MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii

Wiadomości

16/03/2017 12:03:00

Rezydentura - poradnik krok po kroku

Jak ubiegać się o potwierdzenie rezydentury w UK? Wyjaśniamy, jak krok po kroku wypełnić formularz i skompletować potrzebne dokumenty.

 
 
Jeszcze raz odsyłamy do GUIDANCE NOTES, gdzie jest wyszczególnienie, jakie dokumenty należy przesłać.
W celu ułatwienia Wam procesu gromadzenia wszystkich ważnych dokumentów, przedstawię tu, co przesłała nasza rodzina Nowaków. Mieszkają oni w Wielkiej Brytanii od 2007 roku, ale mają przesłać zaświadczenia tylko z ostatnich 5 lat (dla pewności można uwzględnić 5 i pół roku lub 6 lat, jeśli macie taką możliwość).

Dokumenty wysłane wraz z wnioskiem:

- paszporty (trzy: swój, żony i syna). Można przesłać ważny dowód osobisty zamiast paszportu;

- po dwa zdjęcia paszportowe (swoje, żony i syna) – podpisane na odwrocie i spełniające wymogi, jak do paszportu brytyjskiego;

- dokumenty potwierdzające ponad 5-letni pobyt na Wyspach – polecane są dwa na każdy rok pobytu, a można wybrać spośród następujących:

1. oryginalne pisma z ważnych urzędów, jak np. z HM Revenue and Customs, Department for Work and Pensions, albo DVLA, czy też licencja TV;
2. listy i dokumenty od lekarza rodzinnego lub szpitala, dotyczące wizyt lekarskich czy zabiegów medycznych, wizyt domowych etc.;
3. wyciągi bankowe;
4. rachunki za Council Tax;
5. rachunki za elektryczność, gaz; wodę;
6. umowa kredytowa na dom;
7. umowa dotycząca wynajmu domu;
8. rachunki telefoniczne;

- dokumenty potwierdzające zatrudnienie:
1. listy od pracodawcy/ów potwierdzające zatrudnienie w czasie ostatnich 5 lat, z wyszczególnieniem dokładnego okresu zatrudnienia, wynagrodzeniem oraz zaznaczeniem przyczyny ewentualnego zakończenia pracy;
2. odcinki wypłat (payslipy) lub wydruki bankowe wykazujące wypłaty w każdym dotychczasowym miejscu pracy, z ostatnich 5 lat;
3. P-60 za każdy rok (ta opcja wydaje sie najłatwiejsza);

gdyby się zdarzyło, że ktoś zgubił któryś z powyższych dokumentów, można wysłać:
1.    P-45;
2.    podpisaną umowę o pracę;
3.    list potwierdzający wypowiedzenie;

- dokumenty potwierdzające działalność gospodarczą. Tu należy zapoznać się dokładnie z Aneksem B z Guidance Notes, ponieważ dokumentów do wyboru jest sporo:
1. wydruki albo kopie Tax Returns (SA100), wraz z potwierdzeniem ich otrzymania przez HMRC;
2. zestawienia dochodów SA300 lub SA302, wydane przez HMRC;
3. P-60;
4. potwierdzenie o zapłaconych podatkach z HMRC;
5. potwierdzenie National Insurance jako wydruk z banku lub dowód wpłaty na poczcie;
6. certyfikat rejestracji VAT oraz TAX return z numerem rejestracji VAT;
7. dwa dokumenty za każdy rok potwierdzające przychód (faktury, rachunki, wydruki z konta osobistego albo biznesowego);
8. dwa dokumenty potwierdzające, że biznes funkcjonuje (faktury, kontrakty, rachunki za zakupiony sprzęt, referencje od klientów z ich danymi, przykłady biznesu, itp.);

- dokumenty potwierdzające pobieranie zasiłku dla bezrobotnych:
1. dokument rejestracji w Urzędzie Pracy;
2. potwierdzenia przelewów zasiłku;

- dokumenty dot. tymczasowej niezdolności do pracy (incapacity):
1. zaświadczenie od lekarza potwierdzające chorobę/wypadek i okres, przez jaki aplikant był niezdolny do pracy;
2.dowód na pobieranie zasiłku chorobowego w tym czasie;

- certyfikat i karta WRS;

- akt małżeństwa (Nowakowie mieli polski akt małżeństwa, ale zrobili tłumaczenie przysięgłe i dołączyli je do wniosku);

- akt urodzenia syna (z tłumaczeniem przysięgłym, gdyż ich starszy syn urodził się w Polsce);

- pismo z HMRC odnośnie Child Benefit i Working Tax Credit (albo wydruki z banku potwierdzające ich otrzymywanie).

PAMIĘTAJMY, że „urzędnik też człowiek” i jeśli wyślemy dokumenty uporządkowane (najlepiej w foliówkach, z naklejką informującą o zawartości i ilości znajdujących się w niej zaświadczeń), to jest szansa, że nasz wniosek zostanie szybciej rozpatrzony, albo chociaż pracownik przymknie oko na drobne niedociągnięcia.

