Str 6 z 10 |
|
---|---|
STANFOT | Post #1 Ocena: 0 2009-03-29 19:19:53 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2009 Skąd: > |
Misio4u- mnie CS3 nie otwieral wszystkich RAWow musialem przeinstalowac wtyczki z 4.0 na 4.6. Trzeba zainstalowac najnowsza wtyczke do CS2. Wtyczki z CS3 lub CS4 nie beda dzialaly w CS2. Co do RAWow zeby wygladaly jak JPGi z 400D to nie bardzo rozumiem chcesz otwierac jak RAWy w PSie?
|
misio4u | Post #2 Ocena: 0 2009-03-31 00:29:33 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2006 Skąd: Londyn |
Misio4u- mnie CS3 nie otwieral wszystkich RAWow musialem przeinstalowac wtyczki z 4.0 na 4.6. Trzeba zainstalowac najnowsza wtyczke do CS2. Wtyczki z CS3 lub CS4 nie beda dzialaly w CS2. Co do RAWow zeby wygladaly jak JPGi z 400D to nie bardzo rozumiem chcesz otwierac jak RAWy w PSie?
Problem w tym ze wersja wtyczki ktora aktualnie obsluguje 5Dmk2 dziala tylko z CS4. Obawiam sie ze nie bylo wtyczki ciut starszej ktora by obslugiwala 5Dmk2 a pasowala do starszego PSa. Chyba po prostu zainstaluje tego CS4, kiedys i tak ta chwila nastapi, nie bede przeciez po grobowa deske trzymac sie cs2 ![]() Co do RAWow... Chodzi mi i to ze jak robie zdjecie to robie od razu do RAW i JPG. I teraz pytanie, jak i czym wywolac RAW zeby wygladal identycznie jak odpowiadajacy mu JPG zapisany przez aparat? Dawid G / GG: 13902
|
Rrrr | Post #3 Ocena: 0 2009-03-31 19:51:57 (16 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
ale normalnie jak ustawisz RAW + JPG to oba powinny wygladac (prawie) tak samo, chyba ze wlaczyles jakas opcje, ktora dodaje konkretny efekt do zdjec juz w aparacie? np WB bracketing/shift, picture style? ale znowu jesli otwierasz RAW w DPP to DPP powinien rozpoznac, ktora opcje wlaczyles w aparacie i uzyc jej do obrobki RAWa...
no chyba ze wszystko manualnie robisz to wtedy sam musisz kombinowac z ustawieniami zeby z RAWa wyszlo to samo co na JPG. |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2009-03-31 20:18:34 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
nie wiem jak u was, ale u mnie gdy robię w RAW+JPG to JPG wychodzi tak jak w danym momencie są ustawienia, a teraz RAW po to jest by w razie gdyby coś nie wyszło to wtedy poprawiamy raw i eksport do jpg
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
misio4u | Post #5 Ocena: 0 2009-04-10 12:06:17 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-03-31 19:51:57, Rrrr napisał(a): ale normalnie jak ustawisz RAW + JPG to oba powinny wygladac (prawie) tak samo, chyba ze wlaczyles jakas opcje, ktora dodaje konkretny efekt do zdjec juz w aparacie? np WB bracketing/shift, picture style? ale znowu jesli otwierasz RAW w DPP to DPP powinien rozpoznac, ktora opcje wlaczyles w aparacie i uzyc jej do obrobki RAWa... no chyba ze wszystko manualnie robisz to wtedy sam musisz kombinowac z ustawieniami zeby z RAWa wyszlo to samo co na JPG. JPGa robie z picture style, ktory modyfikuje pod moje preferencje. Ale to powinno byc zapisane w RAW. W kazdym razie wywolany RAW z domyslnymi ustawieniami DALEKO odbiera wygladem do odpowiadajacego mu JPGa z aparatu. Dlatego interesuje mnie dlaczego tak sie dzieje i jak temu zaradzic. Wywolywalem PSem, poszukam tych zdjec i zobacze jak wyjda z DPP. Dawid G / GG: 13902
|
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2009-04-10 13:09:21 (16 lat temu) |
robiąc w RAW nie ma znaczenia w jakim "stylu" robisz zdjęcie, w programie graficznym możesz sobie zmienić styl, lub nawet w ogóle wyłączyć.
