Cytat:
2009-09-10 10:07:31, waldzias napisał(a):
1. Roznica w jakosci zdjec jest kolosalna przy porownaniu z Sony DSC-H9 ktory mial byc zaawansowana hybryda, nawet na najtanszych obiektywach w Canonie mialem o wiele mniej aberracji chromatycznej niz w Soniaku.
wielkosc matrycy robi swoje
Cytat:
2. Rozczarowal mnie zakres tonalny Canona przy robieniu fotografii krajobrazu w gorach. Albo wychodzilo mi piekne blekitne niebo z chmurami i prawie czarne drzewa, albo soczysto zielone drzewa, szare zbocza i biale, przeswietlone niebo. Niestety tempo wedrowki nie pozwalalo mi na robienie 2 ujec o roznej ekspozycji podczas wedrowki. Uprzedzajac odpowiedzi: nie jestem jeszcze tak zaawansowany zeby robic RAW-y i wyciagac szczegoly w Photoshopie...
kit i T18-200 nie sa stworzone do krajobrazow.polecam jakis szeroki kat.w stajni canona masz super szkielko 10-22 jak chcesz cos tanszego to moge polecic sigme 10-20
Cytat:
5. Filtry UV sa przereklamowane, moga sie przydac tylko jako kapselki zabezpieczajace przed zabrudzeniem szkla, nawet HOYA Super-HMC mnie rozczarowala... Co innego filtry polaryzacyjne, fajna i przydatna zabawka...
polarek i szara polowka to podstawa.fajne sa tez filtry efektowe np.gwiazdka
Cytat:
6. Branie tripoda w gory mija sie z celem, zanim go rozlozylem, zniecierpliwieni znajomi byli 500m dalej...
ja na wedrowki kupilem sobie statyw velbona cx-460mini
Cytat:
7. Lampa blyskowa Canona 430EX II jest nastepna na mojej liscie zyczen, robienie zdjec wbudowana zarowno w Wieliczce jak i gorskich jaskiniach mijalo sie z celem...
generalnie ja nie uzywam lampy wbudowanej
Cytat:
Pozostaje mi dalej cwiczyc i inwestowac w ta studnie bez dna...
polecam ten sklep.wysylaja do uk i jeszcze nigdy nie placilem vat i podatku
www.keaphoto.com/yyy