UWAGA! HMRC daje sobie aż do 6 miesięcy na rozpatrzenie naszych wniosków. Średni czas oczekiwania teraz to jakieś 3-4 miesiące, i to tylko, jeśli przypadek jest prosty (jak u naszych Nowaków). W tym czasie wszystkie nasze dokumenty, w tym PASZPORTY, są przetrzymywane w urzędzie. Nie planujcie więc wyjazdów zagranicznych w czasie starań o rezydenturę, chyba że do podróży wystarczy dowód osobisty.

 
Linki sponsorowane
Zaloguj się lub zarejestruj aby dodać komentarz.

Komentarze (wszystkich 10)

MM4321

3 komentarze

w poniedziałek, 18:02

MM4321 napisał:

Komentarz usunięty w związku z naruszeniem regulaminu.

profil | IP logowane

xrafalm

1 komentarz

28 marzec '17

xrafalm napisał:

Jak mam sobie przypomniec wszystkie wizyty w pl, latam prawie co miesiac, gora co dwa, jest tego mnustwo, jakas pomoc?

profil | IP logowane

zealot

37 komentarzy

18 marzec '17

zealot napisał:

Do newcastlowo:

On-line jest szybciej i łatwiej. Znajomi złożyli w listopadzie papierowo i przyznano im tego "rezydenta" pod koniec lutego(prawie 4 miesiące to trwało). Ja złożyłem 27 lutego i już wczoraj (17 marca) dostałem wszsystkie papiery spowrotem z pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem i magiczną zieloną książeczką. Można ruszać z obywatelstwem.

Jak się wyśle on-line to i tak trzeba wydrukować wypełniony formularz z internetu, podpisać i razem z wszystkimi rachunkami, payslipami, umowami najmu itp wysłać do nich.

profil | IP logowane

sobieska

2 komentarze

17 marzec '17

sobieska napisała:

Juz to ogarnelam tylko nie rozumiem czemu pytaja o WRS skoro 5 lat do tylu jest wymagane potwierdzenie ,a zaraz bedzie ponad 6 lat jak to g... zniesli

profil | IP logowane

sobieska

2 komentarze

17 marzec '17

sobieska napisała:

czy wypelnial ktos wniosek online na rezydenture?
Do you have a legal representative for this application?
co to znaczy ???

profil | IP logowane

newcastlowo

4 komentarze

17 marzec '17

newcastlowo napisał:

Do:Stanisławski. Nie ma takiej opcji, a jest napisane w instrukcji, że ma być na papierze. Swoją drogą ciekawa sytuacja. Po 5 latach pobytu uzyskujesz z automatu rezydenturę więc po co takie papierki? http://www.polnews.co.uk/index.php/newsy-newcastle-archiwum/2980-odpowiedz-rzadu-na-petycje.html

profil | IP logowane

KlosowskaRenata

17 komentarzy

17 marzec '17

KlosowskaRenata napisała:

karta stalego pobytu bedzie potrzebna na granicy kiedy opuszcza unie.....teraz jest do niczego

profil | IP logowane

engazung

1 komentarz

16 marzec '17

engazung napisał:

Do Autora tej info, weź poczytaj trochę w necie na temat rezydentury, teraz on-line to w 30 min wypełnisz kilka stron.

profil | IP logowane

zealot

37 komentarzy

16 marzec '17

zealot napisał:

Artykuł błędnie sugeruje że ta "rezydentura" to prawie coś jak obywatelstwo, tylko tańsza.

Prawda wygląda tak że obywatelstwo to poważny dokument a tej rezydentura poza ubieganiem się o obywatelstwo nigdzie nie jest potrzebna. Nikt o nią nie pyta w pracy, nikt o nią nie pyta na granicy, nie jest potrzebna do wynajęcia mieszkania czy kupna, nie jest potrzebna u lekarza, nie jest potrzebna jak się zapisuje dzieci do szkoły.

Ja już widzę oczami wyobraźni jak Polacy którzy ją sobie wyrobili na siłę będą ten papierek pokazywać z dumą na granicy lub w miejscu pracy a Anglicy nie będą wiedzieli co to jest i do czego służy.

Stanisławski - jak wypełnia się on-line to są również pytania o wyjazdy wakacyjne. Zgadzam się że on-line najlepiej. Można w każdej chwili zapisać i wrócić w przyszłości.

profil | IP logowane

stanislawski

343 komentarze

16 marzec '17

stanislawski napisał:

Od razu błąd!

Dlaczego "należy wypełnić - na papierze"?

Obecnie lepiej robić to online - i uniknąć pytań o wyjazdy na wakacje!

profil | IP logowane

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ceny od £9.68 za paczkę UK-Polska-UK

Paczki do Polski - Najniższa cena, solidny serwis od drzwi do drzwi, ubezpieczenie w cenie

Ogłoszenia

  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska