MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Porady foto zapraszam cz1 obiektyw

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dkstudio

Post #1 Ocena: 0

2008-02-25 12:02:51 (17 lat temu)

dkstudio

Mężczyzna

Z nami od: 22-01-2007

Obiektyw jest jedną z nielicznych części, która praktycznie nie zmieniła się w budowie nawet przy przejściu na technologię cyfrową. Dlatego najlepsze firmy tworzące obiektywy to takie, które przez ostatnie kilkadziesiąt lat tworzyły i unowocześniały ten element a tym samym posiadają dziś największe doświadczenie.

Podstawowy podział obiektywów to rozróżnienie na zmienno- i stałoogniskowe. Zmiana ogniskowej, czyli zoom, to możliwość pozornego przybliżenia obrazu za pomocą przycisku na obudowie aparatu lub, jeśli taka jest konstrukcja, pierścieniem na obiektywie. Nie ma tu jednej reguły, które z nich są lepsze i w jakiej klasie aparatów umieszczane są poszczególne rodzaje. Mimo, że na pierwszy rzut oka, każdy wybrałby oczywiście obiektyw zmiennoogniskowy, bo przecież prędzej czy później taki zoom musi się przydać, to należy pamiętać, że są one nie tylko droższe i większe, ale oferują też przeważnie niższą jakość obrazu.

Z drugiej strony, przybliżenie jest jedynym z podstawowych parametrów, jakimi kierują się przy wyborze użytkownicy. Aparat kompaktowy posiada 8-krotne zbliżenie i jest to jedna z najwyższych wartości wśród sprzętu fotograficznego tej klasy. Istnieją oczywiście większe zbliżenia, nawet do 12x, ale w codziennej praktyce wydają się one mało przydatne.

W dostępnych na rynku cyfrówkach z niższej półki, które adresowane są do mniej wymagających fotoamatorów, przeważnie stosowane są dość proste modele obiektywów stałoogniskowych. Brak więc w nich zoomu, a ponadto ze względu na gorszą jakość mają mniejszą jasność obiektywu i tym samym potrzebują więcej światła przy robieniu zdjęć.

Różnica pomiędzy najmniejszym a największym zbliżeniem nazywana jest zakresem ogniskowej. To właśnie od tej wartości zależy przybliżenie kadru jak i kąt widzenia obiektywu. Sam zakres podawany jest w postaci dwóch liczb, np.: 7.6-22.8mm. Jeśli jest to tylko jedna liczba: 7.6mm, od razu powinniśmy wywnioskować, że jest to obiektyw stałoogniskowy, czyli bez zoomu.

Ze względu na różnice w fizycznej wielkości matrycy CCD w nawiasie podawany jest też ekwiwalent dla obiektywu 35mm (standardowy obiektyw w aparatach analogowych) i to tylko na jego podstawie możemy wiarygodnie porównać obiektywy między sobą.

Drugim parametrem, z którym możemy się spotkać przy wyborze obiektywu jest jego jasność. Ogólna zasada mówi, że czym obiektyw jest jaśniejszy tym lepszy. Najczęściej spotykana wartości to f/2.8 i niższe, jest ona wystarczająca dla większości fotoamatorów. Jednak gdy ta liczba jest większa niż 2.8 to niestety jasność jest mniejsza i możemy mieć problemu z wykonaniem dobrego zdjęcia gdy jest ciemniej, albo gdy chcemy zrobić zdjęcie obiektowi w ruchu (zdjęcia sportowe).

Warto pamiętać, że przy obiektywach zmiennoogniskowych, jasność wyrażona jest w postaci przedziału np. f/2.6-4.8. Wynika to z tego, że pierwsza liczba oznacza jasność w standardowym ujęciu, a druga przy maksymalnym przybliżeniu kadru. Liczba ta jest dużo wyższa bowiem sama jasność jest niższa, a tym samym gorsza.

[ Ostatnio edytowany przez: dkstudio 25-02-2008 12:08 ]

Pozaetatowy fotoreporter Krzysztof (orłoś)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWW

krunschwitz

Post #2 Ocena: 0

2008-02-25 14:00:16 (17 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Podoba mi sie ten nowy cykl.Nie przestawaj Krzysztof.Dobra robota.:-D
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

yanovitz

Post #3 Ocena: 0

2008-02-26 12:27:13 (17 lat temu)

yanovitz

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2007

Pomysl swietny :-) Moze wzbogacic cykl o pare sesji instruktazowych typu jak robic dobre zdjecia?
Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost

Do góry stronyOffline

4ary

Post #4 Ocena: 0

2008-02-26 16:04:27 (17 lat temu)

4ary

Konto usunięte

Dobra robota ,pare rzeczy sie dowiedzialem chociaz momentami mialem wrazenie ze artykul sponsorowany przez kilku producentow lustrzanek. Niestety nic mi nie pomoglo w podjeciu decyzji o przejsciu do grona uzytkownikow lustrzanek. Uwazam ze dobra hybryda kompaktowa jest bardziej poreczna i uniwersalna jesli nie planujemy robic sesji zdjeciowej i zdjec w formacie plakatu.
Co do obiektywow to piszesz ze warte uwagi sa f/2,8 i nizej. To automatycznie odstrasza mnie od lustrzanek. Wszystkie kitowe szkla i te w rozsadnych cenach mieszcza sie od f/3,5 w gore a lubie fotki przy slabym oswietleniu rowniez :-(

Czekam na nastepne odcinki
To pierwszy dzien reszty mojego zycia

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2008-03-21 22:08:13 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

fajna sprawa, pisz pisz, powiem szczerze ze cały czas sam gubię się w tych wszystkich obiektywach, jest ich tyle, że szok!
Na razie mojego canona ubrałem w Sigme 10-20, i taniego tamrona, ale już na horyzoncie przed wakacjami szkiełka canon 17-55/2,8 i 100-400 :)
po prostu nie mogę się zdecydować które szkiełko wziąć, ale pewnie zastępstwo kita będzie miało pierwszeństwo bo ostatnio na ibizie kit zaliczył glebe i mam pretekst :)))

A co do kompakta, fakt ma bardzo wiele zalet, zoomy, mały itd, ale zazwyczaj strasznie wąskie patrzenie, brak możliwości wymiany obiektywu BARDZO ogranicza możliwość kreowania rzeczywistości i oddania nie tylko co widzisz ale jak to czujesz

PS musze się pochwalić podjąłem męską decyzje i czekam niecierpliwie na zamiennik kita, Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM :) mam nadzieje ze dotrze w ciągu kilku dni i przez weekend po testuje co nieco :), jak by nie patrzeć puszka jest warta lepszego szkła niż kitowe

[ Ostatnio edytowany przez: krakn 26-03-2008 15:05 ]

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,