Str 2 z 10 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
chinczyk |
Post #1 Ocena: 0 2009-03-12 08:25:09 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2008 Skąd: najpiekniejsze miasto na wyspach!!!! |
Cytat:
2009-03-11 21:59:45, krunschwitz napisał(a):
Chciałbym zacząć zabawę z RAW`ami.Nie mam o tym pojęcia i szukam jakiegoś podręcznika,przewodnika,samouczka,programu czy czegokolwiek,dzięki czemu będę wiedział o co w tym wszystkim chodzi.Jak to wszystko obrabiać itd.Teoretycznie wiem jakie są różnice między RAW`ami ,a JPEG`ami.Wady i zalety też teoretycznie poznałem.
Może ktoś z Was będzie mi mógł pomóc podrzucić jakąś "literaturę" lub cokolwiek na ten temat.
Dzięki.
na poczatek i nie tylko polecam darmowy rawshooter
uzywalem tez PS i gimpa ale ten programik najbardziej przypadl mi do gustu.jak dla mnie ,tylko po przejrzeniu instrukcji ,obsluga byla intuicyjna.
...teraz robie w jpg'ach bo nie mam czasu na przekonwertowanie 800 rawow do jpg ,a co tu mowic jeszcze o ich obrobce.
generalnie raw'y polecam szczegolnie za:
1.ustawianie ekspozycji
2.balans bieli yyy
|

|

|
|
|
krakn |
Post #2 Ocena: 0 2009-03-12 08:42:52 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
hm, do canona dodawane jest oprogramowanie gdzie można obrabiać na raz całe serie zdjęć, prze konwertowanie kilkuset zdjęć ... zaznaczasz wszystkie i zapisz jako jpg i sobie leci, w kilka minut 2-5, masz zrobione.
Ja gdy robię w trybie manualnym zapisuje zdjęcia jednocześnie w RAW i JPG, bo mam buntownika w domu co mu się nie chce  Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2009-03-12 08:47:38 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
madagaskar3 hm, bez umieszczenia zdjeć bez zmian, np na fotosik.pl abyśmy mogli zobaczyć dane zdjęcia to ci nic nie powiemy, zrób zdjęcie kładąc go np na stole by uniknąć ruchu.
u mnie był problem obiektywem, nie łapał fokus, musiałem dać do serwisu ustawili fokus i dokonali kalibracji obiektywu do puszki i nagle aparat zaczął robić takie fotki że w pierwszym momencie pomyślałem że to nie moje ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Magdalena77 |
Post #4 Ocena: 0 2009-03-12 09:09:48 (16 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2008 |
Krunschwitz - co do darmowych programów to nie wiem - ja polecam photoshopa elements lub CS. Po przeróbce z raw-a od razu otwierasz do okna ogólnego do dalszej przeróbki - nie trzeba z programu na program. A jakiego obecnie używasz programu do obróbki zdjęć?
madagaskar3 - EOS 400D robi piękne zdjęcia tylko trzeba go dobrze ustawić. Jak chcesz to napisz na priva to podam gg i pomogę ustawić aparat.
|

|
 |
|
SonnyBoy |
Post #5 Ocena: 0 2009-03-12 09:11:54 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2007 Skąd: Manchester |
Cytat:
2009-03-12 08:25:09, chinczyk napisał(a):
Cytat:
Chciałbym zacząć zabawę z RAW`ami.Nie mam o tym pojęcia i szukam jakiegoś podręcznika,przewodnika,samouczka,programu czy czegokolwiek,dzięki czemu będę wiedział o co w tym wszystkim chodzi.Jak to wszystko obrabiać itd.Teoretycznie wiem jakie są różnice między RAW`ami ,a JPEG`ami.Wady i zalety też teoretycznie poznałem.
Może ktoś z Was będzie mi mógł pomóc podrzucić jakąś "literaturę" lub cokolwiek na ten temat.
Dzięki.
uzywalem tez PS i gimpa ale ten programik najbardziej przypadl mi do gustu.jak dla mnie ,tylko po przejrzeniu instrukcji ,obsluga byla intuicyjna.
...teraz robie w jpg'ach bo nie mam czasu na przekonwertowanie 800 rawow do jpg ,a co tu mowic jeszcze o ich obrobce.
1.ustawianie ekspozycji
2.balans bieli
Niestety, raw shooter nie obsługuje rawow z najnowszych modeli aparatów.... Przestano rozwijac ten program jakis czas temu bo firmę podkupił bodajrze Adobe...
Faktycznie, jak sie nie ma czasu na grzebanie w rawach to się w wywoływaczce zaznacza cały katalog i klika "konwertuj całą kolejke". Trochę to komp bedzie mielił, ale efekt będzie lepszy niz jpeg zapisany z poziomu aparatu.
|

|

|
|
|
chinczyk |
Post #6 Ocena: 0 2009-03-12 09:45:47 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-03-12 09:11:54, SonnyBoy napisał(a):
Cytat:
2009-03-12 08:25:09, chinczyk napisał(a):
Cytat:
Dzięki.
1.ustawianie ekspozycji
2.balans bieli
Niestety, raw shooter nie obsługuje rawow z najnowszych modeli aparatów.... Przestano rozwijac ten program jakis czas temu bo firmę podkupił bodajrze Adobe...
Faktycznie, jak sie nie ma czasu na grzebanie w rawach to się w wywoływaczce zaznacza cały katalog i klika "konwertuj całą kolejke". Trochę to komp bedzie mielił, ale efekt będzie lepszy niz jpeg zapisany z poziomu aparatu.
dobrze wiedziec....w sumie mam dosc 'stary' D70s wiec mnie problem nie dotyczy yyy
|

