Jak sprzet bêdzie dobrze traktowany i odpowiednio zabezpieczony to podzia³a canon i nikon.
Przegl±daj forum |
Dzia³em "Fotografia" opiekuj± siê: kpiotr, krunschwitz |
|
Strona g³ówna » Fotografia » Ktory aparat waszym zdaniem? |
| Autor | Strona: 5 z 6 |
|---|---|
| dkstudio | Post #1 2008-02-18 20:27:10 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 22-01-2007 Sk±d: Manchester |
Tak jak powiedzia³ Rrrr dopasowaæ do kieszeni i rêki ,jak w kieszeni jest wystarczaj±co to teraz trzeba dopasowaæ do rêki. Parametry s± podobne, obiektywem robimy techniczne jakosciowo zdjecia a kompozycja to fantazja fotografujacego, samo pude³ko to zbieranina elektroniki kiedy¶ tylko pojemnik na film.
Jak sprzet bêdzie dobrze traktowany i odpowiednio zabezpieczony to podzia³a canon i nikon. Pozaetatowy fotoreporter
Krzysztof (or³o¶)
|
| Rrrr | Post #2 2008-02-18 22:08:23 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Sk±d: UK |
Cytat: 2008-02-18 19:12:27, krunschwitz napisa³(a): O,to swietnie ,ze sie odezwales.Moze bedziesz mogl mi jakos pomoc w wyborze pomiedzy Canonem 400D ,a Nikonem D40X lub D60.Wszelkie opinie traktuje powaznie. porownawczo to by chyba bylo: Canon 400D vs Nikon D40X i Canon 450D vs Nikon D60 nie porownywalabym D60 z 400D generalnie jestem zdania ze lepiej kupic tanszy aparat i dobry obiektyw niz ladowac cala kase w drozszy aparat z kitowym obiektywem. poza tym to ciezko doradzac komus... sam wiesz dokladnie co tym aparatem bedziesz robil (wbijania gwozdzi zadnym z tych modeli nie polecam, wizyta na pustyni tez nie jest dobrym pomyslem)wiec powinienes zajrzec w dokladne opisy i porownac te cechy, ktore Tobie beda najbardziej przydatne. choc zaloze sie, ze niezaleznie od tego ktory z tych aparatow kupisz i tak bedziesz zadowolony mysle ze jak juz masz wytypowane 3 sztuki to najlepiej udac sie do sklepu i je wyprobowac. ja zwykle biore ze soba karty pamieci i pstrykam zdjecia na roznych ustawieniach - potem moge porownac jakosc (mniej wiecej). z mojej strony tylko jedna uwaga w stosunku do Nikona - troche ograniczony zestaw obiektywow (jak na dzien dzisiejszy) bo to obiektywy a nie korpus maja wbudowany motor AF. czyli starsze obiektywy = manualne ustawianie ostrosci... gdyby canon wpadl na taki pomysl to bym sie zdenerwowala troche bo lubie moje obecne obiektywy i nie wydawaj za duzo kasy, bo nie warto. najnowszy model za pare miesiecy badzie kosztowal duzo mniej, a ten troche starszy juz spadl w cenie wiec jest bardziej przyjazny dla kieszeni (nie zapominaj ze ten starszy kiedys tez byl tym najnowszym i najlepszym modelem!). technologii nie dogonisz, nie ma sie co scigac ja mam obecnie Canona 350D (wiec 2 modele wstecz) i nie odczuwam potrzeby wymienienia go na 450D. gdybym miala wiecej czasu (ale nie mam) na robienie zdjec to pewnie kupilabym cos w stylu 40D (tym juz prawie mozna wbijac gwozdzie). 350D nie dorasta do piet moim analogowym lustrzankom (pod wzgledem budowy) ale dziala OK. a w polaczeniu z dobrym obiektywem nawet bardziej niz OK. co to ja mialam napisac jeszcze? aaa, odnosnie temperatur - w niskich najczesciej nawalaja baterie (a co za tym idzie i aparat, bo na korbke nie produkuja), wiec trzeba je trzymac w jakims cieplym miejscu (najlepiej w kieszeni spodni). max temperatura w przypadku wiekszosci aparatow to zwykle +40°C (wg ich producentow), pare kresek wyzej pewnie tez przezyja. nie wiem jak mi sie udalo tyle napisac, ale sie udalo dobra, wysylam. potem mozecie kamieniowac za rozwleklosc |
| krunschwitz | Post #3 2008-02-18 22:40:35 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Sk±d: London |
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.Widze,ze popelnilem male faux paux,piszac do ciebie jak do faceta.Wybacz ale zmylil mnie Twoj avatar.Tak chyba zrobie,ze kupie tansze body i dodam kilka funciakow na lepsze szklo.Jutro ide do pobliskiego Jessopsa poogladac i podotykac co nie co.Jak juz cos wybiore to dam znac.
To ja Mi¶ Pszekliniak i W³atcy Móch.
Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...
|
| krunschwitz | Post #4 2008-02-19 14:37:33 (6 miesiêcy temu) |
Wlasnie wrocilem z Jessobsa i okazalo sie ,ze od jutra wchodzi do sprzedazy Nikon D60.Tak wiec bedzie go mozna wziasc w lapki i sie pobawic
Decyzja o zakupie odlozona do jutra. To ja Mi¶ Pszekliniak i W³atcy Móch.
|
| krunschwitz | Post #5 2008-02-19 17:10:03 (6 miesiêcy temu) |
Pomalu zaczynam dostawac swira...
W wynikiu mojego drazenia tematu w necie ,pojawil sie na horyzacie nowy obiekt.Jest nim Canon 450D.Aparat o klase wyzszy,a cena...identyczna jak Nikona D60(jesli sie wie gdzie szukac To ja Mi¶ Pszekliniak i W³atcy Móch.
|
| 4ary | Post #6 2008-02-19 17:45:16 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 01-09-2007 Sk±d: Derby |
Widze ze dales sie wciagnac w manipulacje specjalistow od marketingu. Ktos juz pisal ze techniki nie dogonisz a te nowosci zjada z cena o kilkadziesiat procent za pol roku. Roznicy technicznej miedzy 400 a 450 ty pewnie nie odczujesz ale twoja karta kredytowa ja zauwazy. A producent dalej bedzie sie bawil z nami i za 6 miesiecy bedzie juz na rynku 500.
Powodzenia . Ciekawy jestem na co sie zdecydujesz To pierwszy dzien reszty mojego zycia
[ link usuniêty ]
|
| krunschwitz | Post #7 2008-02-19 17:47:43 (6 miesiêcy temu) |
Chyba poprostu przestane przeszukiwac net.I wtedy nie bede mial sieczki w mozgu
|
| dkstudio | Post #8 2008-02-19 17:54:11 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 22-01-2007 Sk±d: Manchester |
Cze¶æ no mysla³em ze zobaczê pierwsze zdjêcie
a tu dalej nic KUP CANONA 5D bêdziesz mia³ swiety spokój Tak samo szarpnie po kieszeni jak nowinka, a przynajmniej sprawuje sie dobrze i w reku le¿y wy¶mienicie Pozaetatowy fotoreporter
Krzysztof (or³o¶)
|
| krunschwitz | Post #9 2008-02-19 18:00:31 (6 miesiêcy temu) |
A co myslisz o 450D za 530 £ z obiektywem 18-55 IS?
|
| krunschwitz | Post #10 2008-02-19 18:10:21 (6 miesiêcy temu) |
Moim planem bylo wydanie 500-550 £ na dobrej klasy SLR`a.Narazie sie mieszcze...
|