MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Fotografowanie w RAW`ach i programy do edycji.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 2 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

chinczyk

Post #1 Ocena: 0

2009-03-12 08:25:09 (16 lat temu)

chinczyk

Mężczyzna

Z nami od: 09-07-2008

Cytat:

2009-03-11 21:59:45, krunschwitz napisał(a):
Chciałbym zacząć zabawę z RAW`ami.Nie mam o tym pojęcia i szukam jakiegoś podręcznika,przewodnika,samouczka,programu czy czegokolwiek,dzięki czemu będę wiedział o co w tym wszystkim chodzi.Jak to wszystko obrabiać itd.Teoretycznie wiem jakie są różnice między RAW`ami ,a JPEG`ami.Wady i zalety też teoretycznie poznałem.
Może ktoś z Was będzie mi mógł pomóc podrzucić jakąś "literaturę" lub cokolwiek na ten temat.
Dzięki.

na poczatek i nie tylko polecam darmowy rawshooter
uzywalem tez PS i gimpa ale ten programik najbardziej przypadl mi do gustu.jak dla mnie ,tylko po przejrzeniu instrukcji ,obsluga byla intuicyjna.
...teraz robie w jpg'ach bo nie mam czasu na przekonwertowanie 800 rawow do jpg ,a co tu mowic jeszcze o ich obrobce.
generalnie raw'y polecam szczegolnie za:
1.ustawianie ekspozycji
2.balans bieli
yyy

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

krakn

Post #2 Ocena: 0

2009-03-12 08:42:52 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hm, do canona dodawane jest oprogramowanie gdzie można obrabiać na raz całe serie zdjęć, prze konwertowanie kilkuset zdjęć ... zaznaczasz wszystkie i zapisz jako jpg i sobie leci, w kilka minut 2-5, masz zrobione.
Ja gdy robię w trybie manualnym zapisuje zdjęcia jednocześnie w RAW i JPG, bo mam buntownika w domu co mu się nie chce ;)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

krakn

Post #3 Ocena: 0

2009-03-12 08:47:38 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

madagaskar3 hm, bez umieszczenia zdjeć bez zmian, np na fotosik.pl abyśmy mogli zobaczyć dane zdjęcia to ci nic nie powiemy, zrób zdjęcie kładąc go np na stole by uniknąć ruchu.

u mnie był problem obiektywem, nie łapał fokus, musiałem dać do serwisu ustawili fokus i dokonali kalibracji obiektywu do puszki i nagle aparat zaczął robić takie fotki że w pierwszym momencie pomyślałem że to nie moje :-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Magdalena77

Post #4 Ocena: 0

2009-03-12 09:09:48 (16 lat temu)

Magdalena77

Kobieta

Z nami od: 03-09-2008

Krunschwitz - co do darmowych programów to nie wiem - ja polecam photoshopa elements lub CS. Po przeróbce z raw-a od razu otwierasz do okna ogólnego do dalszej przeróbki - nie trzeba z programu na program. A jakiego obecnie używasz programu do obróbki zdjęć?

madagaskar3 - EOS 400D robi piękne zdjęcia tylko trzeba go dobrze ustawić. Jak chcesz to napisz na priva to podam gg i pomogę ustawić aparat.

Do góry stronyOffline

SonnyBoy

Post #5 Ocena: 0

2009-03-12 09:11:54 (16 lat temu)

SonnyBoy

Mężczyzna

Z nami od: 15-10-2007

Cytat:

2009-03-12 08:25:09, chinczyk napisał(a):
Cytat:

Chciałbym zacząć zabawę z RAW`ami.Nie mam o tym pojęcia i szukam jakiegoś podręcznika,przewodnika,samouczka,programu czy czegokolwiek,dzięki czemu będę wiedział o co w tym wszystkim chodzi.Jak to wszystko obrabiać itd.Teoretycznie wiem jakie są różnice między RAW`ami ,a JPEG`ami.Wady i zalety też teoretycznie poznałem.
Może ktoś z Was będzie mi mógł pomóc podrzucić jakąś "literaturę" lub cokolwiek na ten temat.
Dzięki.

uzywalem tez PS i gimpa ale ten programik najbardziej przypadl mi do gustu.jak dla mnie ,tylko po przejrzeniu instrukcji ,obsluga byla intuicyjna.
...teraz robie w jpg'ach bo nie mam czasu na przekonwertowanie 800 rawow do jpg ,a co tu mowic jeszcze o ich obrobce.
1.ustawianie ekspozycji
2.balans bieli

Niestety, raw shooter nie obsługuje rawow z najnowszych modeli aparatów.... Przestano rozwijac ten program jakis czas temu bo firmę podkupił bodajrze Adobe...
Faktycznie, jak sie nie ma czasu na grzebanie w rawach to się w wywoływaczce zaznacza cały katalog i klika "konwertuj całą kolejke". Trochę to komp bedzie mielił, ale efekt będzie lepszy niz jpeg zapisany z poziomu aparatu.

Do góry stronyOffline

chinczyk

Post #6 Ocena: 0

2009-03-12 09:45:47 (16 lat temu)

chinczyk

Mężczyzna

Cytat:

2009-03-12 09:11:54, SonnyBoy napisał(a):
Cytat:

2009-03-12 08:25:09, chinczyk napisał(a):
Cytat:

Dzięki.

