyc maksymalnie i tym sposobem pozbyc sie jakis nieporzadanych obiektow w tle. Co do naturalnego srodowiska to ten konik sam tam przyszedl i usiadl na rumplu , co wiecej mimo moich prob zrzucenia go z niego stawial zaciekly opor ( wiec moze bylo to jego naturalne srodowisko) . to oczywiscie zart ale zdjecie bylo calkowicie przpadkowe, bez przygotowania. konik sobie usiadl a ja mialem pod reka aparat. Nie rozumiem co masz na mysli mowiac o ostrym kontakcie z owadem - mnie wydaje sie dosc ostry ( sam konik - widac budowe jego skrzydel itp) - robilem co moglem ale moja SIGMA 28-200 jest po prostu standardowym zoomem o przecietnych mozliwosciach wiec moze to przez to. Kompozycja - ciesz sie ze uwazasz ja za dobra bo ja mialem tu watpliwosci ( przy kadrowaniu w PS), nie bylem pewny ile tego drzewca umiescic i jak umiescic owada ale skoro mowisz ze jest ok to dobrze. reasumujac dziekuje za komentarze i uwagi oraz prosze o ocene zdjecia na Photonetcie. pozdrawiam, kuba |
|