Przeglądaj forum |
Działem "Fotografia" opiekują się: kpiotr, krunschwitz |
|
Strona główna » Fotografia » Ktory aparat waszym zdaniem? |
| Autor | (Odpowiedzi: 58) |
|---|---|
| krunschwitz | Post #1 2008-02-16 18:04:48 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: London |
Witajcie fotografujacy.Nadeszla pora wyboru SLR`a.Ktory Waszym zdaniem jest najlepsza oferta z nastepujacych : Canon 400D, Nikon D40X, a moze nowosc Nikon D60.Czekam na wszelkie za i przeciw.Na razie rozwazmy mozliwosci korpusow.O obiektywach pogadamy potem.Mysle o tych z systemami redukcji drgan.Odpowiednio IS u Canona i VR u Nikona.
To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch.
Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...
|
| marcheweczka | Post #2 2008-02-16 18:56:44 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 27-07-2007 Skąd: ✿✿Rochdale✿✿ |
a ja polecam starego Zenit-a z teleobiektywem.....chyba najlepsze co może być....
✿✿ (¯`·.¸ღRaz Anioł, raz diablica-jedna twarz, a dwa obliczaღ¸.·´¯)✿✿
|
| krunschwitz | Post #3 2008-02-16 19:05:49 (6 miesięcy temu) |
No wlasnie.Ja tez zrobilem porownanie parametrow technicznych,poczytalem co nie co na forach ale czekam na opinie znawcow tematu tutaj,na MW.Wiem,ze tacy sa i maja cos madrego do powiedzenia.
Pogoda sie klaruje,wiosna nadciaga i trzeba by pomyslec o zlapaniu kilku ciekawych ujec. To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch.
|
| 4ary | Post #4 2008-02-16 20:11:53 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-09-2007 Skąd: Derby |
Ja do tych ktore wymieniles dolozylbym jeszcze Olympusa E510. Od lat korzystalem z Olympusa i nie narzekalem. Jak juz wybierzesz to daj znac. Moze skorzystam z twoich doswiadczen.
To pierwszy dzien reszty mojego zycia
[ link usunięty ]
|
| krunschwitz | Post #5 2008-02-16 20:35:53 (6 miesięcy temu) |
Dzieki za rade ale jednak pozostane przy tych dwoch wymienionych markach.Musialbym dolozyc Panasonica ,Sony ,Pentaxa i inne.Nie chce tego robic,chociaz nie umniejszam tym firmom.Sam kiedys fotografowalem Olimpusem Pen EE-1.Canon i Nikon to moje typy.
|
| stokesay | Post #6 2008-02-16 20:53:52 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Nuneaton |
Jestem posiadaczem Canona 400D od ponad pół roku, po rocznej przygodzie z Sony DSC-H2. Zaznaczam, że jestem amatorem stawiającym swoje pierwsze kroki w profesjonalnej fotografii
Kupiłem go w zestawie z obiektywem Canona 18-55mm oraz dodatkowo zaopatrzyłem sie w Canona 90-300mm i co do tego pierwszego przyznam ze to strata pieniędzy. Canon zgodnie z swoją dziwną i niezrozumiałą tradycją dołącza najgorsze obiektywy do zestawów, wiec zaopatrzenia sie w zestaw 17- lub 18- raczej nie polecam. Zdecydowanie więcej pstrykam na tym 90-300 (dwie fotki można zobaczyć w Mojej Galerii /te ostatnio dodane/ ) Co do samego aparatu. Spodobała mi sie w tym aparacie prostota obsługi, na prawdę dotąd nie miałem zbytnio doświadczenia z lustrzankami, 'nauczenie' sie Canona zajęło mi parę dni. Potwierdza to opinie które również wyczytałem na forach, gdy decydowałem sie na zakup. Pomiar światła razi brakiem punktowego, pozostawiając użytkownika z 3 możliwościami pomiaru, 9 pól autofocusa ( przy 11 u konkurencji) ale to zależy od oczekiwań i osobiście jak najbardziej mnie to satysfakcjonuje. Doskonała matryca, ale zapewne opinii na jej temat będzie tyle, ilu fotografów. Nie ukrywam ze Canon szumi, ale przy 10mln nie wyobrażam sobie żeby nie szumiał, dla mnie daje on mniej szumów niż Nikon i Sony. Do ISO 800 nie zauważyłem rażących szumów, przy 1600 jest to jednak widoczne (aczkolwiek zdjęcia zadowalające). Milo mnie zaskoczyły zdjęcia z długim czasem naświetlania. Poza tym działa bardzo szybko - czas włączania, ostrość, wyświetlanie zdjęć - genialne, szybki AutoFocus. No i duma Canona - system czyszczenia matrycy. Póki co spisuje sie rewelacyjnie, ale prawdę mówiąc to chyba nie ma go z kim porównać ! Generalnie postąpiłem według zasady : iść do sklepu gdzie sa wszystkie aparaty i zobaczyć w którym zakochamy sie od pierwszego wejrzenia. Rozważałem opcje 400D lub Nikon D40X...'poleciałem' na Canona i nie żałuje decyzji. Teraz tylko jeszcze jeden obiektyw pozostał do kupienia, ale to jest dla mnie lekka Strefa11 wiec tez poczekam na jakieś opinie Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu :]
|
| krunschwitz | Post #7 2008-02-17 11:33:49 (6 miesięcy temu) |
Ja tez rozwazalem kupno Canona 400D lub Nikona D40X,az tu nagle na rynek wchodzi nastepca D40X--D60. Dodali mu system auto czyszczenia lustra i kontrolowanego przeplywu powietrza.Wprawdzie w Nikonie jest tylko trojpolowy autofokus,ale to podobno wystarcza.Ponadto obiektywy z systemem redukcji drgan VR sa bardzo dobre i tansze od canonowskich IS.Ma takze czujnik oka,ktory wylacza wyswietlacz po zblizeniu aparatu do oka fotografujacego.
Uff,ciezki wybor. To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch.
|
| stokesay | Post #8 2008-02-17 11:38:20 (6 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Nuneaton |
Cytat: 2008-02-17 11:33:49, krunschwitz napisał(a): Ma takze czujnik oka,ktory wylacza wyswietlacz po zblizeniu aparatu do oka fotografujacego. Uff,ciezki wybor. Podobna funkcje ma Canon Wierze Ci, chodzilem z tym 'problemem' prawie miesiac Najlepiej udac sie np. do Currys gdzie maja obie marki i poprosic o demonstracje, zobaczyc jak lezy w rece i sprobowac pstryknac jedna fote Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu :]
|
| krunschwitz | Post #9 2008-02-17 11:45:02 (6 miesięcy temu) |
Niedaleko mnie na Ealingu jest Jessops i tam chyba zrobie porownanie.Problemem jest tylko Nikon D60 ,bo on dopiero bedzie w marcu w handlu,a do konca lutego jest promocja naD40X.Nikon zwraca 40 £ jak kupisz D40X z jakimkolwiek obiektywem Nikkor.
|
| krunschwitz | Post #10 2008-02-17 12:03:39 (6 miesięcy temu) |
Poniewaz jestes uzytkownikiem Canona 400D, mam do Ciebie prosbe.Podam link do opisu Nikona D60,a ty rzuc okiem i porownaj czy jest tam cos wiecej niz w Twoim aparacie.Czy moglbys?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6864 To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch.
|