Skansen Lublin
|
---|---|
kpiotr | Post #1 Ocena: 0 2003-08-10 00:39 (22 lata temu) |
Z nami od: 05-06-2003 Skąd: london |
Wiem ze wielu z nas wciaz jeszcze robi wakacyjne zdjecia . Ja jednak mam juz to za soba i zaczne ich serie.
Skansen Lublin Szukam kogos ( fotograf . retoucher , video editor.... ) kto chcialby przylaczyc sie i dzielic moje studio fotograficzne ...oswietlenie bowensa + modulatory , miejsce dla makijazysty + common area
|
Anonim | Post #2 Ocena: 0 2003-08-10 12:45 (22 lata temu) |
![]() Anonim |
Zdjecie jest bardzo dziwne kolorystycznie. W jakim celu?
Kompozycja bez sensu. Nie podoba mi się. ![]() |
angelika | Post #3 Ocena: 0 2003-08-10 14:01 (22 lata temu) |
Z nami od: 11-06-2003 Skąd: UK |
niebo rzeczywiscie troche dziwne ale pozostale kolory mi sie podobaja. kompozycja tez nie razi
![]() RD
|
kpiotr | Post #4 Ocena: 0 2003-08-10 15:39 (22 lata temu) |
Anonim - zastanawialem sie czy jest wogole sens odpowiadania na twoje zapytanie...ale skoro ty potrafiles miec takie odczucia wiec moze i inni tez maja.Tak wiec zaczne od konca -
Cytat: Nie podoba mi się
Twoje personalne upodobania nie sa elementem na ktory ktokolwiek ma wplyw wiec bez wzgledu na to co inni lubia twoje przekonania do wartosci estetyczny nie sa brane pod uwage ![]() Cytat: Kompozycja bez sensu.
trudno wogole mowic o takiej wlasciwosci KOMPOZYCJI jak sens ..ale skoro juz cos takiego wedlug Ciebie wystepuje to ja raczej powolalbym sie na jej BALANS. Zdjecie jest dosc typowe . Pierwszy plan , rozszerzenie , tlo , elementy zamykajace. Tak wiec kompozycja ktora tu ulorzylem jest nie tylko common ale tez niczym nowym. Jaki wiec SENS ma szukanie Sensu w stereotypie. Ale mam nadzieje uslyszec odpowiedz od Ciebie. Cytat: Zdjecie jest bardzo dziwne kolorystycznie. W jakim celu?
Kolorystyka - trudno bedzie mi pomoc Ci znalezc odpowiedz na twoje pytanie . Dlaczego ? Moj odbor kolorow jest zupelnie inny. Zaczynajac od dolnej czesci ktora zarowno kolorystycznie jaki ekspozycja w najprostszy sposob podaje elementy tak aby latwo bylo wyczuc ich hierarchie. Pierwszy plan uzyskuje silniejszy akcent. Co domyslam sie dla Ciebie z twojego punktu zrozumienia kompozycji jest BEZ SENSU ..ale tak juz czesto sie przyjelo robic. Akcentowac to co ma byc w punkcie uwagi. Same kolory sa rezultatem tego co powstalo w wyniku istniejacego zastalego swiatla jak i Velvi z 81EF trudno mi z mojego punktu ocenic co jest dziwnego w tych kolorach ale ...masz prawo widziec inaczej. Gorna czesc i kolorystyka? Prosty wynik dzialania ND GRAD . Jaki cel ? Wiekszosc zapewne domysla sie ze otrzymanie takiej ekspozycji byloby trudne bez. Mam nadzieje ze choc troche udalo mi sie oodpowiedziec na twoje zapytanie. Mysle ,ze inni tez beda w stanie dopomoc Ci w rozstrzasnieciu rozterki ![]() Szukam kogos ( fotograf . retoucher , video editor.... ) kto chcialby przylaczyc sie i dzielic moje studio fotograficzne ...oswietlenie bowensa + modulatory , miejsce dla makijazysty + common area
|
Anonim | Post #5 Ocena: 0 2003-08-10 15:53 (22 lata temu) |
![]() Anonim |
No tak, wiecej napisałes niż przedstawiłes na zdjęciu. Jesli pozwolisz ja pozostanę przy swojej opinii. Uważam ,że zdjęcie jest marne i totalnie udziwnione. Ale pracuj dalej nad sobą może coś fajnego zrobisz.
|
|
|
kpiotr | Post #6 Ocena: 0 2003-08-10 16:09 (22 lata temu) |
Zdaje sie ze nie lubisz kiedy ktos wypowiada sie na temat zdjec w sposob w jaki ja to robie a moze nawet nie rozumiesz tego. Anyway. moje wytlumaczenie nie mialo na celu zmienic twojej opini i wcale do tego nie zmierzalem. Zdales sie po prostu mowic o rzeczach w sposob w jaki nie zupelnie chyba sam. lub sama rozumiesz . Dlatego pozwolilem sobie na probe pokazania mojego punktu widzenia bez calkowitego zrozumienia tego co ty masz na mysli. Opinie to rzeczy wzgledne ale wartosci i uklady sa ogolnie przyjete . Celem tego miejsca jest przekazywanie informacji , doswiadczen. Twoja wypowiedz jak do tej pory oparla sie na przekazaniu tego co na tym forum nie jest uwazana za element ktory w jaki kolwiek sposob kreatywnie odzwierciedla wartosci zle lub dobre zdjec. tak wiec w prosty sposob : przedstaw to co masz na mysli za pomoca tego co wystepuje na zdjeciu bez wzgledu na to czy podoba Ci sie czy nie. Uwagii osobiste nie maja wplywu na jakosc naszych zdjec wiec trzymaj je dla siebie. Krytyke akceptujemy tylko kreatywna. taka ktora wnosi zapytania ale i kreuje potencjal do rozwoju.
Cytat: No tak, wiecej napisałes niż przedstawiłes na zdjęciu
Z twojej wypowiedzi wynika ze nie wiele z tego co napisalem jest dla Ciebie zrozumiale. Nie przejmuj sie . To forum jest dla wszystkich , ktorzy chca sie uczyc i poznawac. Korzystajac z tej okazji czuj sie free aby nawiazac do mojej poprzedniej wypowiedzi jeli potrzebujesz jakis wytlumaczen. Zupelnie serio i bez uraz. Wszystko o czym wspomnialem wystepuje jesli nie potrafisz tego jeszcze dostrzec to nic zlego z pewnoscia przyjdzie taki moment. I to bez wzgledu jaka jest twoja opinia na temat estetyki tego zdjecia. Zachecam do dyskusji i rejstracji a z pewnoscia znajdziesz tu wielu ktorzy Ci pomoga zrozumic to co jak do tej pory wydalo ci sie tylko slowami bez pokrycia. PK. Szukam kogos ( fotograf . retoucher , video editor.... ) kto chcialby przylaczyc sie i dzielic moje studio fotograficzne ...oswietlenie bowensa + modulatory , miejsce dla makijazysty + common area
|
Anonim | Post #7 Ocena: 0 2003-08-10 16:19 (22 lata temu) |
![]() Anonim |
Chciałbym dołączyć się do słów krytyki jakie przedstawiła osoba przedemną. Być może udziewnienia kolorystyczne dodają tej fotce pewnego uroku co jednak psuje ten urok to powtorze za moim poprzednikiem kompozycja. Moim podstawoym pytaniem jest to dlaczego obiekt glowny na zdjeciu a wiec jak mniemam owe łódki (może się myle) cha mi koniecznie wypłynąć z tego zdjęcia. Razi niesamowicie usytułowanie łodeczek w rogu zdjęcia. Sa one jakby na siłe wciśnięte, a przez co niemiłośernie poucinane na wszelkie mozliwe strony. Rzecz czy osoba ktora fotografiujemy w donbrym, efektownym zdjęciu poinna być raczej w centrum kadru bo to ona ma zaiteresowac oko ogladającego. Jezlei zas łodki nie sa głównym elementem a mialy dodawac tylko uroku to nie powinnybyć fotografowane z takiego bliska gdyz nie potrzebnie sciagaja wzrok i burza jakąkolwiek kompozycje zdjecia, ktora w połączeniu z efektami decyduje o jakości.