Przynajmniej jest tak w oprogramowaniu canona, mało tego mogę użyć inne style pobrane z netu, lub stworzone przeze mnie nie dostępne w aparacie. Również mogę wyeksportować ulubione style do aparatu. A dlaczego inaczej wyglądają JPG a inaczej RAW, tak się właśnie zastanawiam się czy właśnie w programie do RAW nie obcina ci stylu i masz czysty neutralny a w jpg masz wmieszany styl. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Rrrr | Post #7 Ocena: 0 2009-04-11 01:11:34 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-04-10 12:06:17, misio4u napisał(a): JPGa robie z picture style, ktory modyfikuje pod moje preferencje. Ale to powinno byc zapisane w RAW. W kazdym razie wywolany RAW z domyslnymi ustawieniami DALEKO odbiera wygladem do odpowiadajacego mu JPGa z aparatu. Dlatego interesuje mnie dlaczego tak sie dzieje i jak temu zaradzic. Wywolywalem PSem, poszukam tych zdjec i zobacze jak wyjda z DPP. jak wywolales PSem to chyba normalne ze bedzie roznica. w DPP masz liste z picture styles canona (czyli efekt koncowy powinien byc jak z aparatu) i mozesz sam wybrac dana opcje, jesli domyslne nie daja pozadanego efektu. a jak to nie pomoze no to juz manualnie musisz sie pobawic. osobisie nie lubie picture styles i nigdy nich nie uzywam. mysle ze w PS mozna uzyskac znacznie lepsze efekty niz w aparacie, bo masz wiecej kontroli nad nimi... ![]() Cytat: 2009-04-10 13:09:21, krakn napisał(a): tak się właśnie zastanawiam się czy właśnie w programie do RAW nie obcina ci stylu i masz czysty neutralny a w jpg masz wmieszany styl. raczej na pewno ![]() |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2009-04-11 07:55:08 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-04-11 01:13:53, Rrrr napisał(a): Cytat: 2009-04-10 13:09:21, krakn napisał(a): tak się właśnie zastanawiam się czy właśnie w programie do RAW nie obcina ci stylu i masz czysty neutralny a w jpg masz wmieszany styl. raczej na pewno ![]() No tak tylko nie było to jasne bo nie wiem jak traktuje dołączony styl do RAW inne oprogramowanie niż to dołączone do canona, u mnie gdy otwieram RAW zdjęcie jest z takim stylem jaki użyłem w aparacie i mogę sobie go zdjąć albo zmienić, stąd moje domyślanie się Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Rrrr | Post #9 Ocena: 0 2009-04-11 23:33:23 (16 lat temu) |
do moderatora - nie dopisalam, tylko napisalam nowego posta. jakbym chciala zeby to bylo w jednym to bym nie pisala dwoch
![]() poza tym jakos nigdzie nie widze opcji multi-quote, a w przeciwienstwie do szanownego moderatora nie mam czasu na pierdoly, wiec latwiej kliknac na "cytuj" pod dana wypowiedzia niz sie manualnie bawic i dopisywac ![]() |
misio4u | Post #10 Ocena: 0 2009-04-12 09:22:32 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-04-11 01:11:34, Rrrr napisał(a): jak wywolales PSem to chyba normalne ze bedzie roznica. w DPP masz liste z picture styles canona (czyli efekt koncowy powinien byc jak z aparatu) i mozesz sam wybrac dana opcje, jesli domyslne nie daja pozadanego efektu. a jak to nie pomoze no to juz manualnie musisz sie pobawic. Skoro wszystkie parametry do wywolania sa zapisane w RAW mialem nadzieje ze i PS wywola to tak ze bedzie wygladalo jak JPG. Byc moze wczesniejsze zdjecia nie byly zbyt mocno zmienione przez picture style i dlatego wczesniej tego nie zauwazylem... Cytat: osobisie nie lubie picture styles i nigdy nich nie uzywam. mysle ze w PS mozna uzyskac znacznie lepsze efekty niz w aparacie, bo masz wiecej kontroli nad nimi... ![]() A pozniej Ci mowia ze zdjecie gmyrane w PS ![]() pyta czy prosto z aparatu to mowisz ze TAAAAK ![]() A serio... przy wiekszej ilosci zdjec jest latwiej nadac im picture style i pozniej tylko wywolywac te ktore spapralismy (zbyt ciemne lub zbyt jasne). Inna sprawa jest tez ze lepiej sie przeglada jpgi w komputerze gdy juz maja nadany picture styl. Od razu widac ktore zdjecie jest warte zostawienia a ktore od razu lepiej usunac... [ Ostatnio edytowany przez: misio4u 12-04-2009 09:28 ] Dawid G / GG: 13902
|