1.ustawianie ekspozycji
2.balans bieli

Niestety, raw shooter nie obsługuje rawow z najnowszych modeli aparatów.... Przestano rozwijac ten program jakis czas temu bo firmę podkupił bodajrze Adobe...
Faktycznie, jak sie nie ma czasu na grzebanie w rawach to się w wywoływaczce zaznacza cały katalog i klika "konwertuj całą kolejke". Trochę to komp bedzie mielił, ale efekt będzie lepszy niz jpeg zapisany z poziomu aparatu.

dobrze wiedziec....w sumie mam dosc 'stary' D70s wiec mnie problem nie dotyczy
yyy

Do góry stronyOffline

yanovitz

Post #7 Ocena: 0

2009-03-12 10:07:44 (16 lat temu)

yanovitz

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2007

Cytat:

2009-03-11 23:02:26, madagaskar3 napisał(a):
A ja nie wiem o co chodzi:-Y
Rok temu kupilam sobie canona EOS 400D i musze chyba wydac dwa razy wiecej na lampe i jakis inny obiektyw bo zdjecia mi sie nie podobaja.A poza tym sie bardzo mecze z ustawianiem.
Jakie sa programy do obrobki zdjec i z czym to sie je?
Prosze o lagodne porady
:-D:-D

Podaj te zdjecia, ale cos mi sie wydaje ze mozesz miec taki problem jak wiele ludzi ktorzy przechodza z gluptaka na Dslr. W kompaktach wszystko wychodzi ostre, bo maja inne (mniejsze) matryce, przez to np. przeslona f8 w kompakcie nie moze byc porownywana do przeslony o tej samej wartosci w lustrzance.

Lustrzanka po prostu trzeba sie od nowa nauczyc robic zdjecia. No i nie uzywaj raczej kukulki (flashu wbudowanego w aparat) bo ludzie ktorym robisz zdjecia przestana Cie lubic :-)
Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost

Do góry stronyOffline

SonnyBoy

Post #8 Ocena: 0

2009-03-12 10:20:34 (16 lat temu)

SonnyBoy

Mężczyzna

Z nami od: 15-10-2007

Cytat:

2009-03-12 10:07:44, yanovitz napisał(a):
Cytat:

2009-03-11 23:02:26, madagaskar3 napisał(a):
A ja nie wiem o co chodzi:-Y
Rok temu kupilam sobie canona EOS 400D i musze chyba wydac dwa razy wiecej na lampe i jakis inny obiektyw bo zdjecia mi sie nie podobaja.A poza tym sie bardzo mecze z ustawianiem.
Jakie sa programy do obrobki zdjec i z czym to sie je?
Prosze o lagodne porady
:-D:-D

Podaj te zdjecia, ale cos mi sie wydaje ze mozesz miec taki problem jak wiele ludzi ktorzy przechodza z gluptaka na Dslr. W kompaktach wszystko wychodzi ostre, bo maja inne (mniejsze) matryce, przez to np. przeslona f8 w kompakcie nie moze byc porownywana do przeslony o tej samej wartosci w lustrzance.

Lustrzanka po prostu trzeba sie od nowa nauczyc robic zdjecia. No i nie uzywaj raczej kukulki (flashu wbudowanego w aparat) bo ludzie ktorym robisz zdjecia przestana Cie lubic :-)

hmmm, bo ja wiem.... u mnie na "zielonym kwadraciku" w 300D, 20D, 5D zdjecia wychodzą o niebo lepsze niz na kompaktach powershoot, nikon coolpix costam, i sony costam. Na każdym kompakcie jest programowe wyostrzanie w domysle ktory degraduje zdjecia zupełnie pozbawiając go tetali, no i te szumy.

Moja mama robiła duzo na 300D na trybie full automat i wszystkie foty były przyzwoite jesli chodzi o jakosc generowanych jpegow.

Do góry stronyOffline

madagaskar3

Post #9 Ocena: 0

2009-03-12 10:38:21 (16 lat temu)

madagaskar3

Kobieta

Z nami od: 01-02-2009

Cytat:

2009-03-12 00:21:47, SonnyBoy napisał(a):
Cytat:

2009-03-11 23:48:33, madagaskar3 napisał(a):

madagaskar3 no fakt standardowy obiektyw to mało ciekawy, ale można robić bardzo ładne zdjęcia, tylko trzeba poczytać instrukcje na początek :)

Czytalam,czytalam....Tylko dla laika-amatora to zbyt trudne.:-?
Jak sobie porownam jakosc zdjec robionych poprzednim cyfrowym to czasami mam dosc tego aparatu.
Nie wiem co,ale cos zle robie.
Marzy mi sie obiektyw szerokokatny:-D

Ale to jest prawie niemozliwe.... Nawet w trybie auto zdjecia wychodzą tragiczne? Moze masz cos nieteges z obiektywem albo body? W trybie auto aparat powinien zrobic poprawne zdjecie prawie w kazdych warunkach. W tym trybie tylko sie naciska guzik takze tam nie ma co do znania sie.

podeslij mi jakies przykładowe "złe" zdjecie to zobaczymy w czym problem.

Ten twój kit powinien byc szerokokątny chyba od 17 mm. Niższe wartosci ogniskowej to już są ultraszerokokątne i rybie oka

[ Ostatnio edytowany przez: <i>SonnyBoy</i> 12-03-2009 00:23 ]

SuuyBoy...
Sprobuje Ci przeslac jakies zdjecie//
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

chinczyk

Post #10 Ocena: 0

2009-03-12 10:43:38 (16 lat temu)

chinczyk

Mężczyzna

Cytat:

2009-03-11 23:48:33, madagaskar3 napisał(a):

Marzy mi sie obiektyw szerokokatny:-D

polecam sigme 10-20 cena okolo 280&pound;
yyy

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,