P.S. Bardzo nie podoba mi się ze napisałeś ze ciebie nie obchodzi czy komus sie twoje zdjecia nie podobaja. Wydaje mi się że nie jestes tutaj Bogiem i skoro komus faktycznie nie podoba sie twoje zdjecie to ma prawo to napisać a ty nie powinnienes krytykowac go za jego poglady bo cos takiego ktos kiedys nazwal totalitaryzmem a internet chce sie od tego obronic ![]() |
kpiotr | Post #8 Ocena: 0 2003-08-10 16:43 (22 lata temu) |
Anonim 2- coraz wiecej anonimow wiec postanowilem numerowac.
Cytat: Bardzo nie podoba mi się ze napisałeś ze ciebie nie obchodzi czy komus sie twoje zdjecia nie podobaja.
Wyjasnie szybko co oznacza to ze upodobanie nie jest az tak istotne ( postaram sie krotko ) jak zapewnem widzisz jaki jest cel tego forum i mozliwe ze juz napotkales/las sie z innymi stronami fotograficznymi z Polslki lub gdzie indziej zauwazysz ze tutaj bedziemy sie starac zadko a moze wogole urzywac slow , ktore nie sa w stanie kreatywnie rozwijac fotografa jak i osobe krytykujaca. Tak wiec - wypowiedz twojego poprzednika byla oparta bardziej na "podoba sie " " nie podoba sie " , oczywiscie ze sa to najbardziej naturalne i odruchowe odpowiedzi ale nas tu bardziej interesuje odpowiedz na pytanie : DLACZEGO. Tak wiec to jakie jest przekonanie innych do zdjecia moze wystapic ale nie jest istotne lub tez z pewnoscia nie pomaga . Nie obrazajac nikogo : istnieje wiele miejsc internetowych na ktorych mozna ograniczyc sie do takiego podejscia . LUBIE , NIE LUBIE , PODOBA SIE , NIE PODOBA. NIe jest to zabawa w BOGA tylko proba wyselekcjonowania tych , ktorzy chca powiedziec cos wiecej niz tylko 2 slowa. Twoja krytyka jest zupelnie inna . Naprawde doceniam. Przedstawiasz argumenty prosto ze zdjecia . jego elementy. Cytat: co jednak psuje ten urok to powtorze za moim poprzednikiem kompozycja. Moim podstawoym pytaniem jest to dlaczego obiekt glowny na zdjeciu a wiec jak mniemam owe łódki (może się myle) cha mi koniecznie wypłynąć z tego zdjęcia. Razi niesamowicie usytułowanie łodeczek w rogu zdjęcia.
Czy faktycznie pojawienie sie elementow pierwszego planu w rogu zdjecia to blad.? Cytat: Rzecz czy osoba ktora fotografiujemy w donbrym, efektownym zdjęciu poinna być raczej w centrum kadru bo to ona ma zaiteresowac oko ogladającego
Czy faktycznie umieszczenie pierwszego planu w centrum kadru jest metoda na pooddanie jej szczegolnej uwagi.? Cytat: Jezlei zas łodki nie sa głównym elementem a mialy dodawac tylko uroku to nie powinnybyć fotografowane z takiego bliska gdyz nie potrzebnie sciagaja wzrok i burza jakąkolwiek kompozycje zdjecia, ktora w połączeniu z efektami decyduje o jakości.
Czy faktycznie odleglosc od obiektu powinna byc inna? W tym momencie nie bede juz odpowiadal. Ale pewnie za godzinke sie mi uda. Po krotce tylko powiem : ZASADA TRZECH...jesli nie slyszles/las o takie zasadzie dotyczacej kompozycji ( a raczej nie - bo w innym przypadku nie bylo by takich pytan ![]() PK Szukam kogos ( fotograf . retoucher , video editor.... ) kto chcialby przylaczyc sie i dzielic moje studio fotograficzne ...oswietlenie bowensa + modulatory , miejsce dla makijazysty + common area
|
Darek60 | Post #9 Ocena: 0 2003-08-10 18:06 (22 lata temu) |
Z nami od: 19-07-2003 |
Witam!
Ho ho, cóż za opinie. Ale to fajnie gdy można sie trochę posprzeczać na temat fotografii. Każda krytyka (konstruktywna)wnosi coś do rozwoju każdego z nas. Myslę,że zgodzicie się ze mną.Pozdrowionka !! ![]() |
Darek60 | Post #10 Ocena: 0 2003-08-10 18:09 (22 lata temu) |
Z nami od: 19-07-2003 |
Aha !!
Czy ktoś napisze mi jak można umieśc zdjęcie w Waszym forum. |