|

|
|
yanovitz |
Post #7 Ocena: 0 2009-03-12 10:07:44 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2007 |
Cytat:
2009-03-11 23:02:26, madagaskar3 napisał(a):
A ja nie wiem o co chodzi:-Y
Rok temu kupilam sobie canona EOS 400D i musze chyba wydac dwa razy wiecej na lampe i jakis inny obiektyw bo zdjecia mi sie nie podobaja.A poza tym sie bardzo mecze z ustawianiem.
Jakie sa programy do obrobki zdjec i z czym to sie je?
Prosze o lagodne porady

Podaj te zdjecia, ale cos mi sie wydaje ze mozesz miec taki problem jak wiele ludzi ktorzy przechodza z gluptaka na Dslr. W kompaktach wszystko wychodzi ostre, bo maja inne (mniejsze) matryce, przez to np. przeslona f8 w kompakcie nie moze byc porownywana do przeslony o tej samej wartosci w lustrzance.
Lustrzanka po prostu trzeba sie od nowa nauczyc robic zdjecia. No i nie uzywaj raczej kukulki (flashu wbudowanego w aparat) bo ludzie ktorym robisz zdjecia przestana Cie lubic Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|

|
 |
|
SonnyBoy |
Post #8 Ocena: 0 2009-03-12 10:20:34 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2007 Skąd: Manchester |
Cytat:
2009-03-12 10:07:44, yanovitz napisał(a):
Cytat:
2009-03-11 23:02:26, madagaskar3 napisał(a):
A ja nie wiem o co chodzi:-Y
Rok temu kupilam sobie canona EOS 400D i musze chyba wydac dwa razy wiecej na lampe i jakis inny obiektyw bo zdjecia mi sie nie podobaja.A poza tym sie bardzo mecze z ustawianiem.
Jakie sa programy do obrobki zdjec i z czym to sie je?
Prosze o lagodne porady

Podaj te zdjecia, ale cos mi sie wydaje ze mozesz miec taki problem jak wiele ludzi ktorzy przechodza z gluptaka na Dslr. W kompaktach wszystko wychodzi ostre, bo maja inne (mniejsze) matryce, przez to np. przeslona f8 w kompakcie nie moze byc porownywana do przeslony o tej samej wartosci w lustrzance.
Lustrzanka po prostu trzeba sie od nowa nauczyc robic zdjecia. No i nie uzywaj raczej kukulki (flashu wbudowanego w aparat) bo ludzie ktorym robisz zdjecia przestana Cie lubic
hmmm, bo ja wiem.... u mnie na "zielonym kwadraciku" w 300D, 20D, 5D zdjecia wychodzą o niebo lepsze niz na kompaktach powershoot, nikon coolpix costam, i sony costam. Na każdym kompakcie jest programowe wyostrzanie w domysle ktory degraduje zdjecia zupełnie pozbawiając go tetali, no i te szumy.
Moja mama robiła duzo na 300D na trybie full automat i wszystkie foty były przyzwoite jesli chodzi o jakosc generowanych jpegow.
|

|

|
|
madagaskar3 |
Post #9 Ocena: 0 2009-03-12 10:38:21 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-02-2009 Skąd: berkshire |
Cytat:
2009-03-12 00:21:47, SonnyBoy napisał(a):
Cytat:
2009-03-11 23:48:33, madagaskar3 napisał(a):
madagaskar3 no fakt standardowy obiektyw to mało ciekawy, ale można robić bardzo ładne zdjęcia, tylko trzeba poczytać instrukcje na początek
Czytalam,czytalam....Tylko dla laika-amatora to zbyt trudne.
Jak sobie porownam jakosc zdjec robionych poprzednim cyfrowym to czasami mam dosc tego aparatu.
Nie wiem co,ale cos zle robie.
Marzy mi sie obiektyw szerokokatny
Ale to jest prawie niemozliwe.... Nawet w trybie auto zdjecia wychodzą tragiczne? Moze masz cos nieteges z obiektywem albo body? W trybie auto aparat powinien zrobic poprawne zdjecie prawie w kazdych warunkach. W tym trybie tylko sie naciska guzik takze tam nie ma co do znania sie.
podeslij mi jakies przykładowe "złe" zdjecie to zobaczymy w czym problem.
Ten twój kit powinien byc szerokokątny chyba od 17 mm. Niższe wartosci ogniskowej to już są ultraszerokokątne i rybie oka
[ Ostatnio edytowany przez: <i>SonnyBoy</i> 12-03-2009 00:23 ]
SuuyBoy...
Sprobuje Ci przeslac jakies zdjecie// [url=][img][/img][/url]
|

|
 |
|
chinczyk |
Post #10 Ocena: 0 2009-03-12 10:43:38 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-03-11 23:48:33, madagaskar3 napisał(a):